Almanya’da binler PKK yasağının kaldırılmasını talep etti

Almanya’nın PKK yasağına karşı başkent Berlin’de bir araya gelen binler, yasağın kaldırılmasını talep etti.

“PKK Yasağını Kaldırın Demokrasiyi Güçlendirin” sloganı altında bir araya gelen binlerce Kürt ve Kürt halkının dostları, başkent Berlin’de büyük bir eylem düzenledi. Ülkenin 40’dan fazla değişik şehrinden gelen eylemciler PKK yasağının kaldırılmasını talep etti.


Şehrin önemli merkezlerinden Oranienplatz’da toplanan eylemciler, polisin provokasyonlarına rağmen yürüyüşe geçti.

Alman polisinin provokasyonuna dikkat çeken Kon-Med Eşbaşkanı Kerem Gök “onlar bizi kötü göstermek istiyor. Bizi olumsuz göstermek istiyorlar. Ancak biz Kürt halkının bir geleneği, kültürü, tarihi var. Erdoğan’ın Almanya ziyareti sonrası Alman polisi gece yarısından beri bizim yürüyüşümüzü engellemek istiyor” diyerek tepki gösterdi.

Kürdistan şehitleri için saygı duruşu ile başlayan yürüyüşün toplanma yerinde Fed-Kurd adına Menderes Canbeg, International Linke adına Daniel, Kurdische Gemeinde Berlin Brrandenburg adına Hüseyin Taşan katılımcıları selamlayarak PKK yasağının kaldırılmasını talep etti.

DÜN ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜLER BUGÜN PROVOKASYON YAPIYORLAR

Menderes Canbeg konuşmasında “Alman devleti 1993’te hukuki olmayan bir gerekçe ile PKK’yi yasakladı. Alınan bu karar tamamen siyasiydi, hiçbir hukuki yanı yoktu. Biz bugün burada toplandığımız için binlerce Alman polisini buraya yığmışlar. Dün Erdoğan ile görüştüler, bugün provokasyon yapıyorlar” dedi.


         


        

Hüseyin Taşan ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti ve Alman devleti ve AKP-MHP savaş rejimi arasında işbirliğini kınadı.

International Linke temsilcisi Daniel de PKK yasağını eleştirdi ve bu yasağın kullanılarak Kürt hareketinin kriminalize edildiğini vurguladı. Daniel konuşmasında “Burada Alman devleti PKK yasağı ile Türk devletinin isteklerini uyguluyor” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından yürüyüşe geçen eylemciler Almanya Dışişleri Bakanlığının önündeki Schlosspark’a kaar yürüdü. Sık sık “katil Erdoğan”, “terörist Erdoğan”, “Biji Partiya Karkerên Kurdistan”, “Jin Jiyan” Azadî”, “Bîjî Serok Apo”, “Bîjî Berxwedana Gerila”, “Cîwan Fedaiyê Rêber Apo ye” sloganlarının atıldığı eylem daha sonra bir mitinge dönüştü.

Miting alanında binlerce Kürdistanlı ve dostlarına seslenen KON-MED Eşbaşkanı Ruken Akça konuşmasında PKK yasağının herhangi bir hukuki dayanağının olmadığını belirterek yasağın sonlandırılması çağrısı yaptı.

YASAK KALKANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Ruken Akça konuşmasında “bu yasak siyasi bir karardır. Biz bunu biliyoruz. Bu yasak kalkana kadar, hareketimiz, halkımız, mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök ise “Alman devleti bu alana baksın. Binlerce Kürt burada, onların iradesini dikkate almalıdır. Yine binlerce insan, onlarca kurum, kuruluş buradadır ve bu yasağın kaldırılmasını talep ediyor. Bugün Almanya’nın başkenti Berlin’den Olaf Scholz hükümetine çağrı yapıyoruz: bu sizin demokratik hukuki sınavınızdır. Bu yasağı bir an önce açın demokrasi ve hukukun önünü açın” dedi.

KNK Dişilişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç da yaptığı açıklamada Kürt meselesinin kaynağına vurgu yaparak “Kürt meselesi Avrupa sömürgeciliğinin eseridir” dedi. Nilüfer Koç konuşmasında Almanya’da hükümeti oluşturan koalisyonuna çağrı yaparak “Alman başbakanı Olaf Scholz ve Dışişleri Bakanı Annalena Bearbock sürekli Jin Jiyan Azadi paylaşımlarını yapıyor. Ancak Jin Jiyan Azadi sloganına hayat veren Kürt kadınlarıdır. Bizler için tek slogan Berxwedan Jiyane” ifadelerini kullandı.

YÜRÜYÜŞÜMÜZ ZAFERE ULAŞACAK

olarak KCDK-E eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de “PKK yasağına karşı duruşunuzu selamlıyoruz. Sizin direnişiniz karşısında AKP-MHP çetelerinin pratiklerini bugün Alman polisi size karşı kullanmak istedi. Biz onların oyunlarına gelmeyeceğiz çünkü biz demokratik haklarımızı istişyoruz. Bu nedenle bugün bu alandayız. 30 yıldır PKK yasağı kararı Almanya’da alınmış. Ancak sizin direnişiniz bu yasağı çürüttü. Bu yasak kararının artık hiçbir anlamı kalmamıştır. Biz bu kararı tanımıyoruz. Bedel ödedik, ödüyoruz. Ancak geri adım atmadık. Çünkü bu daha başlangıçtır. Bu demokratik mücadele Reber Apo’nun özgürlüğü, Kurdistana statü yürüyüşüdür. Ve zafere ulaşacaktır” dedi.

“PKK Yasağını Kaldırın Demokrasiyi Güçlendirin” miting-yürüyüşü Sanatçı Kawa Urmiye’nin stranlarıyla son buldu