Alman hükümeti açlık grevi direnişçileri için ne düşünüyor?

Sol Parti, Strasburg’da Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevi eylemcilerinin hükümet yetkililerine gönderdiği mektubu meclisin gündemine taşıdı.

İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde Türk devletinin uyguladığı tecridin kaldırılması amacıyla Fransa’nın Strasburg kentinde 14 Kürt siyasetçi ve aktivistin başlattığı açlık grevi eylemi bugün 75. güne girdi.

13 Şubat günü Strasbourg’daki açlık grevcileri adına Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç ise Almanya Cumhurbaşkanı Franz-Walter Steinmeier, Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a bir mektup göndermişti. Üzerinden iki hafta geçmesine rağmen adı geçen Federal Hükümet yetkilileri mektuba ilişkin hiçbir açıklama yapmazken, Sol Parti’yi konuyu Federal Meclis’in gündemine taşıdı.

Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Federal Hükümet’in yanıtlaması talebiyle Federal Meclis’e verdiği iki ayrı soruda hem Yüksel Koç’un mektuplarını hem de geçtiğimiz günlerde Dilan Koç’un mektubuna hükümetin verdiği yanıtlara ilişkin sorular yöneltti. Akbulut’un her iki sorusuna önümüzdeki hafta içinde Federal Hükümet yetkilerinin cevap vermesi bekleniyor. Sol Partili Akbulut’un soruları şunlar:

- Başbakanlık ile Dışişleri Bakanlığı Yüksel Koç imzasıyla 13 Şubat’ta gönderilen mektuplara ne gibi cevaplar verdi, bu mektuplar nasıl değerlendirildi?

- Dilan Koç’un mektubuna verilen yanıttan sonra Federal Meclis önünde yapılması düşünülen protesto için Federal Hükümet ne düşünüyor?

‘WİLLY BRANT GİBİ CESUR OLUN’ ÇAĞRISI

19 yaşındaki Dilan Koç’un babasının durumuna ilişkin gönderdiği mektuba Federal Hükümet Basın ve Enformasyon Dairesi şu yanıtı vermişti: “Babanızın durumundan dolayı duyduğunuz endişeleri elbette anlıyoruz. Ancak basında yer alan haberlere göre babanız gönüllü olarak açlık grevine girmiş. Babanızın başka bir siyasi protesto yolu seçmesi için babanızı ikna etmenizi önüyoruz.”

Bu cevaba ilişkin Dilan Koç kaleme aldığı yeni bir mektupta hükümete şu uyarıda bulunmuştu: “Federal Hükümet ve yaygın Alman basını eylemcilerin talepleri karşısında ilgisiz kalmaya devam ederse bu insanlar ölecektir. Şayet harekete geçmemeniz halinde açlık grevi eylemcilerinin çocuklarıyla Federal Meclis önünde oturup açlık grevi eylemine başlayacağız.”

Yüksel Koç imzasıyla Strasbourg direnişçileri Almanya Başbakanı, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’na gönderildikleri mektupta 1970’lerin başbakanı Willy Brandt gibi cesur bir politika izlenerek, tecride son verilmesi için harekete geçilmesi çağrısı yapmışlardı.