Avrupa'da Kürtler PKK, Öcalan ve Şengal için sokaklara çıktı

Avrupa'nın bir çok ülkesinde PKK'nin kuruluş yıldönümünü kutlamak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep etmek ve Şengal'e yönelik askeri sevkiyatı kınamak amacıyla eylemler gerçekleşti.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwan ên Têkoşer aktivisti gençler, başta Şengal’i işgal anlaşması olmak üzere Kürdistan’da sürdürülen işgal, istila ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için Leopoldplatz’dan Frantz-Neumann Platz’a kadar yürüyüş gerçekleştirdiler.

Gençlerin meşaleli yürüyüşünde 1993’ten beri bu yana süren Alman devletinin PKK yasağı da kınandı.

“Bi Hev Re Serhildan” Es lebe unsere revolution” “Weg mit dem PKK-Verbot!” “Es lebe unser legitimer Freiheitkampf!” pankartlarının taşındığı yürüyüşte “Bijî Serok Apo”, “Gençlik Apo’nun fedaisidir”, “Komutan AGİT yaşıyor PKK savaşıyor” Jin, Jiyan, Azadî”, “Freiheit für Öcalan, Frieden in Kürdistan”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı.

Tevgera Ciwanên Şoreşger adına yapılan açıklamada, “Şengal üzerindeki saldırılar Önder Apo’nun felsefesine saldırıdır. Önderlik çizgisi, Agit Civyanların çizgisi olarak Şengal’de her zaman yaşayacaktır. DAİŞ geldiğinde arkasına bakmadan kaçanların bugün Şengal üzerindeki kirli planları deşifre olmuştur. Biz Kürdistanlı gençler olarak Bijî Şengal Direnişi, Bimre Îxanet, Bijî Berxwedana Şengalê diyoruz.” denildi.

DÜSSELDORF

Almanya'nın NRW eyaletinin başkenti Düsseldorf'ta TCŞ ve Antifa aktivistleri PKK'nin kuruluş yıldönümünü dolayısıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte PKK lehine sloganlar atıldı.

RENNES

Fransa'nın Rennes kentinde Irak hükmeti, KDP ve Türkiye'yi protesto etmek amacıyla bir eylem gerçekleşti.

Başkent Paris’e bağlı Villeneuve ve Drancy banliyölerinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uygulanan tecridi protesto etmek ve özgürlüğünü sağlamak amacıyla afişleme ve pankart asma eylemleri yapıldı.

PARİS

Paris'in Villeneuve-Saint-Georges banliyösünde de Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivisti gençler, Şengal için bir miting yaptı. 

Bağdat ve KDP'nin Şengal anlaşması ile Türk işgal saldırılarının kınandığı miting, “Bijî Berxwedana Şengalê” ve “Bimre Îxanet” sloganları ile sona erdi. Gençler eylem ardından toplu taşıma araçlarında ve duraklarda bildiriler dağıttı. 

BORDEAUX

TCŞ ve TEKO-JIN aktivistleri, Fransa'nın Bordeaux kentinde de saat 19.30’da bir araya gelerek, ilk olarak Victoire meydanında bir bildiri okudu. Bildiride KDP ve Irak hükümetlerinin Şengal'e yönelik anlaşması ve askeri sevkiyatı konusunda bilgi verildi.

Bir süre burada eylemlerini sürdüren gençler, daha sonra Sainte-Catherine caddesine doğru yürüyüşe geçti. Fransızca, “Şengal’deki katliamı durdurun”, “Öcalan’a Özgürlük” ve “Bi Hev Re Serhildan” pankartlarını taşıyan gençler, yürüyüş boyunca sloganlarla "Şengal'i işgal anlaşmasını" protesto ederken, Abdullah Öcalan’a fiziki özgürlük taleplerini yineledi.

Bir saate yakın süren eylem, 27 Kasım’da PKK’nin kuruluş yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı ile son buldu.

KATALONYA

İspanya'nın özerk Katalonya bölgesinin başkenti Barselona'da PKK'nin 42'nci kuruluş yıldönümü kutlanırken, Şengal'e yönelik işgal girişimi kınandı.

SOLOTHURN

PKK’nin 43’üncü kuruluş yıldönümü vesilesiyle İsviçre'nin Solothurn kantonunda meşaleli bir kutlama yapıldı.

1 Mayıs alanında bir araya gelen Kürtler, PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterlerini taşırken, ateşler yaktı ve halaylar çekti.

Kürt Toplum Merkezi adına yapılan bir konuşmada "Kuruluşunun 43'üncü yılına giren Partimizi, Önderliğimiz ve şehitlerimiz şahsında sahiplenerek, mücadeleyi zafere taşıyacağız" denildi.

Hafta sonu da PKK'nin kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir çok kentte kutlama düzenlenecek.

28 Kasım Cuma günü saat 17.00'de Zürih'teki Helvetiaplatz ile 29 Kasım'da saat 14.00'te Bern'deki Kürt Toplum Merkezi'nde kutlama öngörülüyor.