Anvers'te şehitler anıldı: Her şehadet direnişi yükseltme çağrısıdır

Gazal ve İsyan Kunur kardeşler, Bêrîvan Araz, Esma Özkan’ın anıldığı etkinlikte konuşan Dîcle Efrîn, “Direnen ve şehadete ulaşan her yoldaşımız, bizi bu ağır yükü göğüslemeye çağırıyor. Her şehadet bize direnişi yükseltme çağrısıdır” diye konuştu.

Farklı tarihlerde şehadete ulaşan Gazal Kunur (İsyan Karker), Orhan Kunur (Karker İsyan), Bêrîvan Araz (Tekoşîn Piling Cûdî) ve Esma Özkan (Stêra Ararat) için Belçika’nın Anvers kentinde anma etkinliği gerçekleştirildi.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nden Dîcle Efrîn söz aldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, Kuzey ve Doğu Suriye ve Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal ve soykırım saldırılarıyla Türk devletinin topyekun saldırı konseptini devreye koyduğunu söyleyen Efrîn, bunun ancak topyekun bir direnişle boşa çıkarılabileceğini vurguladı.

DÎCLE EFRÎN: ŞEHİTLER BİZİ BU YÜKÜ GÖĞÜSLEMEYE ÇAĞIRIYOR

Dîcle Efrîn, kimyasal silah saldırılarına ilişkin ise “Kürt halkının cesur çocukları, Türk devletinin her türlü insanlık dışı saldırılarına karşı insanüstü bir şekilde canla, ruhla ve kanla direniyor. Direnen ve şehadete ulaşan her yoldaşımız bize tarihi bir çağrı yapmaktadır. Bizi bu ağır yükü göğüslemeye çağırıyor. Bu yaşanan direnişi ve şehadetleri iyi anlamak gerekiyor. Her şehadet bize direnişi yükseltme çağrısıdır. Bunu böyle okumak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde dünya çapında benzeri görülmemiş ağır bir tecridin olduğuna dikkat çeken Efrîn, “Avrupa'da yaşayan Kurdistanlılar ve dostları, Avrupa'daki eylemliliklerini artık bir üst seviyeye yükseltmelidir. Döneme uygun bir ruhla direnişi büyütmelidir" dedi.

'DİRENİŞİ HİSSETMELİYİZ'

Özellikle gençlerin bu süreçte rolünü oynaması gerektiğini belirten Efrîn, “Gençlik Avrupa'daki eylemleri daha da güçlendirmelidir. Böyle bir saldırı karşısında gelişen direnişi hissetmeli ve herkes imkanı doğrultusunda bu mücadeleye destek vermelidir" ifadelerini kullandı.

Dîcle Efrîn’in ardından ise Şehit Aileleri adına Sultan Oğraş konuştu. Sultan Oğraş; "Bütün Kürdistan halkları üzerinde çok büyük bir tecrit var . Avrupa'da yaşayan halkımız kendisine özgürüm demesin; hiçbirimiz özgür değiliz. İnsan kendi toprağında, coğrafyasında değilse, insanca yaşayamıyorsa özgür değildir. Herkes kendisini özgürlüğe hazırlamalıdır" dedi.

ŞEHİT BABASI: KÜRT GENÇLİĞİ BU FAŞİSTLERE CEVAP VERMELİ

 28 Aralık 2020 tarihinde Türk devletinin Avaşîn saldırısı sonucunda şehit düşen Bêrîvan Araz’ın (Tekoşîn Piling Cûdî) babası İdris Araz da anmaya katılanlar arasındaydı. Konuşmasına şehitleri selamlayarak başlayan Araz; "Kürt halkının başı sağolsun. Türk devleti bütün kural dışı ahlaksız saldırılarına devam ediyor. Her gün bu halkı yok etme hayaliyle saldırıyorlar. Ayakkabı numaralarına kadar bildiklerini söylüyorlar. Kürt gençliği bu saldırılara karşı durmalı, bu faşistlere cevap vermelidir" dedi.

   Etkinlik sinevizyon gösterimi ardından sona erdi.