GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa'da Kürtler işgal ve tecride karşı alanlara çıktı

Avrupa'da işgal ve tecride karşı alanlara çıkan halk, “İmralı tecrit sistemi kırılana, Kurdistan'ın her karışı işgalcilerden süpürülene kadar gerillanın yanında, İmralı işkence sistemini derinleştiren komplocu güçlerin karşısında olacağız" mesajı verildi.

Avrupa'da yaşayan Kurdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırıları ve İmralı tecridine karşı alanlara çıktı. Eylemlerde Türk devletinin suçlarına karşı direnişi büyütme mesajları verildi, gerillanın görkemli direnişi selamlandı.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılmasını şantaj aracı olarak kullanan Türk devleti protesto edildi. Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyelerinin Strasbourg Merkez Garı önünde düzenlediği eylemde konuşan DKTM Strasbourg Eşbaşkanı Sîdar Amedî, “Uluslararası komplocu güçlerin gardiyanlığını yapan Türk devleti, 26 yıl sonra Önderliğimiz üzerinde yeni kirli oyunlarını sergileyerek alçakça pazarlık yapmaktadır. Önderliğimizin derinleşmiş tecrit ve işkence sistemine karşı direnişi hiçbir pazarlığa ve şantaja konu olmayacak kadar kudretlidir. Bu şantaj aynı zamanda Türk devletinin ve uluslararası güçlerin çaresizliğini göstermektedir. Ezilen halklar önderi Sayın Öcalan’a, evrensel hukuk normları uygulanmıyor. 5 yıldır haber alamadığımız Önderliğimizin durumu bizleri kaygılandırıyor. Bu anlamda ilgili kurumlar olan AİHM'i, Avrupa Konseyi’ni, CPT’yi acil göreve çağırıyoruz. Tecrit işkence, izolasyon insanlık suçudur. Bu suçu daha fazla işlemenize Kürt halkı olarak fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Açıklamanın devamında Rojava Devrimi selamlanırken, Pirsûs şehitleri anıldı.
Eylem “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Bimre Xiyanet”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.

STOCKHOLM


Türk devletinin Başûrê Kurdistan'daki işgal saldırıları İsveç'in Stockholm kentinde Tevgera Azadî ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde düzenlenen yürüyüş ve mitingle protesto edildi.

Norra Bantorget Meydanı'nda toplanan tüm Kurdistanlılar, "Türk devletinin ve işbirlikçilerinin Başûrê Kurdistan'ı işgal etmesine izin vermeyeceğiz" pankartıyla Sergels Torg Meydanı'na doğru yürüdü.

Yürüyüşte "Katil, faşist Erdoğan", "Türk ordusu Kurdistan'dan defol", "Kanlı ellerini Kurdistan'dan çek" gibi sloganlar atıldı ve bildiriler dağıtıldı.
Bildiride şöyle denildi:

"Saldırıların başlamasından bu yana Türkiye 381 bombalama gerçekleştirerek 68.000 hektardan fazla tarım arazisinin yok edilmesine neden olmuştur. Yedisi Hıristiyan nüfuslu olmak üzere dokuz kırsal köy boşaltılmış ve 184 aile evlerini terk etmek zorunda kalmıştır.

NATO üyesi Türkiye'nin yasadışı işgali Avrupalı siyasetçiler ve Batı medyası tarafından çok az ilgi görürken, ABD Türkiye'ye fiilen 'yeşil ışık' yakmış durumda. Tankların konuşlandırılması ve yeni askeri üslerin inşası, Irak topraklarının 35 kilometre içine kadar uzanan 110'dan fazla askeri üs ile Türkiye'nin uzun vadeli işgal politikasına işaret etmektedir.

Türkiye'nin uluslararası hukuku ihlal eden saldırılarına derhal son vermesi çağrısında bulunuyoruz. Uluslararası toplum, Erdoğan'ın yayılmacı emellerine son verme ve çatışmanın yatışmasını sağlama sorumluluğuna sahiptir. Kürtler ve bölgedeki diğer etnik gruplar, özellikle de DAİŞ’i mağlup edip barış ve bölgesel istikrarın kaynağı haline geldikten sonra daha iyi muameleyi hak etmektedirler. Ayrıca İsveç'i Türk devletiyle silah ticaretini durdurmaya çağırıyoruz."

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde de halk eylemdeydi. Tecrit ve işgalin protesto edildiği eylemde, mücadeleyi büyütme mesajı verildi.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde de işgal, ihanet ve tecride karşı Kürt halkı alanlara çıktı.

FCDK-KAWA tarafından organize edilen ve tren istasyonunun önünde başlayan yürüyüşte, Barzani Ailesi'nin ihanetine tepki gösterildi.

FCDK-KAWA Eşbaşkanı Kerime Barcin, konuşmasında Rojava Devrimi'ni selamlarken, Türk devletinin Başûr'daki işgal saldırılarını kınadı.

Açıklamada, "Türkiye'nin işgal ve ilhak hedefleri tüm Kurdistan'ı etkilemektedir. Bölge devletleri ve uluslararası güçler Kurdistan halkına yönelik bu soykırımın farkında olmalarına rağmen kendi çıkarları adına buna göz yumuyorlar. Amaç, Kurdistan halkının asıl temsilcisi Abdullah Öcalan'ın Kürt halkını, Ortadoğu'yu ve insanlığı kurtuluşa götürecek bir arada yaşama paradigmasını ortadan kaldırmaktır" denildi.

Eylemde gerilla direnişi de selamlandı.

NANTES


Fransa'nın Nantes şehrinde Nantes Kürt Toplum Merkezi (CDK-N) tarafından düzenlenen eylemde İmralı tecridi protesto edildi.

Nantes Dış İlişkiler Sorumlusu tecride ilişkin kirli pazarlık yapmak isteyen Türk devletine tepki gösterirken, "Kaygılarımız en üst seviyededir. Kürt halkı olarak sabrımız kalmamıştır. Artık bu tecridin ve işkencenin son bulmasını istiyoruz. Tüm barış, demokrasi ve insan hakları savunucularını bu kampanyaya katılmaya ve baskı yapmaya çağırıyoruz."

CPT ve Avrupa Konseyi'nin sessizliğine de tepki gösterilen eylemde, işgal saldırılarına karşı seferberlik ruhuyla eylemlere katılma çağrısı yapıldı.

RENNES

Fransa'nın Rennes Kentinde Rennes Demokratik Halk Meclisi öncülüğünde "Öcalan'a Özgürlük" eylemi düzenlendi. Yürüyüşe yüzlerce Kurdistanlı katıldı.

Rennes Demokratik Halk Meclisi adına yapılan açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

"Önder Apo’nun son derece yasal, insani ve hukuki tüm hakları dünyanın gözleri önünde pazarlık ve şantaj konusu yapılarak, eşi ve benzeri görülmemiş bir tecrit uygulanmaktadır. Türk devleti gerilla karşısında yaşadığı hezimetten dolayı İmralı tecridini daha derinleştirmekte ve Önder Apo'nun fikirlerinin halka ulaşmasını kirli ve ahlaksız yöntemlerle engellemeye çalışmaktadır. Türk devleti diplomatik, toplumsal, askeri ve hukuki anlamda çok ciddi bir kaos ve kriz yaşamaktadır. Bu krizi Kürt soykırım politikası ile daha da derinleştirerek Türkiye'de gelişen yeni bir şoven dalga yaratmak istemektedir. 

Gerilla karşısında yaşadığı hezimeti ve çaresizliği KDP ve Barzani ihaneti ile gidermeye çalışmaktadır. Kürt halkı olarak İmralı tecrit sistemi kırılana, Kurdistan'ın her bir karış toprağı işgalcilerden süpürülene kadar Kürt halkı kahraman gerillanın yanında, İmralı işkence sistemini derinleştiren komplocu güçlerin karşısında olacaktır. 

Yapılan basın açıklaması ardından eylem son buldu.

TOULOUSE

Fransa'nın Toulouse kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için kitlesel miting gerçekleştirildi.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan anmada Toulouse Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) adına bildiri okundu.

Mitingde, işbirlikçi KDP ile birlikte Başûrê Kurdistan’a işgal saldırısı düzenleyen Türk devleti ve KDP’nin ihaneti kınandı. Eylemde "Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı.

