Avrupa’da 15 Ağustos kutlamaları

15 Ağustos Atılımı’nın 39. yıl dönümü Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Sömürgeciliğe, işgalciliğe, inkara karşı Egîd (Mahsum Korkmaz) ve Erdal (Mustafa Yöndem) komutasında ilk kurşunun sıkıldığı ve bu nedenle Kürt halkının “Diriliş Bayramı” olarak kutladığı 15 Ağustos 1984 Atılımı’nın 39. yıl dönümü nedeniyle Avrupa’nın birçok kentinde etkinlikler düzenlendi.

DUISBURG

15 Ağustos Atılımı’nın yıl dönümü Almanya’nın Duisburg kentinde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Duisburg Demokratik Toplum Merkezi (DKTM) tarafından Duisburg-Meidreich semtindeki Stadt Park'da yapılan kutlamaya çok sayıda Kurdistanlı katıldı.  

Kutlama alanı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve Mahsum Korkmaz’ın posterleri ve Kürt flamalarıyla donatıldı. Etkinlik, günün önemine dair yapılan konuşmalardan sonra müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

BENSHEIM

Almanya'nın Bensheim ve çevresindeki kentlerinde yaşayan Kurdistanlılar 15 Ağustos Atılımı’ın yıl dönümünü halay çekerek karşıladı.

Bensheim Kürt Halk Meclisi ve FCDK-KAWA Eşbaşkanları burada birer konuşma yaptı. 15 Ağustos ruhunun Kürtleri bugüne taşıdığı kaydedilen konuşmalarda, “Öyle bir an ki bin yılların intikamını bir haftada, bir ayda alma imkanı doğdu. Tarihin en kritik dönemecinde biz Kürtler olarak dayanışma ruhu içerisinde bir araya gelip değerlerimize sahip çıkmak zorundayız” denildi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde 15 Ağustos Atılımı ile ilgili hazırlanan sinevizyon izlendi. Ardından sanatçılar Garip Nurhak, Sedat û Bager ve Hozan Simar’ın katılımıyla müzik şöleni yapıldı. Kitle sık sık “Bijî Serok Apo”, “15’ê Tebaxê pîroz be” sloganları attı.

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar, 15 Ağustos direniş ve diriliş bayramını büyük bir coşku ile kutladı.

Etkinlik Komutan Egîd şahsında tüm Kurdistan şehitleri için saygı duruşuyla başladı.

Kısa bir konuşma yapan Luzern CDK-L Eşbaşkani Mulla Şahin; "Bugün bizler için çok önemli bir gündür. Öncelikle bu günü Önder Apo’ya ve tüm Kurdistan halkına kutluyoruz. Kapitalist sistem her yere girmek, kendini büyütmek ve oraya oturmak için her türlü şeyi yapıyordu. Bizi yok saydılar ve Zîlan’da, Gabar’da yok saymaya çalıştılar. Önder Apo, Kürt halkına kader olarak çizilen bu düzene karşı yeniden varlığımızı armağan etti. 15 Ağustos 1984’te Komutan Egîd, ilk kurşunu atarak, ‘bu düzeni kabul etmiyoruz’ dedi. Bu ilk kurşun bizim düşmana karşı sessiz kalmadığımızı ve her daim ayakta olduğumu gösteriyor. Böyle bir günde tüm Kurdistan halkı kendini korumalı ve kendisine sahip çıkmalı, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamalı” dedi.

Etkinliğe katılan Kurdistanlılar halay çekip, “Bijî Serok Apo”, “Komutan Egîd yaşıyor, PKK savaşıyor”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları attı.

DEN HAAG

15 Ağustos Atılımı Hollanda’nın Den Haag kentinde ise konuşmalar, sinevizyon ve govendle kutlandı. Etkinlik Den Haag DKTM’de gerçekleştirildi.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde yaşayan Kurdistanlılar da 15 Ağustos Atılımı’nın yıl dönümünü düzenledikleri bir etkinlikle kutladı.

Kutlamaya Mannheim ve çevre kentlerde yaşayan çok sayıda Kurdistanlı ve dostu katıldı. Etkinlikte Hozan Kawa’nın seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekildi.