Suriye’de iç savaşın tamamen bitmemesi ve istikrarın sağlanmamasına rağmen federal Alman hükümeti Suriyeli mültecileri ülkelerine gönderilmemesine yönelik 2012 yılından bu yana uyguladığı yasağı kaldırmak için ilk adımı attı. Başkent Berlin’de dünden bu yana devam eden 16 eyaletin içişleri bakanının katıldığı İçişleri Bakanları Konferansı’ndan Suriye’ye genel sınır dışı yasağının kaldırılması istendi.
Berlin’de konferansın sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Federal İçişleri Bakanı müsteşarı Hans-Georg Engelke, Suriye’ye yönelik uygulanan genel sınır dışı yasağının kaldırılması için federal ve içişleri bakanlarının uzlaştığını bildirdi. Engelke, önümüzdeki yıldan bu yana sınır dışı kararı verilen Suriyelilerin durumunun teker teker incelendikten sonra karar verileceğini söyledi. Aynı yetkili ilk etapta çeşitli suçlar işleyen 98 Suriyelinin durumunun inceleneceğini bildirdi.
SPD’DEN ‘POPÜLİST BİR KARAR’ ELEŞTİRİSİ
Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU)’lu bakanların ısrarıyla çıkartılan karara Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’li üyeler ise eleştirisel yaklaşıyor. Aşağı Saksonya Eyaleti’nin SPD’li İçişleri Bakanı Boris Pistorius karara “popülist” diyerek tepki gösterdi.
Aynı basın toplantısında konuşan Pistorius, sınır dışı yasağının kaldırılmasının sorunu çözmeyeceğini belirterek, Suriye yönetimiyle herhangi bir diplomatik ilişkinin ve direkt uçuşların olmadığına dikkat çekti. SPD’li bakan devamla “Almanya Avrupa Birliği içinde Suriye mültecileri ülkelerine gönderen ilk ülke olmamalı” diye konuştu.
İçişleri Bakanları Konferansı’nın başkanlığını yürüten Thüringen Eyaleti’nin SPD’li İçişleri Bakanı Ressortchef Georg Maier ise “Bu karardan sonra insanlar önümüzdeki Ocak ayında Suriyeli mültecileri ülkelerine götüren ilk uçağın kalkacağını düşünecek. Fakat böyle bir şeyin olması mümkün değil, bizler de böyle kararlar alarak vatandaşların güven duygusunu zedeliyoruz” dedi.
Basın toplantısında “Suriye’de insan hakları ihlalleri sürüyor? Bu insanları nasıl oraya göndereceksiniz” diye soran bir gazeteciye Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU) “Göndermek istediğimiz insanlar burada vatandaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye sokuyor, biz önce kendimizi düşünmeliyiz” şeklinde sağcı söylemlerde bulundu.
ROJAVA’YA DA GÖNDERİLECEK Mİ?
Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile aynı partiden olan Hermann dün yaptığı başka bir açıklamada Almanya'daki suç eğilimli Esad muhaliflerinin Türkiye'nin veya Kürt grupların kontrolü altındaki bölgelere gönderilebileceklerini söylemişti. Türkiye’nin işgali altındaki bölgeler ile Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi’nin elindeki bölgeleri kast eden bu açıklamaya ilişkin taraftarlardan henüz bir açıklama gelmedi.
Ancak bugün basın toplantısında konuşan Federal İçişleri Bakanı müsteşarı Hans-Georg Engelke “İlk sınır dışılar için üçüncü ülkelerle görüşmeler yapılacak” dedi. Ancak Suriyeli mültecilerin nasıl ve nereye yapılacağı konusunda net bir bilgi verilmedi. Erdoğan rejimiyle yapılacak pazarlıklar sonucunda DAİŞ yanlısı suç işlemiş mültecilerin Türk devleti ile çetelerinin işgali altındaki bölgelere Türkiye üzerinden gönderilme ihtimali var.
AB İÇİNDE SURİYELİLERİ EN FAZLA KABUL EDEN ÜLKE
Federal Alman hükümeti Suriye’deki iç savaşın patlak vermesinin ardından 2012 yılından bu yana Suriye’den gelip sığınma başvurusunda bulunan mültecileri ülkelerine göndermemeye yönelik bir karar almıştı. Ancak hali hazırda hükümetin bu kararını değiştirmemesi için de geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanlığı bir rapor hazırlamıştı.
Raporda Suriye’nin başkenti Şam’da hala Alman Büyükelçiliği’nin kapalı olmasının ve Suriye’ye seyahatlerin gerçekleşmemesinin mültecilerin sınır dışı edilmesi konusunda en önemli engeller olduğuna dikkat çekilmişti. Aynı şekilde uluslararası insan hakları örgütleri de hala ülkesinin 60’ını yeniden gele geçiren Esat rejiminin başta işkence olmak üzere ciddi hak ihlallerinde bulunduğunu ifade ediyorlar.
Almanya’da 2014 yılından bu yana en fazla sığınma talebinde bulunan grupların başında Suriyeliler geliyor. Resmi rakamlara göre Almanya’ya 1 milyona yakın Suriyeli mülteci geldi. Dünya çapında ise toplam 5,4 milyon Suriyeli mültecinin bulunduğu tahmin ediliyor. Şu ana kadar Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 12’si Almanya’ya gelmesine rağmen, son yıllarda ülkenin en önemli gündem maddesi bu mülteciler oldu.