Avrupa’da Diriliş Bayramı kutlanıyor

Fransa, İsviçre ve Almanya’da yaşayan Kurdistanlılar, 15 Ağustos Atılımı’nın 39. yıl dönümünü düzenledikleri etkinliklerle kutladı.

Fransa’nın Paris, İsviçre’nin Solothurn ve Almanya’nın Münih kentlerinde Kürt halkının Diriliş Bayramı olan 15 Ağustos 1984 Atılımı, 39’uncu yılında kitlesel kutlamalara sahne oldu.

PARİS

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-F) Fransa’nın başkenti Paris’in Villiers le Bel banliyösünde organize ettiği eyleme yüzlerce Kurdistanlı katıldı. Kutlama salonu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 15 Ağustos Atılımı’nın öncüsü Mahsum Korkmaz (Egîd) ve Kurdistan Özgürlük Şehitlerinin posterleri ile donatıldı. 

Etkinlik, Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Açılış konuşmasını yapan CDK-F Eşbaşkanı Xanê Akdoğan, 15 Ağustos Atılımı’nın mimarı olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yürüttüğü mücadele sayesinde Kürt halkının yeniden var olabildiği ve tüm dünyada tanınmaya başladığına dikkat çekti. Akdoğan, PKK mücadelesinin başta Komutan Egîd olmak üzere on binlerce şehit sayesinde Kürt halkının yeniden varlığını kazandığını ve bugün tüm dünyadaki devrimci ve ilerici güçler için moral kaynağı olduğunu ifade etti.

Kutlamaya katılan sanatçılar Hozan Tuncay, Koma Nûjen, Ulaş Kelaşîn ve Deza Amed söyledikleri halay şarkılarıyla kitleyi coşturdu.

Kutlama boyunca halay çeken Kurdistanlılar, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî 15'ê Tebaxê" "Bijî cejna vejînê" sloganları atarak coşkularını dile getirdi. 

SOLOTHURN

Hafta sonu İsviçre’nin birçok merkezinde düzenlenen kutlamaların Salı günkü adresi ise Solothurn Kantonu oldu. Şehit Firaz Dağ Kürt Halk Meclisi tarafından düzenlenen kutlama, Komutan Egîd ve arkadaşları şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Hülya Gökalp'in açılış konuşmasıyla başlayan kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, özgürlük saflarında direnen gerillalar, zindanlarda direnen tutsaklar başta olmak üzere Kürt halkının diriliş bayramı kutlandı.

Ardından söz alan TJK-E üyesi Sozdar Sîdar, 15 Ağustos Atılımı'nın Kürt ve Kurdistan tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Türk devletinin onlarca katliamla Kürt dilini, kültürünü ve topyekûn varlığını hedef alarak halkı tarih sahnesinden silinmek istendiğini belirten Sîdar, “15 Ağustos Atılımı, Kürt halkının yok sayılması karşısında yaşanan sessizliğe tepki olarak ortaya çıkmıştır. Komutan Egîd ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği atılım, milyonları peşinden sürükleyen bir harekete evrilmiş ve Kürt halkı varlığını tüm dünyaya ispatlamıştır” dedi.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanlık Divanı adına kutlamaya katılan Emrullah Bingül de, Kürt halkının Ortadoğu siyasetinde belirleyici güç olduğu bir dönemin yaşandığını hatırlatarak, bunun Kürt ve Kurdistan tarihinde yaşanan isyanlarla başlayan ve 15 Ağustos Atılımı'yla devam eden süreçten bağımsız olmadığını söyledi.

Kutlamaya katılan FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik de, Lozan Antlaşması'nın 100. yılı dolayısıyla düzenlenen konferansa değinerek, Kürtlerin bu konferansla iradelerini ortaya koyarak bu antlaşmayı yok saydığını dile getirdi.

Lozan 2023 konferans kararlarının hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Çelik, Kürt halkının ve Kurdistan'ın statüye kavuşturulması açısından Kürt ulusal birliğinin sağlanması temelinde çağrısını yeniledi. 

