Avrupa’da anmalar sürüyor: 14 Temmuz ruhu yol göstermeye devam ediyor

Avrupa kentlerinde devam eden 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitleri ve Temmuz ayı şehitlerini anma etkinliklerinde, “14 Temmuz direniş ruhu bugün Kürt halkının özgürlük mücadelesinde yaşamaya ve yol göstermeye devam ediyor” denildi.

Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde Temmuz ayında şehadete ulaşan devrimciler için Almanya’nın Hamburg kentinde bir anma etkinliği düzenlendi.

Harburg semtinde bulunan Phönix düğün salonunda yapılan anma etkinliğinde çok sayıda Kurdistanlı hazır bulundu.

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi Şehitleri Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Ali Çiçek, Akif Yılmaz’ın yanı sıra Medya Savunma Alanlarında şehit düşen Kevin Jochim (Dilsoz Bahar), Bilal Onat (Devrim Garzan), Jakob Riener (Şiyar Gabar) ve Mazlum Yılmaz’ın (Sidar Amed) salona yerleştirilen fotoğrafları mumlarla donatıldı.

Kürt ulusal marşı Ey Reqîb eşliğinde saygı duruşunda bulunulduktan sonra Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) adına Cenap Yeter konuştu.

Yeter, şunları söyledi: “Özgürlügümüz için canlarını feda eden şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Bizler şu anda onların huzurundayız. Şehitlerimiz yaşamın her alanında bizlerle yaşamaya devam ediyorlar. Onlar her zaman yüreğimizde ve bilincimizde yaşamaya devam edecekler. Şehitlerine sahip çıkan her ailemiz de en az şehitlerimiz kadar değerlidir. Mezar taşlarına biz bu halka karşı borçlu olarak öldük, diyen şehitlerimize asıl bizler borçluyuz. Onların bağlı oldukları davayı sahiplenerek ve bıraktıkları bayrağı devralarak onlara karşı olan borcumuzu ödememiz gerekiyor.”

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçilerinden ve aynı zamanda PKK Merkez Komitesi Üyesi Mehmet Hayri Durmuş’un kız kardeşi Ayten Durmuş da yaptığı konuşmada, Durmuş ailesi olarak şehitleri ile gurur duyduğunu söyledi. Ayten Durmuş, devamla duygularını, “İçerde değildik ama aileler olarak bizler de aynı acıyı yaşadık. Çünkü onların aileleri ve yoldaşlarıydık. Korku ve yılgınlığın bir karabasan gibi çöktüğü bir coğrafyada onlar canlarıyla bir güneş gibi yolumuzu aydınlattılar. Herkesin teslim alınmaya çalışıldığı bir dönemde abim ve yoldaşları direnmeyi esas alarak kendilerine yakışanı yaptılar. Ailesi olarak acı yaşamış olsak da yaratılan değerlerin ve onurun bir parçasıyız” diyerek ifade etti.

7 Haziran 2023’te Avaşîn’de şehit düşen Bilal Onat’ın (Devrim Garzan) babası Cengiz Onat ise, 14 Temmuz Direniş çizgisinde yürüyerek şehadete ulaşan oğluyla gurur duyduklarını belirterek, kendilerini yalnız bırakmayan Kurdistanlılara teşekkür etti.

Etkinlikte ayrıca, Mehmet Hayri Durmuş’un 41 sene sonra ortaya çıkan mektubu okundu. Sinevizyon gösterimiyle devam eden anma önümüzdeki hafta İsviçre’nin Lozan kentinde yapılacak merkezi eyleme katılım çağrısı ile sona erdi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’in Grigny banliyösünde TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) öncülüğünde Komalên Ciwan Hareketi öncülerinden Şehit Baran Mawa, Şehit Delîl Çiyager, Şehit Azad Şergeş ve 14 Temmuz Şehitleri şahsında kitlesel bir anma gerçekleştirildi.

Saygı duruşuyla başlayan anmada KOMAW adına bir konuşma gerçekleştirildi ve sinevizyon izletildi.

GRAZ

Avusturya'nin Graz kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) bir araya gelen Kurdistanlılar, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitleri’ni andı.

