AP: Türk devleti siyasi tutsakları virüsle karşı karşıya bıraktı

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, ayrımcı infaz yasasına tepki gösterdi, "Türk iktidarı siyasileri ölümcül virüs riskiyle karşı karşıya bıraktı" dedi.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, AKP-MHP iktidarının, "muhalif gördükleri kişilerin hayatlarını ölümcül Covid-19 riskine maruz bırakmaya karar verdiğini" belirtti.
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Sergey Lagodinsky, ayrımcı infaz düzenlemesi ile ilgili ortak açıklama yaptı.

'SİYASİ TUTSAKLAR VİRÜSLE KARŞI KARŞIYA BIRAKILDI'

AP vekillerinin açıklamasında şunlar belirtildi:
“Türk Parlamentosunun 90 bin mahkûmun serbest bırakılmasını sağlayan ancak siyasi aktivitelerinden dolayı cezaevinde olanlar ile yargılama öncesi tutuklu olanları kapsamayan yasa değişikliği büyük hayal kırıklığına yol açtı. Türk Parlamentosunun adil, sorumlu ve ayrımsız bir yasa değişikliği yaparak aşırı dolu cezaevlerinde tutulanların hayatlarını kurtaracağını umuyorduk. Böyle bir yasa, özellikle haksız yere siyasi nedenlerle hapsedilenler için gereklidir. Ancak bunun yerine iktidar partileri, muhalif olarak gördükleri siyasetçilerin, gazetecilerin, insan hakları savunucularının hayatlarını bilerek Covid-19 hastalığının ölümcül riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Karşı karşıya olduğumuz zorluk çok büyük ve biz ona karşı politik görüşlerinden veya mahkûmiyetlerinden bağımsız olarak tüm vatandaşların hayatlarını kurtararak ayrımcı olmayan ve demokratik bir şekilde birlikte mücadele etmek istiyoruz.”