Almanya’da Kürt yurtsever Kadri Saka’nın duruşmaları devam ediyor

Alman Anayasası'nın 129a/b maddesini ihlal ettiği iddiasıyla 16 Ocak'ta tutuklanan Kürt yurtsever Kadri Saka'nın davası, Hamburg'da devam ediyor.

Hamburg Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.30'da görülen duruşmada, Saka'nın ailesi ve Kurdistanlılar kendisini yalnız bırakmadı.

Mahkemenin yönelttiği soruları yanıtlayan Kadri Saka, 1990'dan bu yana yaşadığı Bremen'de bir yurtsever Kürt bireyi olarak yaşadığını ve asla yüz kızartıcı bir suç işlemediğini belirterek, yasalara her zaman saygılı olduğunu ifade etti. 

Kadri Saka, "Kürt ve yurtsever oluşumdan dolayı halkımın acılarına ve özgürlük mücadelesine kayıtsız kalmadım. İltica açtığım günden bu yana yaklaşık 34 yıl geçti. Bu süre zarfında hep halkımın hizmetinde oldum’’ diye ekledi. 

Saka savunmasını devamla şöyle sürdürdü: "Defalarca gözaltına alındım, tutuklandım ve para cezalarına çarptırıldım. Hak etmediğim ithamlarla karşılaştım. Ama asla mücadelemden geri durmadım. İddia edildiği gibi kimseden zor ve tehdit ile para almadım. Ama halkımızdan gelen gönüllü bağışları geri çevirmedim. Makbuz karşılığında toplanan bu parayı, Kurdistan'da yürütülen kirli savaşta mağdur olan halkımızın yaralarını sarmak, depremzedelere yardım etmek ve insani amaçlar için kullandık. Bir insanın kendi halkı için mücadele etmesi kadar insani ne olabilir? Talimatla bu parayı topladığımı söylüyorsunuz. Ne kimseden talimatla bir şey aldım, ne de kimseden talimat aldım. Mustafa Çelik ve Mehmet Cakas'la yıllardır bir tanışıklığım var. Yasalarınız dahilinde kurulan meclislerde beraber çalışma yürüttük. Ama bu onlardan emir ya da talimat aldığım anlamına gelmiyor. Bir meclisimiz vardır. Sorunlarımızı orada konuşur ve karara bağlardık. Meclis çalışmaları haricinde başka bir çalışmam olmamıştır. Savcılık tarafından iddia edilen başkalarını siyaseten etkileme, tehdit ve benzeri hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum."

Yaşadığı ülkenin yasalarına karşı her zaman saygılı olduğunun altını çizen Kadri Saka, şunları ekledi: "Bunları asla ihlal edecek bir hareket içerisine girmedim. Sadece savaşta mağdur olan insanlar için bağış topladığımı kabul ediyorum. Cezaevinden çıktıktan sonra da toplamaya devam edeceğim. Bunu bir suç olarak kabul etmiyorum ve savcılık tarafından bana yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. Alman yasalarına bağlı olduğum kadar halkımın da değerlerine bağlı olduğumu belirtmek ve bundan sonra da bunlara bağlı kalacağımı ifade etmek istiyorum." 

Hamburg’da Kadri Saka’nın yanısıra Kenan Ayas “PKK üyeliği” iddiasıyla yargılanırken, Almanya’da aynı iddiayla tutuklu bulunan Kürtlerin sayısı 12.

Temmuz ortasında başlayan Kadri Saka’nın sonraki duruşma tarihleri şöyle: 19 Temmuz; 12, 21 ve 23 Ağustos; 16, 23, 24, 26, 30 Eylül; 4, 7, 9 ve 10 Ekim.