Anma, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu sürecinde faşist Türk devletinin Kürt halkının iradesini kırmak için zindanlarda her türlü insanlık dışı yöntemi uygulayıp katliamlar yaptığı, buna karşı PKK öncü kadrolarının direnişleriyle bir halkın mücadele çizgisini belirledi ve her alanda Kürt halkını direnişe kaldırdığı ifade edildi. Konuşmalarda, “14 Temmuz direniş ruhu bugün de Kürt halkının özgürlük mücadelesinde yaşamaya ve yol göstermeye devam ediyor. Bu direniş bugün İmralı’da veriliyor. Kürt halkı tarihi boyunca hep onuru ile yaşadı ve bugün de ölümü göze alarak 14 Temmuz ruhu ile mücadele etmeye devam ediyor” denildi.

HEILBRONN

14 Temmuz zindan direnişini sahiplenmek ve selamlamak amacıyla Heilbronn kentinde Demokratik Kürt Toplum merkezi (DKTM) Diplomasi Komisyonu ile Gençlik hareketi bir etkinlik gerçekleştirdi.

Bad Wimpfen açık alanında yapılan etkinlikte 14 Temmuz 1982 zindan direnişine dikkat çekildi.

Burada yapılan konuşmalarda, „12 Eylül faşist askeri cunta rejimi, Kurdistan'da yeni yeni örgütlenen Önder Apo önderliğindeki PKK hareketini çökertmek ve onların şahsında Kürt halkını soykırımdan  geçirmek istedi. Tüm baskı işkence ve insanlık dışı saldırılara karşı bedenlerini açlığa yatıran büyük önderlerin direnişi düşmanın tüm oyunlarını boşa çıkarmıştır. 14 Temmuz direnişi, bugün zindanlarda, Zap-Avaşîn-Metîna‘da kimyasal silahlara karşı bedenlerini siper eden gerillalarla devam etmektedir. Bununla birlikte Kürt halkı da bu direnişe sahip çıkarak başta Kurdistan olmak üzere tüm dünyada sokaklara çıkararak mücadele vermektedir“ denildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çekilen konuşmalarda, „Tecrit hepimizin ayıbıdır. Özellikle gençliğin ilk görevi Önderliğe sahip çıkıp, serbest bırakılana kadar direniş göstermektir“ vurgusu yapıldı.

Lozan Antlaşması’nın 100. yılı vesilesiyle 22 Temmuz’da Lozan da yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yapılan etkinlik, sanatçılar Onur Evin, Garip Nurhak ve Mehmet Özçelik’in müzikleri eşliğinde geç saatlere kadar sürdü.

TORONTO

Kanada’nın Toronto kentinde TCŞ öncülüğünde 14 Temmuz şehitleri anıldı. Toronto’ da yaşayan Kurdistanlıların da katıldığı anmada 14 Temmuz Direnişi için hazırlanan sinevizyon gösterildi.

Anma ”Şehîd Namirin” sloganlarıyla sonlandırıldı.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Şehitleri Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz anısına etkinlik gerçekleştirildi. Kiel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda Kurdistanlı ve dostları katıldı.
Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, 14 Temmuz direnişinin anlam ve önemine ilişkin konuşmalar, ardından sinevizyon ile devam etti.
FED-DEM Eşbaşkanı İhsan Altındağ, 14 Temmuz direniş ruhunun Kürt Özgürlük Mücadelesinin bugüne gelmesinde hayati öneme sahip olduğunu ifade etti. Altındağ, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sunduğu sistemi anlamamız gerekli ve bununla birlikte kişisel hesaplar içinde olmadan tıpkı 14 Temmuz şehitleri gibi halkımız ve Önderimiz için mücadele vermemiz gerekiyor. Önder Abdullah Öcalan'ı fiziki özgürlüğünü bizlerin direnişi ve mücadelesi sağlayacaktır. Elbette şunu da belirtmek gerekiyor; Başkan Apo fikirleriyle özgürdür."
Kürtçe öğretmeni Mamoste Amed ise " Elbettte Kurdistan şehitlerinin hepsi bizim onurumuzdur, gururumuzdur, takdir edersiniz ki 14 Temmuz Şehitlerinin bambaşka bir yeri vardır. Onların eylemine ölüm orucu değil de “yaşam orucu” denilebilir. Gerçekten direnişleri hayat getirdi Kürt halkına. 14 Temmuz Şehitleri bize şunu da gösteriyor ki, onlar kendisi için değil halkı için büyük bir yaşam ve büyük bir direniş ortaya koydu" dedi.
Konuşmaların ardından şehit Mehmet Hayri Durmuş’a ait ilk defa yayınlanan mektubu ve şiiri okundu. Etkinlik “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.