Almanya’daki Êzidîlerden Şengal diplomasisi

Almanya’daki Êzidî kurumlarının temsilcileri, Bağdat ile Hewlêr hükümetleri arasında Şengal’e ilişkin yapılan anlaşmanın iptal edilmesi için başkent Berlin’de bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Merkezi Irak hükümeti ve Güney Kürdistan Bölge Yönetimi arasında Şengal’e ilişkin yapılan anlaşmanın iptal edilmesi için harekete geçen Almanya’daki Êzidî kurumları, gösteri, yürüyüş ve nöbet eylemlerinin yanı sıra diplomasi çalışmalarına da ağırlık verdi. Yüz yüze görüşmelerin yanı sıra Êzidîler, hazırladıkları dosyalarla Şengal anlaşmasını kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Almanya'daki Êzidî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK), Êzidi Kadınları Meclisi Federasyonu (SMJÊ), Yurt Dışı Şengal Meclisi (MŞD) ve Suriye Êzidîleri Birliği'nin (YÊS) temsilcilerinin yer aldığı bir heyet, başkent Berlin’de iki gündür görüşmeler yapıyor. Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin başkent Berlin’e gelişine denk gelen görüşmelerde, Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetten Şengal için harekete geçmesi istendi.

DIŞİŞLERİ'NİN GÜNDEMİNDE

Êzidî kurumlarının temsilcileri, en önemli görüşmeyi Fedaral Meclis’te Dışişleri Komisyonu ile yaptı. Meclisteki bütün partilerden 22 üyelerinin bulunduğu ve iktidar partisi CDU’lu Norbert Röttgen’in başkanlığındaki komisyon yetkilileri ile görüşen Êzidîlerin verdiği dosya kabul edildi. Yetkilillerin, bütün komisyon üyeleri için dosyayı çoğaltacakları ve talepleri komisyonun gündemine alacakları öğrenildi.

MERKEL'E DOSYA

Êzidî temsilcileri, bir başka görüşmeyi ise Başbakan Merkel’in sekretaryası ile yaptı. Aynı şekilde Şengal’in özel bir statüyle Şengallilerde kalmasını talep eden temsilciler, Merkel’in danışmalarına da dosya sundu. Danışmanların, dosyayı okuyup özetini Merkel'e aktaracaklarını ifade ettikleri öğrenildi.

Heyet, Avrupa Komisyonu’nun Almanya Temsilciliği, ABD, İngiltere ve Fransa’nın büyükelçilikleriyle de bir araya gelerek Şengal’e ilişkin taleplerini dile getirdi. Bu arada görüşmelerde Êzidî kurumalarının verdiği Şengal dosyası Avrupa Parlamentosu’nun gazetesinde de yayımlandı.

NÖBET EYLEMİ MİTİNGLE SONA ERECEK

Almanya’da örgütlü olan birçok Êzidî kurum, kuruluş ve organizasyon da anlaşmayı kabul etmeyeceklerini kamuoyuna anlatmak için başkent Berlin’de bulunan Federal Meclis yakınlarındaki Brandenburg Tor (Brandenburg Kapısı) Meydanı'nda 15 Ekim’den bu yana nöbette. Nöbet eylemi her gün saat 10.00 ile 15.00 arasında sürüyor.

Eylemde binlerce bildiri dağıtılırken, tarihi meydanı ziyaret edenlere de Şengal ve Êzidî toplumunun mücadelesi anlatıldı. Nöbet eylemi yarın saat 14.00’da yapılacak kitlesel mitingle sona erecek.