Avrupa'da Kürt-Arap Diyalogu çalışmaları

Almanya’nın Bachum kentinde Kürt Araştırma Merkezi ve Almanya Tolerans İnisiyatifi tarafından Kürt-Arap Dayanışma ve Ortaklaşma başlığı ile bir toplantı düzenleniyor.

Toplantıda bir arada yaşam, demokratik kültür, insan haklarına saygı ve ataerkil toplumun kadın üzerindeki baskılarının kaldırılması üzerine gündemler belirlendi.
Toplantıya Almaya’da yaşayan birçok, aydın, sanatçı, yazar, gazeteci, aktivist ve siyasetçinin yanı sıra Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Riyad Derar, Meclis üyesi Dr. Rizgar Qasim'in da aralarında bulunduğu 30 kişi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan, Kürt Araştırma Mekezi adına konuşan Newaf  Xelîl,
Kürt-Arap Diyalogu toplantılarının ötekini tanıma, her türlü dışlama ve ayrımcılığa karşı fikir alış verişi ve hoşgörü kültürünün tesis edilmesinde önemli bir zemin oluşturduğunu söyledi.

'KÜRT VE ARAPLARI ÇATIŞTIRMAK İSTİYORLAR'

Toplantı ev sahiplerinden Tolerans İnisiyatifi adına söz alan Firaz Kassas da Kürt ile Arap halklarını karşı karşıya getirip çatıştırmak isteyen güçlerin olduğunu belirterek, bu konuda Baasçı ve Türk devletinin politikalarına işaret etti. Kürt-Arap Diyalogu buluşmalarının bu politikaları boşa çıkaracak ve halkların geleceğini inşa edecek geniş bir ufka sahip olduğunu vurguladı. Almanya’da yaşayan Kürt ve Arapları buluşturan bu toplantının bu konuda önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.
Sudanlı siyasi ve kadın aktivist Şadiye Abdulmun-im, halkları tektipleştirmeye çalışan iktidar politikalarına Sudan’dan örnekler verdi, “Sudan’ın resmi dili Arapça, resmi dini İslam'dır. Ama Sudan’da çok farklı halklar yaşıyor. Özellikle Kuzey Sudan’da Sudan’daki uygarlığı inşa eden tarihsel ve kültürel olarak tamamen Afrikalı bir halk var" dedi.

'KÜRT-ARAP DİYALOGU ORTADOĞU HALKLARI İÇİN BÜYÜK ÖNEMDE'

Şadiye Abdulmun-im, Kürt-Arap diyalogunun sadece iki halk için değil Ortadoğu’da yaşayan tüm halklar için çok büyük bir öneme sahip olduğunu ve belirleyici bir örnek olma özelliği taşıdığını vurguladı, "Halklar olarak ortak yanlarımız çok. Egemeler karşısında eğer halklar olarak ortaklaşabilirsek kimse bizim üzerimizde egemenlik kuramaz” diye ekledi.
Toplantı sorular ve katılımcıların değerlendirmeleri ile devam ediyor.

Toplantıda Arap-Kürt Diyalogunun zemini ve geliştirilmesinin öncelikli gereksinimleri de ele alınacak.

Üçüncü başlıkta ise Arap ve Kürt toplumunda kadınların konumu, yaşadıkları sorunlar ve ortak noktaları tartışılacak.

Yine Kürt-Arap halkı arasındaki ilişkiler, ortaklaşma noktaları ve ortak kader başlığı üzerinden tartışmalar yürütülecek.

Kapanış oturumunda ise öneriler ve önümüzdeki dönem için atılacak adımlar belirlenecek.