AP üyeleri: Türk devletinin saldırıları derhal durdurulmalı

Avrupa Parlamentosu'ndaki oturumda konuşan çok sayıda parlamenter ve grup başkanı işgalci Türk devletinin saldırılarının derhal durdurulmasını istedi.

Strasbourg Avrupa Parlamentosu'nda dün akşam saatlerinde yapılan “Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye ile Kuzey Irak’a yönelik hava saldırıları” başlıklı oturumda, 18 parlamenter ve grup başkanları konuştu.

Yapılan konuşmalarda parlamenterler, Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarının derhal sonlandırılması çağrısı yapıldı. Parlamenterler ayrıca hava sahasının kapatılması konusunda da gerekli mercilerin devreye girmesini talep etti. Özellikle kimyasal silah kullanımının da araştırılması için girişimler başlatılması gerektiği hatırlatıldı.

Oturumda, Kürt Dostluk Grubu Sözcüsü ve Sosyal Demokratlar Grubundan Andreas Schinder, sosyalist ve ilericilerin devrimci ittifakında da yer alan Sol Gruptan Evin İncir, Bağımsız Parlamenter Antoni Comin i Oliveres, Demokrasi Grubundan Marco Campomenosi, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı’ndan François Alfonsi, Alman Parlamenter-Yeşiller Grubu'ndan Katrin Langensiepen, Sosyalistler Grubu'ndan Maria Isabel Coelho Santos ve daha bir çok parlamenter yaptıkları konuşmalarda, Türk devletinin savaş suçları ile hava saldırılarının derhal önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

François Alfonsi (Greens/EFA-Fransa): Sayın Borell nerede, Avrupa Parlamentosu yöneticileri Erdoğan’ın Suriye’de savaş çığırtkanlığı yaptığını anlamıyor mu? Erdoğan bölgeyi işgal etmeye yönelik bir program devreye koyuyor. Uluslararası hukuk hiçe sayılıyor. Siviller katlediliyor, Kürtler orada gerçek demokrasiyi yaşatıyor, bu saldırılar tüm bu sisteme ve hatta dünyaya yönelik bir tehdittir.

Özlem Demirel (GUE/NGL-Almanya): Almanya’da bir Noel şarkısı var ve her yıl çocuklar bu şarkıyı söylüyor, fakat Suriye ve Rojava’daki çocuklara bakınız, bu çocuklar her gün sabah üzgün uyanıyor çünkü Erdoğan rejimi Kürtlere saldırıyor katliamlar yapıyor. Erdoğan rejimi bu saldırıları karadan da yapmak istiyor, bu kabul edilir değildir. Buna karşı şiddetle duruyoruz ve AB’de buna karşı durmalıdır. Sayın Borell bu oturuma katılmadı, burada olmalıydı, bu durum kesinlikle kabul edilir değildir ve durdurulmalıdır.

Maria Isabel Coelho Santos (Sosyalist Parti-Portekiz): Erdoğan terörizmi kullanmaya hakkı yoktur. Bu bahanedir, seçimleri kazanmak için Kürtlere saldırıyor. Bu bahaneyle Kuzey ve Doğu Suriye’ye Irak Kurdistan’ına saldırıyor. Açıkça söyleyelim ki bu saldırılar halkın kaynaklarına ve insanlara yöneliktir. Erdoğan Kürt insanlarına saldırıyor. Bizler burada, oradaki insanların bu saldırılarla artık yüzleşmemesinden sorumluyuz. Tüm üye ülkeler bu saldırılara dur demelidir. BM’de derhal harekete geçip insani yardımların oraya ulaşması için koridor açmalıdır.

Katrin Langensiepen (Green/EFA-Almanya):  Kürtler terörizme karşı savaştı, şimdi ise o bölge tehlike altındadır, bu şu anlama geliyor; bizler de tehlike altındayız. Sayın Erdoğan hemen şimdi Kuzey ve Doğu Suriye’yi bombalamayı durdurmalısın. Bölge artık güvenli değil ve eğer Suriye güvenli değilse bizler de güvende değiliz demektir.

Antoni Comin i Oliveres (Bağımsız parlamenter-Katalonya): Türkiye AB’ye gelip Ukrayna ve Rusya arabuluculuğu yapmak istediğini söyledi fakat ne yazık ki açıkça görüyoruz, Türkiye AB güvenliği için bir tehdit haline dönüşmüştür. Kuzey-Doğu Suriye ve Irak Kurdistan’ında hava saldırılarını görüyoruz. Kobanê'de çocuk hastanesi bombalandı, bizim Türkiye ile çok büyük sorunlarımız var. AB içinde kim Türkiye'yi koruyorsa bunu anlamalıyız. Neden bugün Sayın Borell burada değil diye sormalıyız.

Domènec Ruiz Devesa (Sosyalist ve Demokratların İlerici İttifakı/ S&D-İspanya): Bu Türkiye’nin bölgede insanlara saldırmasının ve uluslararası hukuku çiğnemesini ilk kez görmüyoruz. Bizler kesinlikle ayrıca Türk silahlı güçlerinin kullandığı kimyasal silahların da araştırılmasını sağlamalıyız çünkü bu silahlar uluslararası hukukta yasaklanmıştır.

Evin İncir (S&D-İsveç):  Her şey için çok geç olmadan, derhal Rojava için hava sahasının kapatılması gerekiyor ve acilen Türk devletinin Kürt halkına yönelik agresifliği de son bulmalıdır.

Andreas Schieder (Avrupa Sosyalist Partisi-Avusturya): Burada acilen ve dürüst bir şekilde harekete geçmeliyiz. Türkiye'nin yaptığı bu saldırıların durdurulması adına derhal harekete geçmeliyiz. Hava sahası kapatılmalıdır ve ayrıca bu saldırıların sonlandırılması kararı almak için bir oturum düzenlenmeli ve masada toplanıp bu karar verilmelidir.