Açlık grevindeki Er’in amcasından duyarlılık çağrısı

Tutsaklardan Abdurrahman Er’in amcası Necmettin Er’in de katılımıyla Luzern'de basın açıklaması, Bern'de dayanışma eylemi gerçekleştirildi. “Yeğenim artık yürüyemiyor” diyen amca Er, Kurdistani bütün kurumlara duyarlılık çağrısı yaptı.

Hewlêr hapishanesinde tutsak Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er’in insanlık dışı baskı ve muamelelere karşı 59 gündür sürdürdüğü açlık grevi eylemi sürerken, tutsaklara ses vermek amacıyla İsviçre’nin Luzern ve Bern kentlerinde eylem yapıldı.   

Luzern Demokratik Kürt Toplum Merkezinin (CDK-L) çağrısıyla kentin merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, yaptıkları basın açıklamasıyla açlık grevlerinin ikinci ayını dolduran Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er’in taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Saygı duruşuyla başlayan basın açıklamasında ilk olarak CDK-L Eşbaşkanı Mulla Şahin konuştu. Şahin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecride dikkat çekerek “Önderliğimiz üzerindeki ağırlaştırılmış bir tecrit devam ediyor. Önder Apo herkes için bir şanstır. Bu tecridin bir an önce kaldırılması gerekiyor. Bugün Hewlêr’deki açlık grevinde olan arkadaşlarımız için buradayız. En insani talepleri bir an önce karşılanmalıdır” dedi.

AMCA ER DUYARLILIK ÇAĞRISI YAPTI

Eyleme, tutsak Abdurrahman Er’in amcası Necmettin Er de katıldı. 59 gündür açlık grevinde olan tutsakların son durumuna ilişkin açıklamada bulunan amca Er, başta Başûrê Kurdistan yönetimi olmak üzere duyarlı bütün kesimlerin tutsakların taleplerinin karşılanarak açlık grevinin bir an önce bitirilmesi için elinden geleni yapmasını isteyerek, “Bilindiği gibi 2 aydır bu süresiz dönüşümsüz açlık grevi sürüyor. Onlar cezaevi şartlarının düzeltilmesini istiyorlar. Yeğenim artık yürüyemiyor. Sandalye ile götürülüp getiriliyor. Durumları iyi değildir. Bu eylemler anlamlıdır, katılan herkese teşekkür ediyorum. Başta Başûr hükümeti olmak üzere bütün Kurdistani kurumlardan ve insan haklarından yana olan kişilerden duyarlılık bekliyoruz. Kötü bir şey olmadan bu açlık grevi eyleminin sonuçlanmasını istiyoruz. Mazlum ve Abdurrahman’ın talepleri kabul edilsin” dedi. 

Basın açıklaması, “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla sona erdi.

BERN

İsviçre’nin Bern Kantonunda yaşayan Kurdistanlılar, Hewlêr hapishanesinde KDP’nin insanlık dışı baskı ve muamelelerine karşı 59 gündür açlık grevi eylemi sürdüren Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er’in durumuna dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı.

Bern Bahnhof meydanında yapılan eylem, Kurdistan özgürlük mücadelesinde şehit düşenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

İlk sözü alan Bern Kürt Kültür Derneği Eşbaşkanı Burhan Karakoç, KDP’nin Başûrê Kurdistan‘ı hanedanlıkla yönettiğine dikkat çekerek, “Orada her kurum Barzanilerin elindedir. Bir aile tüm ülkeyi yönetiyor. Dolayısıyla orada hak hukuk ve yasa bulunmuyor. Her şey Barzanilerin keyfine göre uygulanıyor. Eğer orada yasa, kanun olsa ve orada Kurdistani bir damar olsaydı 2 Kürt gencine bu işkenceyi yapmazlardı” dedi. 

Daha sonra söz alan Kürt siyasetçi Nejdet Atalay da, KDP’nin kraldan daha fazla kralcı olduğunu belirtti. Atalay, KDP’nin Türk devletinin gözüne girmek için 2 Kürt tutsağa bu kadar acımasız ve yasa dışı davrandığını kaydetti. Başûrê Kurdistan da her gün Kürt siyasetçilerin katledildiğini ifade eden Atalay, “Başûr sokaklarında her gün arkadaşlarımız katlediliyor. Bu cinayetlerin üzerinde durulmuyor. Failler cezalandırılmıyor. İşte bu cinayetlerin bir planlayıcısı da Osman Köse adlı MİT çalışanıydı. Köse öldürüldüğü için Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er’e idam cezası verildi. Yıllardır Dağ ve Er’e her türlü işkence yapılıyor. Bu 2 arkadaşımız da bu işkencelere karşı direniyor. Her 2 arkadaşımızın direnişini selamlıyoruz. KDP, bir an önce yasal çerçeveye dönmelidir. Bu tutumundan vazgeçmelidir” diye konuştu. 

Konuşmalardan sonra 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. 

Eylem “Bijî berxwedana zindanan” sloganı ile sona erdi.