Aleviler Londra’da Büyükelçiliğe siyah çelenk bıraktı

Londra’da Türk Büyükelçiliği önünde bir araya gelen Alevi örgütleri, AKP tarafından torba yasa içerisinde Meclis’e getirilen cemevleri düzenlenmesini protesto ederek karşı elçilik binasına siyah çelenk bıraktı.

Britanya Alevi Federasyonu ve Cemevi’nin çağrısı ile çok sayıda Londra Türk Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek, AKP tarafından torba yasa içerisinde Meclis’e getirilen cemevleri düzenlenmesine karşı protesto eylemi gerçekleştirdi.

Demokratik Güç Birliği’nin de destek verdiği eylemde, sık sık “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Aleviyiz haklıyız kazanacağız”, “Alevilik vardır, Alevilik haktır”, “Cemevleri ibadethanemizdir’” şeklinde sloganları atıldı. Pankart ve dövizler ile torba yasanın protesto edildiği eylemde BAF Eşbaşkanı Dilek İncedal ve Cemevi Eşbaşkanı İbrahim Has birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalar da torba yasaya sert tepki gösterilerek, “Biz Aleviler;

Kerbela’da İmam Hüseyin, Anadolu’da Hünkar, Banaz da Pir Sultan, Nurhak’ta Şah Kalender gibi ne inancımızdan vazgeçeriz ne de yolumuzdan döneriz. Kerbela’dan bizlere miras kalan Hüseyni duruş, bizim şiarımızdır. Yıllardır Siyasi iktidarda artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler vardır, Aleviler burada ve Alevilik haktır” dedi.

Alevilerin eşit yurttaşlık istediği ifade edilen konuşmalarda, Türk devletinin AİHM kararlarını uygulanması istendi. Alevilerin tarif ve tahrifi kabul etmeyeceği vurgulanırken, “Cem ibadetimiz Cemevleri ibadethanemizdir” denildi. 

Yapılan konuşmaların ardından alkış ve sloganlar eşliğinde Türk Büyükelçiliği kapısına siyah çelenk bırakıldı.