Avrupa’da kimyasala karşı eylemler

Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal silah saldırıları Avrupa’nın birçok merkezinde protesto edildi.

Türk devletinin Kürt Özgürlük Gerillalarına karşı kimyasal saldırıları, Almanya’nın Hamburg kenti Sternschanze semtinde düzenlenen mitingle protesto edildi.

Hamburg TEV-ÇAND ve Hamburg DKTM bünyesinde çalışmalarını yürüten Kültür Komisyonu bileşenleri öncülüğünde yapılan mitingde çok sayıda bildiri dağıtıldı. Üzerlerine beyaz elbiseler giyerek halkı bilgilendiren eylemciler, Türk devletinin Kürdistan’da kimyasal kullanarak insanlık suçu işlediğini anlattı.

PARİS

Türk devletinin gerillaya yönelik kimyasal saldırıları Fransa’nın başkenti Paris’in Drancy banliyösünde aralıksız süren eylemlerle protesto edilmeye devam ediyor. 

Akşam saatlerinde Drancy DTM ve TJK-F’nin çağrısı ile çok sayıda Kürdistanlı Drancy Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Türk devletinin kimyasal silah saldırılarını protesto eden eylemciler, kimyasal saldırıları protesto eden dövizler ile birlikte PKK flamaları ve “Türk devleti insanlığa karşı suç işliyor ve cezasız kalıyor, sessizliği bozalım!” yazılı pankartı taşıyarak, Drancy Belediye binasına doğru yürüyüşe geçti.

Eylemciler Drancy sokaklarında Fransızca atıkları, “İntikam”, “Katil Erdoğan, Terörist Erdoğan, terörist Türk devleti”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganlarıyla çevre sakinlerin dikkatini çekti. 

Belediye binası önünde yürüyüş sona ererken kitle, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde şehit düşen gerillalar anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

TJK-F ve Drancy DTM adına açıklamalar yapılarak, Kürt halkının kendileri ile birlikte çevrelerini de harekete geçirerek savaş suçu olan kimyasal silahlarla karşı sokaklara inmesi ve seslerini duyurması, ellerindeki tüm imkanları kullanmaları gerektiği vurgulandı. Başta BM ve OPWC olmak üzere bütün siyasi kurum ve kuruluşlar, uluslararası kamuoyu sorumluluğa davet edildi.

Eylem, Türk devleti aleyhine atılan sloganlar ardından sona erdi.

BERLİN

İşgalci Türk devletinin kimyasal silah kullanarak gerillayı şehit etmesi Berlin’de protesto edildi
Nav-Berlin ve Dest-Dan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla “Kimyasal gazlara karşı sessiz kalarak suça ortak olma” şiarıyla protesto yürüyüşü yapıldı.
Hermannplatz’da Kürdistan şehitleri için saygı duruşu ile başlayan yürüyüş, Kottbusser Tor’da son buldu.
Kitle adına Mehtap Erol yaptığı konuşmada Türk devletinin işgal saldırılarında kimyasal gazlar kullandığına, Berlin’deki demokratik Kürt örgütlerinin buna karşı yürüttüğü çalışmalara ve gerillanın Kürtler için önemine değindi.

Mehtap Erol konuşmasında “Gerilla gelecektir, gerilla umuttur” diyerek Kürdistan Özgürlük Gerillası ile halk arasındaki bağa değindi. Kürt kurumları olarak uluslararası insan hakları alanında çalışan kurumların Berlin temsilcilikleri görüşmek istediklerini, bu kurumların kimyasal gaz kullanıldığından “haberimiz yok” demesinin utanç olduğunu söyledi. “Her Kürt kimyasal gazların kullanıldığını okulda, iş yerinde, sokakta bir diplomat gibi anlatmalı” diyen Mehtap Erol, işgal Türk devletinin savaş suçlarının anlatılması görevinin her Kürt bireyinin görevi olduğunu ifade etti.

Women Defend Rojava ve Kürdistan Komünist Partisi adına açıklamaların yapıldığı yürüyüş boyunca “Türk devleti Zap’ta 17 gerillayı kimyasal ile katletti”, “Türk devleti kimyasal silah kullanıyor”, Kürt çocukları kimyasal gazlarla katlediliyor” pankartları taşındı. Sık sık “Bijî Serok Apo, Şehîd namirin”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Hoch die Internationale Solidaritat”, “Faşist Erdoğan”, “Zap Avaşîn, Metîna”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.
Yürüyüş boyunca Nav-Berlin ve Dest-Dan Kadın Meclisi üyeleri PKK yasağına karşı imza topladı.

MARSİLYA

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) Fransa’nın Marsilya kentinde eylem gerçekleştirdi. Belle de Mai’de alanlara çıkan gençler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve gerilla için her zaman, her saat hayatı durdurmanın vakti olduğunu vurguladı. 1 haftadan beridir alanlarda olduklarını hatırlatan gençler, devam ettireceklerini söyledi.