Etkinlikte kitlenin halayı öncesi Solothurn Kürt Halk Meclisi bünyesinde kurulan folklor ekibinin gösterisi ilgiyle izlendi.

MÜNİH

Münih’te yaşayan Kurdistanlılar, 15 Ağustos Atılımı’nın yıl dönümünü bir parkta düzenledikleri etkinlikle kutladı.

Münih Gençlik İnisiyatifi’nin organizesiyle West Park’ta yapılan kutlamaya Kurdistanlılar ve dostları katıldı. 

Sanatçı Onur Evîn burada bir konuşma yaptı. Evîn, “Türk devletinin inkar ve imha politikalarına karşı Komutan Egîd attığı ilk kurşunla yeniden doğuşun fitilini ateşledi. Ne mutlu ki biz Kürtlere ki Önder Apo’nun öncülüğünde, Egîd gibi yoldaşlarımızın büyük mücadelesi ile bugün namı dünyaya yayılan milyonlar haline geldik. 23 yıldır ağır tecrit altında olan Önder Apo’ya bizlere bugünü yaşattığı için selam ve sevgilerimizi iletiyoruz. Egîd yoldaşımız başta olmak üzere bu mücadelede yaşamını yitiren bütün Kurdistan devrimcilerini saygıyla anıyoruz. Biz var olduğumuz müddetçe özgürlük mücadelemiz sürecektir. Kurdistan dünyanın gerçeğidir; Kurdistan halklarının özgürleşmesi adına mücadelemizi sürdüreceğiz ve mutlaka başarıya ulaşacağız. Yan serkeftin yan serkeftin” diye konuştu.

Konuşma ardından Kürtçe müzik eşliğinde coşkulu bir şekilde halay çekildi.

VÖLKLINGEN

 Almanya’nın Saarland eyaletinde 15 Ağustos diriliş bayramı Völklingen kentinde gerçekleştirilen bir piknik ile kutlandı. Açık alanda gerçekleştirilen kutlamaya yüzlerce kişi katıldı.

Miting alanı Kurdistan’ı sembolize eden bayrak ve flamaların yanı sıra Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan, 15 Ağustos diriliş bayramın önderi Egîdîn posterleri ile süslendi.

Saygı duruşu ardından yapılan konuşmalarda, 15 Ağustos eyleminin önemine vurgu yapılarak, Türkiye’deki cuntanın bütün Türkiye üzerinde silindir gibi geçtiği bir dönemde bir avuç gerillayla başlayan mücadelenin bugün milyonlara ulaştığı belirtildi. Kürtlerin bugün ilerici insanlık içerisinde başı dik yürümesinin başlangıç noktası olan 15 Ağustos eyleminde günümüze dek on binlerce şehidin verildiğini ve bu şehitlerin anılarına bağlılığın gereği olarak mücadelenin zaferle taçlandırılması gerektiği vurgulandı.

Etkinliğin kültürel programında ise Koma Hezex, Kızıl Beritan vardı. Ayrıca 15 Ağustos eylemini anlatan skeç oynandı.

Kutlama “Biji Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları ile sona erdi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya gelen Kurdistanlılar, 15 Ağustos Atılımı’nın yıl dönümünü kutladı.

Açık alanda yapılan kutlama, Kurdistan Devrim Şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, Özgürlük Savaşçılarının ve Kurdistan halkının 15 Ağustos diriliş bayramının kutlandığı konuşmalarda, 15 Ağustos’ta ilk kurşunun sömürgeciliğe ve ihanete karşı sıkıldığı ve Kürt halkına özgürlük için ruh ve inanç verdiği vurgulandı. Bu ruhun bugün de mücadele ve direnişin olduğu ve her alanda halen yaşadığı kaydedildi.

MARSİLYA


Fransa’nın Marsilya kentinde kitle, Kürt Halk Meclisi ve Tevgera Ciwanên Şoreşger’in (TCŞ) çağrısıyla Boulevard Burel futbol sahasında toplandı. TCŞ üyeleri de Beldueme meydanında bir araya gelerek kutlama sahasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte PKK ve üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunduğu flamalar taşıyan TCŞ üyeleri, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla” ve “Bimre xiyanet” sloganları attı. Gençler alana ulaşınca kitle zılgıt ve alkışlarla destek verdi.

Kutlama programı Kurdistan Devrim Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte konuşan Fransa Demokratik Kürt Konseyi Divan Üyesi Sebahattin Xinûs bir konuşma yaptı. Xinûs şunları belirtti: “15 Ağustos Kürtlerin üzerinden ölü toprağın atıldığı, halkın uyandığı gündür. Bu günü Önder Apo, direnen gerilla ve zindandaki arkadaşlar şahsında tüm halkımıza kutluyoruz. Şu an Zap, Metîna, Avaşîn’de direnen ruh, 15 Ağustos Atılım ruhudur. Bu mücadelede şehit düşen arkadaşları saygı ile anıyor onların mücadelesini zaferle taçlandırana kadar bu mücadele sürdüreceğimizi belirtiyoruz.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride de işaret eden Xinûs, “Bizler tecridi parçalayıp bu ruhla Önder Apo’yu özgürleştireceğiz” dedi.

TEV-ÇAND sanatçılarının sahne aldığı alanda halaylar çekilip havai fişek patlatıldı. Yaklaşık 3 saat süren kutlama sloganlarla sona erdi.

REIMS

Fransa’nın Reims kenti ve çevresinde yaşayan Kurdistanlılar, 15 Ağustos Atılımı’nın yıl dönümünü düzenledikleri bir yürüyüş ile kutladı.

Reims Gençlik İnisiyatifi’nin organizesiyle Place Stalingrad ve Courlancy arasında yapılan yürüyüşei Kurdistanlılar ve dostları katıldı. Yürüyüş, Büyük Komutan Egîd şahsında Kurdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda şu mesajlar verildi: “15 Ağustos, üzerinde çok düşünülmüş bir devrimci akımının sonucudur. Bugün Reims Gençlik Hareketi öncülüğünde Reims yurtsever halkı, 15 Ağustos ruhuyla bir yüz yıl daha direneceğinin mesajını vermiştir. Büyük komutan Heval Egîd’in eylemi PKK adına Kurdistan’da zulüm ve asimilasyona karşı atılmış ilk kurşun olarak tarih sahnesinde yerini koruyacak, bu şiyar ve kararlılıkla sonsuza kadar devam edecek bir mücadelenin ilk adımı olarak tüm yurtsever halkımızın yüreğine özgür bir Kurdistan ideali kazımıştır. Rojava’da gerçekleştirilen devrim ruhu Zap’taki direnişin en temel dayanağı oluyor ve bize Büyük Komutan Egîd’in kararlılığını ve Önder Apo’nun ileri görüşlü bir lider olduğunu söylüyor. Biz Avrupa’daki Kürtler, bu ruhla dört parça Kurdistan’da mücadeleye dahil olan tüm yoldaşlarımızın azmi ve direnişlerini selamlıyor , daima yanlarında olduğumuzu hatırlatmak için bu yürüyüşü yaptığımızı bilmelerini istiyoruz.”

Yürüyüş Courlancy meydanında halaylarla ve "Bijî Serok Apo" "Bijî 15'ê Tebaxê" ve "Bijî Kurdistan" sloganlarıyla sonlandı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya gelen devrimci gençler, komutan Egîd öncülüğünde başlayan silahlı mücadelenin 39. yıl dönümünü kutladı.

Bu özel günü kutlamak için Berlin Kreuzberg'de bir araya gelerek halaylar çeken gençler, havai fişek gösterisi de yaptı. Gençler attıkları sloganlarla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı ve özgürlük gerillalarını selamladı.

Berlin Mitte'de de genç kadınlar, özgürlük mücadelesinde şehit düşen öncü kahramanların fotoğraflarını sergileyerek, 15 Ağustos'un kahramanlarını andı. Sergi, yoldan geçenlerin ilgisini çekti.