Almanya Türk faşistlerine karşı nihayet harekete geçiyor

Fransa’nın ardından Almanya da Türk devletinin ırkçı paramiliter gücü olan Bozkurt Hareketi’ni yasaklamaya hazırlanıyor. İktidar ve muhalefet partilerinin Ülkücü Hareketi’ne karşı yasa tasarıları bugün Federal Meclis’te tartışılacak.

Yıllardır AKP-MHP yanlısı aşırı Türk milliyetçilerine sessiz kalan Avrupa ülkeleri nihayet bu grupların yasaklanması için harekete geçiyor. Fransa’nın geçtiğimiz günlerde şiddet olaylarına karışan Bozkurt veya diğer adıyla Ülkücü Hareketi’ni yasaklanmasının ardından Almanya da bu konuda ilk ciddi adımı bugün atıyor.

Türk milliyetçilerinin en çok örgütlendiği ülkelerin başında gelen Almanya’da Ülkücü Haraket ile bağlantılı dernek ile faaliyetlerin yasaklanması için Federal Meclis’e iki farklı yasa tasarısı sunuldu. ANF’nin elinde bulunan tasarılarından biri Sol Parti, diğeri de hükümet partileri tarafından hazırlandı. Almanya'da hükümeti oluşturan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin yanı sıra Yeşiller Partisi ile Hür Demokratlar Partisi (FDP) de ikinci tasarıya destek veriyor.

YASAK KARARI BUGÜN ÇIKABİLİR

Federal Meclis’te yarın tartışılması beklenen bu iki tasarının bugün akşam saatlerinde ele alınacağı öğrenildi. Her iki tasarının okunup tartışılması ardından Federal Meclis’te bir kararın çıkması bekleniyor. Sol Parti’ye yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre iki tasarının da birleşme ihtimali var.

Ülkücülerle bağlantılı dernek ve kuruluşların yasaklanması için yıllardır girişimlerde bulunan Sol Parti’nin yasa tasarısında Türk milliyetçi gruplara karşı daha radikal tedbirlerin alınması talep ediliyor. Ülkücü düşüncenin insanlığın değerlerine aykırı olduğu, bu düşünceye sahip ırkçıların “kafatasçı” oldukları belirtilirken, Ülkücülerin başta Kürtler olmak üzere Türkiye’de yaşayan diğer etnik ve dini grupları hedef aldığına dikkat çekildi.

SOL PARTİ RADİKAL BİR YASAKTAN YANA

8 maddeden oluşan Sol Parti’nin önerisinde Ülkücü Hareketi ile bağlantılı olarak bütün sembol, dernek ve faaliyetlerin yasaklanması talep ediliyor. Ayrıca aşırı Türk milliyetçi tehdidi altında olan kişi ve kurumlarla dayanışma içinde olunması gerektiği belirtilen tasarıda Ülkücü grupları üyesi kişilerin de takip altını alınması ve yargılanması isteniyor.

Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümeti oluşturan partiler ile Yeşiller ve FDP’nin hazırladığı tasarı ise 6 maddeden oluşuyor. Yine bu tasarıda da Ülkücü düşüncenin tehlikeleri anlatılırken, Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF) ve Avrupa Türk İslam Kültür Derneği (ATİB)’in faaliyetlerine dikkat çekildi. Bu tasarıda ise aşırı Türk milliyetçi gruplara karşı ciddi tedbirlerin alınması ve yasalara göre hareket etmeyen derneklerin yasaklanması talep ediliyor.

EN AZ 10 BİN TEHLİKELİ TÜRK MİLLİYETÇİSİ VAR

Almanya’da Bozkurt hareketi, 170 derneğin üyesi olan Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF) çatısı altında örgütleniyorlar. Bu derneklere 7 bin Ülkücünün üye olduğu tahmin ediliyor. Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’na göre ise bu sayı 10 binin üzerinde. İstihbaratın Ülkücü hareketin ülkenin iç güvenliğini tehdit ettiğini raporlarında sıkça dile getirmesine rağmen, buna karşın hükümet hiçbir ciddi önlem almıyor.

1980’li yıllardan günümüze kadar ülkücüler Almanya’da başta Kürtler olmak üzere Türk devleti muhalifi gruplara yönelik birçok saldırı, cinayet ve provokasyona karıştılar. Türkiye’deki AKP-MHP iktidarını Türk milliyetçiliğini körüklemesi Ülkücü hareketinin Almanya’da yaşayan Türk toplumu içinde kendisine daha fazla alan oluşturmasını sağlarken, buna paralel olarak karıştıkları saldırı ve şiddet olaylarında da ciddi bir artış söz konusu.

AVRUPA YILLARDIR TÜRK FAŞİSTLERİNE GÖZ YUMUYORDU

Birçok şiddet olaylarına karışmaları, başta Kürtler olmak üzere Türkiye’de yaşayan azınlıklar, Ermeniler ve Yahudilere karşı ayrımcılığı körükleyen, son yıllarda ise Erdoğan rejiminin paramiliter çeteleri haline gelen ırkçı Türk yapılanması Bozkurt hareketine Avrupa ülkeleri yıllardır sesiz kalıyorlardı.

Ancak geçtiğimiz aylarda önce Avusturya’da Kürtlere, ardından da geçtiğimiz günlerde Fransa’da Ermenilere yönelik linç girişiminde bulunan Ülkücüler olarak da bilinen Bozkurt hareketine yönelik ilk ciddi Kasım ayının başında Paris yönetiminden gelmişti. Fransız hükümeti Bozkurtları resmen feshetme kararı alırken, benzer bir yasağın bütün Avrupa ülkelerine yayılması bekleniyor.