AK Sol Grubu: Rojava halkının yanındayız

Avrupa Konseyi Sol Grubu, Türk devletinin Rojava ve Güney Kurdistan'a yönelik işgal saldırılarına tepki göstererek, “2014'te Kobanê halkının yanındaydık, şimdi de yanındayız" dedi.

Avrupa Konseyı̇ Parlamenterler Meclı̇sı̇'nde bulunan Bı̇rleşı̇k Avrupa Sol Grubu (UEL), işgalci Türk devletinin saldırılarına tepki gösterdi. UEL Başkanı George Katrougalos, Türk uçaklarının Rojava ve Başur'daki sivil yerleşim birimleri olan Kürt kasaba ve köylerini bombalamasının ardından "2014'te Kobanê halkının yanındaydık, şimdi de yanlarındayız!" dedi.

'ULUSLARARASI HUKUK TAMAMEN İHLAL EDİLDİ'

Açıklamada şöyle denildi:

"UEL, Türkiye'nin 19 ve 20 Kasım tarihlerinde Irak ve Suriye'deki Kürt bölgelerinde, aralarında ünlü Kobanê kasabasının da bulunduğu çok sayıda insanın ölümüne yol açan ve uluslararası hukuku açıkça ihlal eden sınır ötesi saldırılarını en güçlü şekilde kınamaktadır. Yerel kaynaklar şu ana kadar aralarında bir gazetecinin de bulunduğu on üç sivilin ve on beş Suriye askerinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını bildirmiştir. Hava saldırılarında ayrıca bir hastane, bir tahıl silosu ve bir elektrik santrali de dâhil olmak üzere sivil altyapı tahrip edildi. NATO ve Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye, bu saldırıları Rusya'nın kontrolündeki hava sahasını kullanarak ve uluslararası hukuk ile insancıl hukuku tamamen ihlal ederek gerçekleştirmektedir.

'TÜRK DEVLETİ BÖLGE İSTİKRARINI BOZUYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve milliyetçi müttefikleri, ekonomik kriz ve ülkeyi saran diğer birçok yapısal sorun nedeniyle büyük bir zorluk içinde. İnsanları Suriye'deki Kürtlere yönelik yeni bir saldırı etrafında seferber etmek, Erdoğan'ın yaklaşan seçimler öncesinde milliyetçi tabanını konsolide etmesine ve hatta belki de oylarını arttırmasına yardımcı olabilir, ancak bu saldırılar Suriye'de ve daha geniş bölgede zaten kırılgan olan istikrarı daha da bozuyor ve DAİŞ'e taze hava sağlıyor. Ayrıca Türkiye'de ya da başka bir yerde Kürt meselesi bağlamında siyasi yollarla barışa ulaşılmasını daha da zorlaştırıyor.
Kobanê halkı 2014 yılında binlerce insanın hayatını feda ederek DAİŞ'i yenilgiye uğrattı. Kobanê savaşında ölenlerin çoğu, Jin, Jiyan, Azadî sloganıyla toplumlarında devrim yaratan kadınlardı! Anladığımız kadarıyla Türkiye, DAİŞ'in o dönemde başaramadığı misyonu tamamlamak istiyor. Bu kesinlikle kabul edilemez ve tüm uluslararası toplum tarafından karşı çıkılması gereken bir durumdur. 2014'te Kobanê halkının yanındaydık ve şimdi de tamamen onların yanındayız. Bizim de paylaştığımız özgürlük, adalet, demokrasi ve haysiyet gibi değerler uğruna verdikleri mücadelede onları elimizden gelen her şekilde destekleyeceğiz.”