Avrupa'da Kürtler Şengal için sokaklara çıktı

Bağdat ve Hewlêr hükümetleri arasındaki anlaşma sonrası Şengal’e askeri güç sevkiyatı yapılmasına karşı İsviçre'nin bir çok kenti ile Danimarka'nın Kopenhag kentinde protesto eylemleri gerçekleşti.

İsviçre Demokratik Güç Birliği'nin (İDGB) çağrısıyla Zürih'in Staufacher meydanında düzenlenen eyleme Kürtler ve demokrasi çevreleri katılım sağladı. Sık sık Türk devleti, Erdoğan ve KDP yönetimine yönelik tepkilerin dile getirildiği sloganların atıldığı eylemde Almanca bildiriler okundu.

İDGB adına eylemde konuşma yapan Ali Şimşek Türk devletinin isteği doğrultusunda KDP ve Irak yönetimi arasında yapılan kirli antlaşmanın esasında bir işgal ve katliam girişimi olduğunu belirtti.

Şimşek "Şengal halkının geleceğine yönelik Şengal halkına danışılmadan alınan bu anlaşmayla 75'inci ferman amaçlanmaktadır. Bizler Kürdistanlılar olarak bu kirli antlaşmaya karşı Şengal halkının yanında olacağız" diye konuştu.

Solothurn kentinde düzenlenen eylemde de Şengal'i hedef alan anlaşmaya karşı bir miting düzenlendi.

Basel ve Luzern kentlerinde yaşayan Kürtler ve dostları da eş zamanlı olarak Şengal halkının taraf olmadığı Türkiye, Irak ve KDP yönetiminin yapmış olduğu antlaşmaya karşı alanlara çıkarak protesto eylemleri düzenledi.

Cuma günü de Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler önünde saat 14.00'te aynı amaçla bir miting yapılacak.

DANİMARKA

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da da Bağdat hükümeti, KDP ve Türk devleti protesto edildi.

Irak büyükelçiliği önünde yapılan protesto eylemi, Şengal Demokratik Özerk Meclisi'nin çağrısı üzerine Sevê Kadın Meclisi ve FeyKurd tarafından organize edildi.

Saat 14.00'te gerçekleşen eylemde bir çok dilde basın açıklaması yapıldı. Eylemciler, BM başta olmak üzere uluslararası güçleri sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırdı.