GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa’da anmalar: 14 Temmuz Şehitleri geleceğimize ışık tutuyor

Avrupa’da düzenlenen etkinliklerde, “Bu halk direnişçileri de işgalcilere ülkemizi peşkeş çeken ihanetçileri de unutmayacak” vurgusu yapılarak, soykırım saldırılarına karşı 14 Temmuz direniş ruhuyla mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı.

14 TEMMUZ ÖLÜM ORUCU DİRENİŞİNİN 42. YILI

14 Temmuz 1982'de "Büyük Ölüm Orucu" direnişi başlatan PKK’nin öncü kadroları Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek, şehadetlerinin 42'nci yıl dönümünde Avrupa kentlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. 

MANTES LA JOLIE

Fransa’nın Mantes la Jolie kentinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitlerinin anıldığı etkinliğe şehit aileleri başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. Anmada Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Şahin Polat ve bazı Kürt siyasetçiler de hazır bulundu.  

14 Temmuz direnişçilerinin Özgürlük Hareketinin direniş sembolleri ve yol göstericileri olduğu kaydedilen konuşmalarda, “14 Temmuz direnişçilerinin mirası Kürt Özgürlük Hareketi’ni bugünlere taşımıştır. Rêber Apo başta olmak üzere Kurdistan gerillası ve zindanda bulunan binlerce insanımız bugün Hayri Durmuşların, Kemal Pirlerin, Ali Çiceklerin, Akif Yılmazların ve Mazlumların ruhu ile direnişi zirveye çıkarmışlardır. Bütün Kürtlerin bu direnişi esas alması ve katılım yapması gerekmektedir. Özgürlük, 14 Temmuz direniş ruhuyla gerçekleşecektir” denildi. Etkinlikte soykırım saldırılarının yoğunlaştığı bu sürece direnişi yükseltme temelinde çağrı yapıldı.

NANTES

Fransa’nın Nantes şehrinde Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) tarafından Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK- Nantes) 14 Temmuz Ölüm Orucu Şehitleri için anma etkinliği yapıldı.

Etkinlikte konuşan Civaka Îslamiya Kurdistan (CÎK) Üyesi Mele Reşit, 14 Temmuz direnişini selamlayarak, “İnsanın yaşamını anlamlı hale getiren mücadeledir” dedi. Mele Reşit, şehitlerin yolundan gidip mücadeleyi daha da büyütmeye çağırırken, Kürt Halk Meclisi Üyesi Kawa Serhildan ise şöyle konuştu: “Bu direniş ruhu hâlâ günümüze ışık tutmaktadır. 14 Temmuz 1982'de başlayan açlık grevinde Kürt Özgürlük Hareketi'nin öncü kadrolarından Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz, Ali Çiçek şehit düştü. Bu arkadaşlarımız son nefesine kadar Diyarbakır zindanında yaşanan vahşete karşı direndiler. Faşist cuntacı Kenan Evren ve Diyarbakır zindanındaki cuntanın parçası olan Esat Oktay Yıldıran'ı yenilgiye uğratıp tarihin çöplüğüne attılar. Her şehit arkadaşımız duruşları ve direnişçi ruhlarıyla isimlerini tarihe altın harflerle yazdılar. Şehit arkadaşlara karşı tarihi sorumluluğumuz bulunmaktadır. Şehit arkadaşlarımız geleceğimize ışık tutmaktadır. Kürt Özgürlük Hareketi'ni tasfiye etmeyi planlayan ve faşist Türk devleti ile dirsek temasında bulunan KDP'ye buradan çağrıda bulunmak istiyoruz. Saldırılarınız ve faşist Türk devleti ile yaptığınız ortak plan Kürt halkının kazanımlarına saldırıdır. Kürt Özgürlük Hareketi şahsında Kürt halkına dönük topyekûn imha saldırısıdır. Kürt halkının kazanımlarına dönük yapılan bu saldırı ve iş birliği planı boşa çıkmıştır. Kürt halkı bunun bilincindedir ve bu temelde tüm Kurdistan şehitleri karşısında görev ve sorumluluklarını bilmektedir. KDP'yi bir an önce bu ihanet planından vazgeçmeye çağırıyoruz. Eğer bu anlayış ile devam ederlerse Kenan Evren ve Esat Oktay Yıldıran'ın tarihteki yeri neyse KDP’nin tarihteki yeri de o olacaktır. Kurdistan Özgürlük Şehitlerine minnettarız. Tarih karşısındaki görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmek ve şehitlerimize layık olabilmek için elimizden geleni yapacağız."

Konuşmanın ardından 14 Temmuz şehitleri anısına hazırlanan sinevizyon gösterildi. 

DEN HAAG

14 Temmuz’u anma etkinliklerinin gerçekleştirildiği merkezlerden Hollanda’nın Den Haag şehrinde de 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçilerini anlatan “5 No’lu” adlı belgesel izletildi. Ardından yapılan konuşmalarda, şehitlerin yolunda her zaman faşizme karşı mücadele edileceği kaydedildi.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anma için de yüzlerce Kurdistanlı bir araya geldi. Anmaya KOMAW ve bileşenlerinin yanı sıra Mordem Deniz de katıldı.

Açılış konuşmasını KOMAW Yönetimi üyelerinden Lokman Arslan yaptı. 14 Temmuz direniş ruhunun önemine ilişkin de Mordem Deniz konuştu.
“14 temmuz ruhu, bir çağın uyanışı ve başlangıcıdır diyen Mordem Deniz, konuşmasına şöyle devam etti: “Gerçek yaşam ancak PKK ile mümkün kılınabilir. 14 Temmuz direnişinin kahramanlarından Hayri Durmuş, Kemal Pir, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz şahsında Kürt ulusunun kimliği yeniden doğdu ve yeşerdi. 14 Temmuz direniş kahramanlarının Önder Apo ve ideolojisine bağlı olması aynı zamanda var olmak anlamında bir mana taşıyor. Türk faşist devletine karşı bir kararlılığı ortaya koydu. Bu, ancak böyle mümkün olabilirdi.”

FREIBURG

14 Temmuz Ölüm Orucu Direnişinin 42. yıl dönümü dolayısıyla Almanya’nın Freiburg kentinde kitlesel katılımlı bir etkinlik düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan KOMAW temsilcileri, Amed zindanında yaşanan vahşeti anlamadan 14 Temmuz direnişini anlamanın mümkün olmayacağını dile getirdi.

Anmaya katılan Siyasetçi Kemal Aktaş da konuşmasına 14 Temmuz Ölüm Orucu Şehitlerini ve mücadelelerini selamlayarak başladı. Aktaş, mücadeleyi başta Rojava olmak üzere dört parça Kurdistan’da başarıya götüren ruhun 14 Temmuz ruhu olduğunu dile getirdi.

Etkinlikte, 2 Ağustos 2016’da Minbic’da şehit düşen Brûsk Colemêrg (Aslan Kahraman) da anıldı. Şehit Brûsk’un kardeşinin bir konuşma yaptığı etkinlikte sinevizyon gösterimi de yapıldı. Anma, “Şehîd Namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganları ardından sona erdi.

HAMBURG

14 Temmuz Büyüķ Ölüm Orucu Direnişçileri Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek, şehadetlerinin 42’nci yılında  Almanya Hamburg'da yapılan bir etkinlikle anıldı.

Hamburg'un Harburg semtinde yapılan anma etkinliğine Hayri Durmuş’un kız kardeşi Ayten Durmuş, KOMAW temsilcisi Cenap Yeter başta olmak çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Hamburg DKTM Şehit Aileler Komisyonu tarafından organize edilen etkinlik Büyük Ölüm Orucu Şehitleri şahsında Temmuz ayında şehit düşen tüm devrimciler için yapılan saygı duruşu ile başladı.

İlk konuşmayı yapan KOMAW Temsilcisi Cenap Yeter, şehadet ve şehitliğin bu mücadelenin bir parçası olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Şehitlerimiz bu uğurda canlarını vererek üzerlerine düşen görevi yerine getirdiler. Fedakarlıkları ve direnişleri bize her zaman ilham olmaya devam edecektir. Bu direniş ile aynı zamanda Kurdistan devriminin ilk yolu açıldı. Canlarını verdiler ama asla boyun eğmediler. Halkımız bu direnişi unutmadığı gibi Başûrê Kurdistan’ı adeta bir altın tepsi içinde Türk devletine peşkeş çeken KDP’nin bu ihanetini de unutmayacaktır."

FED-DEM Eşbaşkanı Sebahat Ergin ise, Kurdistan devriminin aynı zamanda kadın devrimi olduğunu belirterek, “Şehitlerin yarım kalan hayallerinin gerçekleştirilmesi yurtsever her Kürt’ün görevidir. Başkan Apo’nun fiziki özgürlüğü için mücadele etmek ve bunu gerçekleştirmek, şehitlerimize verilebilecek en büyük armağan olacaktır” dedi.

Siyasetçi Nihat Akdoğan, her şehidin aynı zamanda döneminin tanığı olduğuna işaret ettikten sonra, canlarından başka verecek bir şeyleri olmadığı halde mezar taşlarına halkına karşı borçlu olduklarını yazmalarını söyleyen bu soylu kahramanları bir kez daha saygı ve minnetle andıklarını dile getirdi.

14 Temmuz direnişçilerinden Mehmet Hayri Durmuş’un kız kardeşi Ayten Durmuş da Durmuş ailesi olarak her zaman şehitlerin ışıklı yolunda yürümeye devam edeceklerini söyledi. “45 senedir bu mücadelede pes etmedik, bundan sonra da pes etmeyeceğiz” diyen Ayten Durmuş’un konuşması alkış, zılgıt ve “Şehîd Namirin” sloganı ile karşılık buldu.

Anma etkinliği kapsamında salon şehit posterleri ile donatılırken sinevizyon gösterimi ve akabinde Mehmet Hayri Durmuş'un en sevdiği "Ağlama yar ağlama" türküsünün bir grup genç tarafından seslendirilmesiyle ardından sonlandırıldı.

PARİS/EVRY

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişinde şehit düşen PKK öncüleri, Evry Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlen bir etkinlikle anıldı.
Halkın çok yoğun ilgi gösterip katılım sunduğu anma, 14 Temmuz Şehitleri şahsında Kurdistan Özgürlük Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlatıldı. Ardından Ölüm Orucu Direnişinde bizzat yer alan ve 14 Temmuz direniş öncüleri ile birlikte yaşayan Siyasetçi Bedrettin Kavak bir konuşma yaptı . Kavak, konuşmasında 14 Temmuz’u açığa çıkaran koşulları ve 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişine öncülük eden Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz’ın kişiliğini, duruşlarını, öngörülerini ve düşman güçleri karşısındaki tutumlarını, eylem kararlılıklarını ve zindanda yurtseverlere gösterdikleri kazanımcı yaklaşımlarını dile getirdi.

Kürt Özgürlük Hareketini büyüten çıkışın 14 Temmuz ruhu, bilinci olduğunu kaydeden Kavak, “Eğer bugün PKK bölgenin en güçlü ve kader tayin edici gücü, hatta dünya gücü haline gelmişse bunun mayası 14 Temmuz direnişçilerinin o gün gösterdikleri tarihsel eylem, duruş ve kararlılıkta yatıyor” dedi.

Bedreddin Kavak’ın konuşmasından sonra 14 Temmuz Şehitlerini anlatan bir sinevizyon izletildi.
Onu takiben Şehit Aileleri Komitesi üyesi Celil Kerboran kısa bir konuşma yaparak şehadetin tarihsel anlam ve önemine, şehide bağlılık ve layık olmanın ölçülerine vurgu yaptı .
Son olarak CDK-F Divan Üyesi Faruk Söylemez, Başûrê Kurdistan’da yürütülen işgal saldırısı ve PDK’nin bu işgaldeki rolünü ifade eden bir konuşma yaptı. Söylemez, Avrupa’da yaşayan halkı duyarlı ve sorumlu bir duruş içerisinde hareket etmeye, 14 Temmuz Şehitlerine bağlılığı böyle anlamlı kılma çağrısında bulundu.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) öncülüğünde gerçekleşen anmaya çok sayıda şehit ailesinin yanı sıra İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) üyeleri katıldı.

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (CDK-Basel) düzenlenen anma Kurdistan Özgürlük Şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Ardından KOMAW adına Fidan Şentürk kısa bir konuşma yaptı. Özgürlük mücadelesinin bu aşamaya gelmesinde şehitlerin ciddi emeği olduğuna vurgu yapan Fidan Şentürk, “Eğer bir şehit, mezar taşına ‘bu halka borçludur’ diye yazdırıyorsa hepimiz kendimizi gözden geçirmeliyiz. Şehitlerin ortaya koyduğu mücadele sayesinde bugünlere geldik. Bütün şehitlerin anısı ölünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

30 yıl zindanda kalan Sıddık Batur ise şehitlere sahip çıkmanın yolunun onların uğruna canlarını verdiği mücadeleyi sürdürmekten geçtiğini belirtti. Batur, “14 Temmuz direnişinin fitilini ateşleyen ve bu uğurda şehit düşen Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek, yaşamlarıyla ve direnişleriyle bize örnek oldular. Eğer 14 Temmuz direnişi olmasaydı bugün bu aşamada olamazdık. 14 Temmuz direnişçileri, bugün PKK’nin yürüdüğü direnişçi çizginin oluşmasına öncülük ettiler. 12 Eylül toplumun üzerinde bir balyoz gibi geçti. Özellikle Kürt Özgürlük Mücadelesinin yürütüldüğü alanları ve cezaevlerini hedef aldılar. İhanet ettirtme, pişman ettirmeyi bir politika olarak cezaevlerinde hayata geçirmeye çalıştılar. Partimizin öncü kadroları buna karşı büyük bedeller vererek bu politikayı boşa çıkardılar. Bugün de bu direnişçi çizgi gerilla öncülüğünde sürüyor. Cezaevlerinde direniş devam ediyor. Önderliğimiz üzerinde ağırlaştırılmış tecrit sürüyor. Bütün bu saldırılara karşı bizler her alanda direnişi yükseltmeliyiz” dedi.

BELLINZONA

İsviçre’nin Bellinzona kentinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitleri anıldı. Ticino Şehit Aile Kurumu (KOMAW) tarafından Casa Marta’da  düzenlenen etkinlikte, Ticino Demokratik Kürt Toplum Merkezi (TDKTM) adına Nurettin Adamış bir konuşma yaptı. Diyarbakır zindanında 14 Temmuz 1982'de Türk cuntacı devlete karşı Kürt Özgürlük Hareketi'nin öncü kadrolarının başlattığı direnişe değinen Adamış,  “Zafer şehitlerin yolundan giderek elde edilir. Bakur alanında direnişin temeli 14 Temmuz’da inşa edildi. Önderliğin felsefesiyle büyüyen direnişin öncülüğünü şehitler yapıyor. Bundan dolayı her zaman her yerde şehitleri hatırlayarak ve onlara borçlu olduğumuzu unutmayarak mücadeleyi büyütmeliyiz. Şehitlerin mücadelesi bize öncülük ediyor. Onları hatırlayarak yaşamalıyız” diye ifade etti.

Konuşmanın ardından 14 Temmuz şehitleri anısına hazırlanan sinevizyon gösterildi. Anma etkinliğinde Türk devletinin KDP işbirliğiyle Kurdistan’a işgal saldırıları da kınandı. Anma etkinliğine katılanlar “Diyarbekir Zindanı” şarkısını hep birlikte söyledi. Anma 'Şehîd namirin' sloganları eşliğinde tamamlandı.

LOZAN

Kürt halkı ve Kurdistan'ın mücadele tarihinde dönüm noktası olan 14 Temmuz 1982'de Diyarbakır zindanlarında yaşanan vahşete karşı bedenlerini siper eden kahramanlar, İsviçre'nin Lozan kentinde anıldı.

KOMAW tarafından Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen anmaya Lozan, Cenevre ve Sion kentlerinden gelen şehit yakınları ile yüzlerce Kurdistanlı katıldı.

Lozan Şehit Aile Komisyonu adına Şinası Atlı, 14 Temmuz Şehitlerinin isimlerini teker teker sayarak şu konuşmayı yaptı: "Nasıl ki 12 Eylül cunta faşizmi Kemal Pirlerin, Hayri Durmuşların iradesi karşısında çürüdüyse bugün Kurdistan'a yönelen aynı zihniyetin ürünü işgal, inkar ve soykırım politikaları da gerillanın 14 Temmuz'un direnişinin ruhuyla sürdürdüğü mücadelesi karşısında yenilmeye yüz tutacaktır."

14 Temmuz direnişçileri anısına hazırlanan sinevizyon gösterimi ardından KOMAW Temsilcisi Mustafa Karahan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 25 yıllık esaret sürecine dikkati çeken bir konuşma yaptı. Karahan, "Dün Amed zindanlarında tarihi vahşet karşısında verilen direniş geleneği bugün İmralı'da Önderliğimiz tarafından sürdürülmektedir. Aynı inanç ve ısrarla 26 yıldır süren mutlak tecrit işkencesine karşı mücadeleyi büyüteceğimiz sözünü buradan veriyoruz" diye konuştu.

CDK-S Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hatice Kandal da o dönem Amed zindanlarında kaldığını dile getirerek dönemin tanıklığını şöyle dile getirdi: “Amed zindanlarını anlamaya ve anlatmaya ne binlerce film ne binlerce kitap ne de binlerce söz yeterli gelir. Tarihin en büyük vahşetine karşı verilen bu görkemli direnişin ruhu var olduğu sürece direniş mutlaka ama mutlaka zaferle taçlanacaktır. Amed zindanlarında direnen yoldaşlarımızın, mücadeleye olan inanç kararlılıkları ile bedenlerini bu halkın geleceği uğruna feda etmekten çekinmediğini biliyoruz. İçerdeki yoldaşların direnişi ve mücadelesi dışardaki arkadaşlara silahlı mücadelenin yolunu göstermiştir. Ve direniş sadece Amed zindanlarıyla sınırlı kalmamış, tüm Kürdistan dağlarında, şehirlerinde, tüm dünyada yankısını bulmuştur."

CDK Lozan Eşbaşkanı Aysel Argın'ın 14 Temmuz şehitleri üzerinden yaptığı değerlendirme ardından anma "Şehîd Namirin" sloganıyla sonlandırıldı.

BORDEAUX

Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde gerçekleştirilen anmada “14 Tîrmeh” filmi gösterildi. Utopia sinema salonunda gerçekleştirilen gösterime gençler ile birlikte halk da yoğun ilgi gösterdi.

PARİS/GRIGNY

TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN (Jinên Ciwan ên Têkoşer) üyeleri, 14 Temmuz 1982’de “Büyük Ölüm Orucu” direnişini başlatan PKK’nin öncü kadroları Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek’i şehadetlerinin 42. yılında Fransa’nın başkenti Paris’in Grigny kentinde andı.

Grigny Kürt Kültür Merkezi’nde düzenlenen anmada, 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbe ile Amed 5 No’lu Askeri Cezaevinin işkence merkezine dönüştürüldüğü hatırlatılarak, bunun 14 Temmuz “Büyük Ölüm Orucu” direnişi ile boşa çıkarıldığı ifade edildi. Anmada, şehitlerin gençlere bıraktığı mirasın sonuna kadar sahiplenileceğinin altı çizildi. Konuşmalar ardından 14 Temmuz direnişi ve Ölüm Orucu şehitleri adına hazırlanan sinevizyon izletildi.

Anma “Şehîd Namirin” sloganları ile sona erdi.

REIMS

Fransa’nın Reims kentinde, Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) öncülüğünde 14 Temmuz “Büyük Ölüm Orucu” direnişini başlatan PKK’nin öncü kadroları Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek’in şehadetlerinin 42. yıl dönümü vesilesiyle anma gerçekleştirildi.

14 Temmuz Direniş Şehitleri şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma sonrası, “Bijî Serok Apo” ve “Şehîd Namirin” sloganları atıldı. Etkinlikte, 14 Temmuz Direniş Şehitlerinin yaşamları, mücadeleleri ve fedakarlıklarını anlatan bir sinevizyon gösterimi sunuldu.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde, Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde yaşanan işkence ve insanlık dışı uygulamalara karşı 14 Temmuz 1982'de PKK’nin öncü kadroları Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek öncülüğünde başlatılan "Büyük Ölüm Orucu"nun 42'nci yıl dönümü dolayısıyla anma düzenlendi. 
14 Temmuz şehitleri için saygı duruşu ile başlayan anma sinevizyon gösterimi ile devam ederken, konuşmacılar ve yakın zamanda Almanya’ya sürgün giden Kurdistanlı gençler, Türkiye zindanlarında şu an bile insanlık dışı uygulamaların olduğunu aktardı.
Anma programı “Şehîd Namirin” ve “Bijî serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

VİYANA

14 Temmuz 1982'de Büyük Ölüm Orucu direnişi başlatan PKK’nin öncü kadroları Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek, şehadetlerinin 42'nci yıl dönümünde Avusturya'nın başkenti Viyana’da anıldı.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşundan sonra sinevizyon gösterimi yapıldı. Bir konuşma yapan Civaka Azad Eşbaşkanı Ahmet Zirek, şunları belirtti: “Diyarbakır Cezaevinde Kürt halkının iradesini kırmak ve umudunu yok etmeyi hedeflemişlerdi. Ancak 14 Temmuz direnişçileri bunu ters yüz ederek büyük umutlar ve destansı direnişler yarattı. 14 Temmuz'un büyüttüğü onurlu ve kararlı direniş meşalesi, bugün Kurdistan, Ortadoğu ve dünyaya yayılmış durumda. Şehitlerin anısına bağlılık, onlardan devraldığımız mücadele bayrağını daha üst noktalara taşımak ve miraslarını korumakla olur. Bugün buralarda bir araya gelebiliyorsak şehitlerin verdikleri bedeller ve mücadele sayesindedir. Bu nedenle şehitlerimize karşı ne yapsak da az kalır. Üzerinden 42 yıl geçmesine rağmen 14 Temmuz direniş ruhu sayesinde günümüzü yaşıyoruz.”

Daha sonra 12 Eylül sürecinde Amed zindanında olan Mükri Yakar, o dönemde yaşadıkları vahşeti, ihanetleri ve direnişleri anlatan bir konuşma yaptı.

GRAZ
Avusturya’nın Graz kentinde yapılan anmada ise Civaka Azad Divan Üyesi Halis Gimgim bir konuşma yaptı. “14 Temmuz direnişi, 15 Ağustos Atılımının tohumlarını attı ve mücadele meşalesi günümüze kadar büyüyerek devam ediyor” diyen Gimgim, 14 Temmuz direnişinin PKK tarihindeki önemini dile getirdi.

LINZ

Avusturya’da etkinliklerin bir diğer merkezi ise Linz oldu. Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşundan sonra sinevizyon gösterimi yapıldı. Burada da 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişinin anlam ve önemini dile getiren konuşmalar yapıldı.

Ardından Martin-Luther meydanında toplanan yurtseverler ve dostları, Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü ifade eden pankartların da taşındığı mitingde sık sık "Jin Jiyan Azadî", "Bijî Serok Apo", "Bijî Berxwedana Gerîla" sloganları atıldı.

KIEL

14 Temmuz Amed zindan direniş şehitleri Almanya'nın Kiel şehrinde anıldı. Kurdistanlılar ve dostlarının katılımıyla düzenlenen anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. 14 Temmuz direnişinin anlam ve önemi üzerine konuşan Kiel Demokratik Kürt Toplum Meclisi Eşbaşkanı Hasan Muş,  direnişin tarihsel ve güncel boyutunu dile getirdi. Muş, “Doğrusu bizler Kurdistan direniş tarihinden bahsederken yüzyıllık bir direniş olduğunu bilmeliyiz. 1916 Bedlîs Serhildanı ve sonrasında 1925 Şêx Saîd Serhildanını da veri aldığımızda yüzyılı aşan bir direnişimiz söz konusudur. Elbette bu direniş çizgisinde 14 Temmuz çok önemli bir yer tutmaktadır. Nasıl ki 12 Eylül sonrası ‘ezeceğiz, yok edeceğiz’ diyenlerin zafer heveslerini Amed zindan direnişi kursaklarında bıraktı, bugün de her türlü silahla ‘yok edeceğiz’ diyerek işgal saldırıları gerçekleştirenlerin hevesini gerilla kursaklarında bırakıyor.”

14 Temmuz anma programı meclis üyelerinin üyelerin konuşmaları ile devam etti. Sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Şehîd Namirin” sloganlarının atıldığı anma, sinevizyon gösterimi ile son buldu.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde Demokratik Kürt Toplum Meclisi Şehit Aileleri Komisyonu öncülüğünde 14 Temmuz Zindan Direniş anması yapıldı. Meclis Eşbaşkanı Selma Koç’un açılış konuşmasını yaptığı anmada konuşan Hediye Aksoy, Amed zindan direnişinin önemine vurgu yaptı. PYD Bremen Temsilcisi Şêrzad Seyîd Elo ise, “12 Eylülcüler Kürtlere teslimiyetçiliği, diz çöktürmeyi dayattı ancak Amed zindanında Mazlum Doğan öncülüğünde 21 Mart 1982’de başlayan direniş, 18 Mayıs ile büyüdü ve 14 Temmuz direnişi ile bu faşist rejimin rüyalarını alt üst etti. Kürt halkı teslim olmayacak, Kürt halkı diz çökmeyecek diyerek bedeli ne olursa olsun direnerek gösterdi. Dediler ki, biz ölerek halayımızı kuracağız ve o halayı kurdular. Bütün sistemi alt üst ettiler. Türk devletinin rahat rahat hayata geçirmeyi planladığı tüm oyunları yerle bir etti. Mazlum Doğan’ın Newroz’daki eylemi sonrası 18 Mayıs’ta Dörtler, bedenini ateşle buluşturdu. 14 Temmuzda ise Hayri Durmuş, en kutsal cümleleri dile getirerek, biz bu ölüm siyasetine karşı açlık grevine gireceğiz, dedi.”

Anma programı yapılan konuşmalar sonrası 14 Temmuz direnişini anlatan sinevizyon gösterimi ile son buldu.

STOCKHOLM

14 Temmuz direniş şehitlerini anmak amacıyla İsveç'in başkenti Stockholm'de etkinlik gerçekleştirildi. Saygı duruşu ile başlayan anmada Stockholm Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Ruken Yetişkin, “14 Temmuz direnişçileri tarihimizde bir uyanış yarattı. Mücadelemiz bugünlere kadar geldiyse, bunun bir nedeni 14 Temmuz'da Amed zindanında tarihe damgasını vuran direniştir. Şehit Hayri Durmuş'un ‘halkımıza borçluyum’ sözünü doğru anlamak gerekir”  ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan gazeteci Mehmet Sevim ise şunları söyledi: “Artık çok kapsamlı bir imha konsepti var ve bu konsept Amed zindanından farklı değildir. Bu konsepte cevap olmak için bize tarihsel görevler düşüyor. Sadece Başûrê Kurdistan değil, Kyrdistan'ın her yerinde topyekun bir fiziki ve kültürel kırım projesi devrededir. Avrupa'da ise, İsviçre gibi devletler bunu tamamlamak için rol oynuyor. İsveç'in bize karşı yürüttüğü sinsi politikayı biliyoruz, bu yeni değildir. NATO ile arka kapıda bu işi yürüttü, şimdi ise resmi üyesi oldu sadece. Burada önemli olan, örgütlü şekilde her alanda topyekun direnişe geçmemiz ve var olan çalışmalarımızı daha da büyütmemizdir. Ancak bu şekilde komployu boşa çıkartabiliriz. Hiç kimse yerinde normalmiş gibi oturmamalı. Eğer öyle ise o zaman 14 Temmuz direnişini anlamamış oluruz. Amed zindanındaki direnişin ruhu bugün her yerde dağda, zindanda ve sokaklarda kendini yaşatıyor” diye konuştu. Şehitleri anmak, onların direnişini yaşatmak demektir.”

Erkinlik, konuşmalardan sonra 14 Temmuz direnişi anlatan sinevizyon gösterimi ve “Şehîd Namirin”, “Bê Serok Jiyan Nabe” ve “Jin Jiyan Azadî sloganları ile sonlandı.

HILDESHEIM

Almanya'nın Hildesheim şehrinde 14 Temmuz Büyük ölüm orucu direnişçileri için Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde anma düzenlendi.
Meryem Kadın Komünü öncülüğünde yapılan anma bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Demokratik Kürt Toplum Merkezi, KOMAW ve Kürt Kadın Hareketi adına 14 Temmuz direnişi ile ilgili konuşmalar yapıldı. 12 Eylül faşizminin insanlık dışı uygulamalarının anlatıldığı konuşmalarda, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişinin öncüleri olan Kemal Pir, M. Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek’in direnişi destansı bir direnişti” denildi.
Anma sinevizyon gösterimi ve "Şehîd Namirin", "Bijî Berxwedana 14'ê Tîrmehê", "Bijî Serok Apo" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganlarından sonra sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de 14 Temmuz şehitleri Mehmet Hayri Durmuş, Akif Yılmaz, Ali Çiçek ve Kemal Pir 42. yılında anıldı.  Dest Dan Kadın Meclisi ve Nav Berlin Meclisi’nin organize ettiği anma, Demokratik Kürt Toplum merkezinde yapıldı. 14 Temmuz şehitleri şahsında tüm Kurdistan şehitleri için saygı duruşu ile başladı.

Akabinde konuşmalar ile devam etti. Kevana Zêrîn Üyesi Yazar Meral Şimşek’in yönettiği anmada Şehit Aileleri Komisyonu’ndan Gozê Dayê söz alarak, “Söz konusu şehitler olunca söyleyecek çok fazla söz bulamıyoruz. Bu nedenle her zaman şehitlerimize karşı sorumluluklarımızın gereğini yerine getirmeliyiz” Gozê Dayê, Türk devletinin işgal girişimlerine değinerek, KDP’nin işgalde öncülük yaptığına işaret etti, Kürt katliamlarının Kürtler eliyle yapılmasının kabul edilir olmadığını belirtti.”

Siyasetçi Selahattin Mete ise, 14 Temmuz şehitlerini saygı ile anarken, 80’lerde cezaevlerinde uygulanan politikalara değindi. Mete, “Cezaevlerinde ihaneti, tasfiyeciliği dayatanlara karşı Temmuz şehitleri Kemal, Hayri, Akif ve Ali arkadaşlar direnişiyle ve mücadelesiyle cevap oldular. Onların mirasçısı olarak bizler de direnişimizi yükseltmeliyiz‘’ dedi. 

Ardından Meral Şimşek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Sevda Kadını” adlı şiirini okuyarak İmralı direnişini selamladı. Anma, 14 Temmuz direnişini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından “Şehîd Namirin” sloganı ile son buldu.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişinin 42’nci yılı vesilesiyle anma etkinliği düzenlendi. KOMAW öncülüğünde düzenlenen anma etkinliğine, KCKD-E, KON-MED, TJK-E, NAV-YEK, CÎK temsilci ve yöneticileri ile şehit aileleri katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının asıldığı salonda, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişinin öncüleri Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek’in resimleri asıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından etkinlik programı başladı. Ardında KOMAW adına Filo Mêrdînî bir konuşma yaptı. Şehit aileleri adına Rabia Nas, TJK-E adına ise Pero Dündar birer konuşma yaptı.  
Konuşmaların ardından Büyük Ölüm Orucunda şehit düşenlerin anısına sinevizyon gösterildi. Etkinlik, “Şehîd Namirin”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana Gerilla”, “Bimre Xiyanet” sloganları ile son buldu. 

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde 14 Temmuz şehitlerinin anıldığı etkinlikte de 14 Temmuz ruhuyla direnen gerilla selamlandı,. Etkinlikte PKK’nin öncü kadroları Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz’ın direnişlerini anlatan konuşmalar yapıldı. Barzani çetelerinin Kürt ulusal mücadelesine karşı içinde bulunduğu ihanetin de teşhir edildiği etkinlikte, bütün Kürtlerin ihanete karşı birlik olması, ulusal değerlerini ve şehitlerin canlarını vererek yarattıkları değerleri sahiplenme çağrısı yapıldı.

Anma, “Şehîd Namirin”, “Bimre Xiyanet” sloganlarıyla sona erdi.

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu şehitleri anısına Diyarbakır zindan vahşetinin ve ona karşı direnişin anlatıldığı “14 Temmuz” filmi gösterildi.

Luzern şehir sinemasında (Statkino) gösterimi yapılan film öncesinde kısa bir anma gerçekleştirildi. Şehitler için yapılan saygı duruşundan sonra Siyasetçi Kemal Okutan bir konuşma yaptı. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitlerinin yarattığı direniş geleneğinin bugün Özgürlük Gerillası tarafından devam ettirildiğine vurgu yapan Okutan, “Dört büyük devrimci ölüm orucunda şehit düştüler. Bu eylem, Kurdistan’da baş aşağı gidişatın önünü aldı. Eğer bu direniş meşalesi yakılmamış olsaydı Kurdistan Özgürlük Gerillası bugüne kadar barbar bir rejime karşı mücadele edemezdi. 14 Temmuz eylemi, gerillaya, halkımıza ayrı ayrı mesajlar verdi. Kürt susmayacak, direnecektir denildi. Bu direniş meşalesi halkımıza umut oldu. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu şehitleri başta olmak üzere tüm şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün gerillamız barbar Türk devletinin bütün tekniğine, KDP’nin işbirlikçi tavrına rağmen mücadelesini sürdürüyor. Bu mücadeleyi hiçbir güç engelleyemeyecektir. Bizler bu yükü sadece gerillanın sırtına bırakamayız. Bulunduğumuz her yerde direnişi büyütmeliyiz” dedi. 

Konuşmadan sonra 15 Temmuz filmi seyredildi. Film gösterimi “Bijî Berxwedana Zindanan” sloganıyla sona erdi.

WINTERTHUR

İsviçre’de 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçilerinin anıldığı bir başka kent ise Winterthur oldu. Winterthur Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan anmaya çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada Winterthur Kürt Toplum Merkezi Şehit Aileleri Komisyonu Üyesi Şemsettin Tunç bir konuşma yaptı. Tunç, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçilerinin özgürlük mücadelesindeki yerine vurgu yaparak, “14 Temmuz’un Kürt halkı için ne anlama geldiğini iyi bilmek gerekir. PKK’nin kurulmasından kısa bir süre sonra 12 Eylül faşist iktidar yönetime el koydu. Bu faşist yönetimin temel amacı Önder Apo’nun öncülüğünde başlatılan özgürlük mücadelesini engellemekti. PKK’nin öncü kadrolarının büyük bir bölümü tutuklanıp zindana atıldı. İşgalci Türk devletinin amacı Esat Oktay’ın eliyle bu mücadeleyi bitirmekti. Öncü kadrolar ihanete karşı direnişe geçtiler. Kemal, Hayri, Akif ve Ali arkadaşlar ölüm orucuna başladılar. Başarı için canlarını ortaya koydular. Bugün bize düşen temel görev, bu büyük direnişçilere layık olmaktır” dedi.

Anma, 14 Temmuz şehitleri için hazırlanan sinevizyon gösterisiyle son buldu.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Kurdistanlılar, 14 Temmuz Ölüm Orucu Şehitleri için anma düzenledi. Kurdistan Demokratik Kültür Merkezi’nde düzenlenen anmada saygı duruşunun ardından Kurdistan Demokratik Kültür Merkezi adına Mazlum Amed’in günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. 14 Temmuz şehitlerini anan Mazlum Amed, soykırımcı Türk devletinin darbe koşullarında PKK ve Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği katliamlar ve tutuklamalarla PKK’nin öncü kadroları şahsında özgürlük mücadelesini bitirmek ve özgürlük umudunu ortadan kaldırmak istemesi karşısında 14 Temmuz şehitlerinin direnişine şu sözlerle değindi: “14 Temmuz, ulusal onurun kurtuluşu günüdür. 14 Temmuz, Kürtlerin direniş tarihinde semboldür.. Önder Apo’nun dediği gibi 14 Temmuz Direnişi, Kürtler varlık yokluk eşiğindeyken soykırıma karşı verilmiş en etkili cevaptır. Kürt Özgürlük Hareketinin öncüleri Kemal Pir, Hayri Durmuş, Mazlum Doğan, Akif Yılmaz, Ali Çiçek, Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin, Eşref Anyık, Kürt halkının kurtuluşu için ellerinde olan tek şey olan bedenlerini ölüme yatırdılar. 12 Eylül faşizmine karşı direnişin sembolü oldular. Bu yönüyle 14 Temmuz direnişinin örneği yeryüzünde azdır. 14 Temmuz direnişinin ölümsüz şehitleri, ardıllarına büyük bir miras bıraktılar. Soykırımcı düşman hiçbir zaman Kurdistan’ın özgürlüğü için mücadele eden devrimcileri esir alamamıştır” dedi.

Gerilla alanlarına ve Kürt halkına karşı saldırılara da değinen Mazlum Amed; “Bugün barbar düşman Kurdistan Özgürlük Savaşçılarına kimyasal silahlarla saldırıyor. Ülkemizin toprakları durmadan bombalanıyor, doğası katlediliyor. Hiçbir Kürt ve devrimci bu yapılanları kabul etmemeli. Nasıl ki düşman 14 Temmuz’da istediğini elde edemediyse bugün de herkes elini taşın altına koymalı ve elinden gelen her şeyi yapmalı. Yüreği özgürlük ve barış için atan herkes, bu soykırımcı faşist düşmana karşı 14 Temmuz ruhu ile mücadele etmeli...”

Konuşmanın ardından 14 Temmuz Ölüm Orucu Direnişini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Program, katılımcıların “Şehîd Namirin”, “Bijî Berxwedana Zindanan” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.

AURICH

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitleri Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek için Almanya’nın Aurich kentinde Şehit Zelal Kadın Komisyonu öncülüğünde bir anma etkinliği düzenlendi. Şehitler için yapılan saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan Aurich Şehit Aileleri Komisyonu temsilcisi Mehmet Cizîrî, şehadetin önemine atfen bir konuşma yaptı. Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin bir şehitler hareketi olduğunu belirten Cizîrî, “Bizlerin de şehitlerimizin duruşuna layık bir mücadelenin sahibi olması gerekiyor. Her şehadet bizlere acı veriyorsa bir o kadar da onur veriyor ve sorumluluğumuzu hatırlatıyor” dedi. Cizîrî, KDP eliyle gerçekleştirilen ihanete karşı da mücadelenin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Anma etkinliği kapsamında şehitlerin fotoğraflarından oluşan bir köşe hazırlandı. Anma etkinliği sinevizyon gösterimi ile sona erdi.