MARSİLYA


Marsilya’da TCŞ ve TEKOJİN öncülüğünde Kurdistanlılar işgale ve tecride karşı buluştu.

Canabierre Meydanı'nda Kürtler ve dostları Avrupa Parlamentosu'na doğru yürüdü.
KDP ihanetinin kınandığı eylemde, gerilla direnişi selamlandı.

Yürüyüş boyunca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi anlatan el bildirileri dağıtıldı.

 Avrupa Parlamentosu önünde konuşan Erhan Karayazı, "Teknolojinin en üst seviyesinde olanı kullanan düşman gerilla gücü karşısında büyük darbeler alıyor. Bu düşmanla işbirliği içinde olan KDP, ihanet çizgisinde ısrar ediyor. Onurlu Kürt halkına sesleniyoruz; sesimizi yükseltelim" dedi.

Eylemde "Önder Apo büyük tecrit altında, bu tecridi parçalayıp artık Önder Apo’yu özgürleştirme vakti geldi" mesajı verildi.

PARİS/VILLIERS LE BEL

Fransa'nın başkenti Paris’in Villiers Le Bel banliyösünde Şehit Evîn Goyî Kadın Meclisi, Tevgera Ciwanên Soreşger (TCŞ) ve Villiers Le Bel Demokratik Halk Meclisinin öncülüğünde Önder Apo’ya Özgürlük yürüyüşü gerçekleştirildi. Çok sayıda Kurdistanlının katıldığı yürüyüşte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecrit ve şantaj politikaları kınanarak uluslararası kurumlara "harekete geçme" çağrısı yapıldı.
Villiers Le Bel Garı önünde başlayan yürüyüş, Villiers Le Bel Demokratik Halk Meclisi Derneği önünde son buldu. Burada basın açıklaması öncesi "Ey Raqîb" marşı eşliğinde devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Villiers Le Bel Demokratik Halk Meclisi adına yapılan konuşmada; Pirsûs şehitleri anılarak, "2 Temmuz 1993'de Madımak'da insanları diri diri yakan zihniyet ile 20 Temmuz 2015'de DAİŞ çeteleri ile Suruç'ta 33 sosyalist genci katleden zihniyet aynıdır” denildi.

İmralı soykırım sistemine ilişkin ise, “Geçtiğimiz günlerde KCK Yürütme Konseyi Üyesi Besê Hozat'ın yapmış olduğu açıklama ile öğrendik ki Önder Apo üzerinde kirli pazarlıklar yapmak isteniyor. Önder Apo üzerinden Özgürlük Hareketine şantaj yapılarak tavizler vermesi isteniyor. Bu çok kirli ve ahlaksız bir politikadır. Bizler Villiers Le Bel'de bulunan Kurdistanlılar olarak bu ahlaksızlığı kabul etmiyoruz. Önder Apo'nun fiziki özgürlük koşulları sağlanana kadar eylemliliklerimizi sürdüreceğimizi kamuoyuna belirtiyoruz" vurgusu yapıldı.

HEILBRONN

Almanya’nın Heilbronn kentinde İmralı tecridi ve işgalci Türk devletinin KDP işbirliğiyle Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırıları protesto edildi. TekoJIN (Jinên Ciwan ên Têkoşer) ve TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) üyesi gençler öncülüğünde gerçekleşen eylem Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı.

Yürüyüşte sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları atılırken, Kurdistan’ı Türk devletine peşkeş çeken KDP lanetlendi.

Heilbronn Soleo’dan başlayan ve yaklaşık bir saat süren yürüyüş Klienplatz’da son buldu. Burada TekoJIN adına Gülistan Ateş Almanca bildiri okudu.  Gülistan Ateş, KDP’nin 1990’lı yıllarda faşist Türk devleti ile Özgürlük Gerillasına saldırdığına dikkat çekerek, bugün de aynı çizgide olduğunu söyledi.

BERLİN


Almanya’nın başkenti Berlin’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve özgürlüğünü haykırmak için yapıldı.

