AKPM üyesi Castel: Çözüm Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünden geçer

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Katalan üyesi Laura Castel, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Türkiye’deki insan hakları ihlallerine son verilmesi için Avrupa Konseyi Başkanlığı’na soru önergeleri verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgürlüğünün sağlanması için bir girişim de Katalan siyasetçi Laura Castel’den geldi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Katalan üyesi Laura Castel, Avrupa Konseyi Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde tecride dikkat çekti.

İKİ SORU ÖNERGESİ

Medya Haber’den Erem Kansoy’un sorularını yanıtlayan Laura Castel, “Barışçıl bir çözümün yolu Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünden geçer” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanlar Komitesi’ne iki yazılı soru önergesi verdiğini belirten Laura Castel, “İlk soru önergesi, mutlak tecrit altında tutulan tutsaklara ilişkin oldu. Avrupa Konseyi Başkanlar Komitesi Kendi Üye ülkesinde, Abdullah Öcalan ve İmralı adasındaki diğer 3 tutsak, ailesi ve avukatları ile 25 Mart 2021’den buyana görüştürülmüyor ve dış dünyayla bağları kesilmiş durumda olmalarına nasıl izin verebiliyor diye sordum” dedi.

Castel, bir diğer soru önergesinin “ömür boyu hapis cezası ve bu kapsamda devam eden insan haklarının çiğnenmesine” ilişkin olduğunu söylerken, “Avrupa Konseyi Başkanlar Komitesi, Türkiye’nin insan haklarına uyup uymadığını denetleyecek bir komisyon var mı?” diye sorduğunu ifade etti.

TÜRKİYE SORULARIN CEVAPLANMASINI İSTEMİYOR

“Bu iki soru Avrupa Konseyi Başkanlar Komitesine yazılı olarak vermiş olduğum soru önergeleriydi” diyen Castel, “Soru önergemden sonra bir konsensüs varamadık. Üye ülkelerden biri olan Türkiye bu soruların cevaplanmasını istemedi. Bu büyük bir sorun aslında, eğer konsensüs ulaşılmaz ve tüm üye ülkeler cevap metni üzerinde anlaşmaz ise o zaman cevap da alınamaz” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN GEÇER

Castel şöyle konuştu: “Bence bir barış süreci kesinlikle Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanmasının ardından gerçekleşebilir. Eğer Kürt sorununu çözmek istiyorsak Öcalan’ın özgürlüğüne ihtiyacımız vardır, bunun ardından da diyalog geliştirilmesine ihtiyacımız vardır. Sayın Öcalan’ın barış diyaloglarını bizzat kendinin de yönetmesi gerekiyor.”