Almanya'da Êzî Bayramı kutlandı

Almanya’nın Isselburg kentinde Êzî Bayramı kutlandı.

Almanya’nın Isselburg kentinde Avrupa Êzidî Toplumu Koordinasyonu tarafından Êzî Bayramı kutlamaları kapsamında bir etkinlik düzenlendi.

Êzidî toplumu her yıl üç hafta boyunca 9 gün tutulan orucun ardından Êzî Bayramı’nı kutluyor. Êzî Bayramı kutlamaları kapsamında Avrupa Êzîdî Toplumu Koordinasyonu tarafından NRW Eyaleti’ne bağlı Isselburg kentinde bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, HDP Batman Milletvekilli Ayşe Acar Başaran, Êzidî toplumun dini liderleri, FED-MED temsilcileri, KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Cîvaka îslamîya Kurdistan (CİK) Genel Başkanı Ahmet Turhallı'nın yanı sıra çok sayıda Êzidî katıldı. Etkinlik Êzidî çocukların dini ilahi dinletisi ile başladı. Ardından Avrupa Êzidî Toplumu Koordinasyon adına Hacı Çelik Êzî Bayramı'nı kutlayan bir konuşma yaptı.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Êzî Bayramı'nı kutlayarak, Êzidîlerin tarihte uğradığı soykırımlara dikkat çekerek, Kürt halkının bir daha bu tür soykırımları yaşamaması için örgütlü ve birlik içinde hareket etmesinin önemine değindi.

'YENİ ACILAR YAŞAMAMAK İÇİN BİRLİK OLMALIYIZ'

Başaran, Kürt halkının birlik ve örgütlülük yapısına karşı kirli bir siyasetin devreye konulduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Bir yanda şehirlerimizi başımıza yıkıyorlar. Diğer tarafta binlerce arkadaşımızı cezaevlerinde rehin almışlar. Binlerce arkadaşımız sürgün olmuş. Binlerce arkadaşımız mülteci olmuş. Diğer taraftan da özel savaş taktiği ile bize saldırıyorlar. Bu özel savaş taktiği ile bizim örgütlülüğümüzü, birliğimizi dağıtmak istiyorlar. Birliğimizi kırmak ve bizi ayırmak istiyorlar. Dönem dönem bazıları devletin ve egemen güçlerin bu isteklerine ve oyunlarına kanıyor. Kürt ve Êzidîler birbirinden farklıdır ya da Müslüman Kürtler ile Êzidî Kürtler birbirinden ayrıdır diye aramıza nifak sokuyorlar. Bunu özel savaş taktikleri ile gerçekleştiriyorlar. Bu özel savaş taktiğine karşı biz şunu hatırlıyoruz. DAİŞ bir yandan Şengal'e saldırıyordu. Diğer tarafta Kobanê'ye saldırıyordu. Bir taraftan Kobanê’yi savunduk, diğer taraftan ise Şengal'i savunduk. Şengal alkı Bakur’a geldiği zaman halkımız hiçbir fark gözetmeksizin onlara kucak açtı. Biz bunu biliyoruz, bir gün biz de Şengal'e gidersek Êzidî halkımız da bizi kucaklayacağını, bizi savunacağını biliyoruz. Ve savunmamızı ortaklaştıracağımızı da. DAİŞ’e karşı savunmada bir olduk. Gücümüzü ve birliğimizi ortaklaştıracağımız gün bugündür. Bu kirli siyaseti yeneceğiz ve boşa çıkaracağız. El ele tutacağımız gündür. Birliğimizi sağlayacağımız gündür. İyi ve kötü günde el ele, omuz omuza vererek topraklarımız üzerinde özgür bir yaşam inşa etmeliyiz. Bugün Almanya’nın bir kentindeyiz. Bugün Êzidî toplumun bayramını kutluyoruz. Bayramımızdır. Mutlu günümüzdür. Biz nasıl acılarımızı paylaşıyorsak, mutluluğumuzu, şenliğimizi de paylaşacağız. Bunun için birlik diyoruz. Halkımız birlik olsun diyoruz” dedi.

İMRALI TECRİDİNE TEPKİ

AKP ve MHP iktidarının Kürt ve diğer halklara karşı savaş kararı aldığını belirten Başaran, “Sayın Öcalan üzerinde her gün tecridi daha da ağırlaştırıyorlar. Savaş siyasetini ağırlaştırıyorlar. Savaş siyasetini ağırlaştırıyorlar. Böyle bir ortamda seçime girmek istiyorlar.  Savaş ve ulusalcı ittifak Kürt ve diğer halklara düşmanlık ittifakı üzerinde 2023 seçimlerine hazırlık yapıyorlar ve bu şekilde kazanmak istiyorlar. Ondan dolayı bu ittifaka karşı biz örgütlülüğümüzü nasıl güçlendireceğiz ve bu ittifakı nasıl boşa çıkaracağız onun için çalışmalıyız. Onun için birlik ve beraberlik içinde Kürt halkına karşı oynanan bu oyunları boşa çıkarmalıyız” diye konuştu.

Başaran’ın konuşmasının ardından CÎK Başkanı Ahmet Turhallı ve KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç da Êzî Bayramını kutlayarak, kısa birer konuşma yaptı. Etkinlik müzik dinletisi ve halaylarla son buldu.