TekoJIn ve TCŞ üyelerinin organize ettiği yürüyüş, Oranienplatz meydanında bir araya gelen gençlerin katılımı ile başladı. Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan eylem, açıklamalarla devam etti. TCŞ adına yapılan açıklamada, Abdullah Öcalan’a yönelik insanlık dışı uygulamalar dile getirilerek, “Tüm Kürt toplumunun var olma hakkı saldırı altında. 7 Ağustos 2019’dan bu yana avukatların Abdullah Öcalan’la görüşmesine izin verilmiyor. 2015’ten bu yana ise Abdullah Öcalan bir akrabasıyla yalnızca bir kez, 27 Nisan 2020’de telefon görüşmesi yaptı. O tarihten bu yana anayasal ve yasal hakları ihlal ediliyor“ denildi.

JXK ve YXK adına yapılan açıklamada ise, şöyle denildi: “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 25 yıldır İmralı Cezaevi Adası’nda tamamen izole edilmiş durumda. Türk devleti neredeyse dört yıldır onun durumu hakkında bilgi vermiyor. Yine de mücadelesi, ideolojisi ve felsefesi yaşamaya devam ediyor. Abdullah Öcalan’ın özgür yaşam, radikal demokrasi, ekoloji ve kadın kurtuluşu paradigması birçok kişiye ilham veriyor. Kadınların baskısını, Kürdistan’daki sömürgeciliğin merkezi bir unsuru olarak gördü ve ataerkilliğin aşılmasını özgür bir toplum için hayati olarak nitelendirdi. Onun izolasyonu, tabandan gelen demokratik toplum fikirlerinin bastırılma girişimidir. NATO devletleri, özellikle Türkiye, bir halkın özgürlüğünü engellediği sürece, özgürlük mücadelesi devam edecektir. Türk hükümeti, azınlıkları sistematik olarak baskı altında tutuyor ve İslam Devleti’ni bir baskı aracı olarak kullanıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep ediyoruz, çünkü ancak onun serbest bırakılmasıyla barışçıl bir çözüm mümkün olabilir.”

Hermannplatz meydanına kadar süren yürüyüş boyunca “Bijî Rêber Apo, “İmralıya Bin Selam” ve “Ciwan Fedaiyê Rêber Apo ye“ sloganları atıldı.

 DRAGUIGNAN

Fransa’nın Draguignan kentinde Rojava Devrimi’nin yıl dönümünü kutlamak ve İmralı tecridini protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenlendi.

TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) üyesi gençler öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüş Draguignan La Poste önünde başlayıp valilik binası önünde son buldu.

Yürüyüşte, 12. yıl dönümü dolayısıyla Rojava Devrimi de selamlandı.

Gençlik Meclisi adına konuşma yapan Şahin Gabar, “Kürt halkı ihanet ve kahramanlık çizgisini ayırt etmeli ve ihanete karşı tutum almalıdır” dedi.

Yürüyüşte sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana Rojava”, “Zap, Avaşîn, Metîna- Bijî Berxwedana Gerîla” ve “Kurdistan Faşizme Mezar Olacak” sloganları atıldı.

Meşaleler ve Önder APO’nun flamalarının taşındığı yürüyüşte büyük PKK bayrağı açıldı.

Yürüyüş valilik binası önünde devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşu ve basın açıklamasından sonra son buldu.

BIELEFELD

Almanya’nın Bielefeld kentinde “Önder Apo’ya Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında onlarca kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleşti.

TCŞ ve TekoJIN öncülüğünde düzenlenen yürüyüş öncesi Kurdistan Şehitleri adına saygı duruşu ve basın açıklaması yapıldı.

Almanca dilinde okunan bildiride; Abdullah Öcalan’ın İmralı işkence sisteminde tutulduğuna ve kendisinden 40 ayı aşkındır haber alınamadığına dikkat çekildi.

Abdullah Öcalan’ın Kürt halkına yönelik ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı verdiği mücadele ve geliştirdiği çözümle Kürt sorununun çözümü için anahtar olduğu belirtildi.

Eylemde ayrıca faşist işgalci Türk devletinin, KDP’nin ihaneti ile Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırılarına tepki gösterildi.

Basın açıklaması ardından yürüyüşe geçen kitle, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Bimre Xiyanet” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları attı.

Bielefeld merkez tren istasyonunda başlayan ve yaklaşık iki saat süren yürüyüş, Bouleplatz meydanında govend çekilmesiyle son buldu.