Avrupa'da Kürtler tecride ve işgale karşı alanlarda-YENİLENDİ-II

TCŞ ve TekoJIN öncülüğünde Avrupa kentlerinde alanlara çıkan Kurdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırılarını ve İmralı tecridini protesto etti. Gençler, "Sabrımızı sınamayın" diye uyardı.

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya’da eylemler gerçekleştirildi.

BASEL

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) heyeti ile görüşmeye çıkmadığı haberi sonrasında başlayan eylemler kesintisiz devam ediyor. Kürt gençlik örgütleri Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) Koordinasyonu’nun çağrısı üzerine Avrupa’da birçok yerde yürüyüşler gerçekleşti. Yürüyüşlerin İsviçre’deki adresi ise Basel kenti oldu.

De-Wette Park’ta bir araya gelen Kurdistanlılar, ilkin devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) adına Zeynep Elih bir konuşma yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın CPT heyeti ile görüşmediğini hatırlatan Zeynep Elih, şöyle konuştu: “Önderliğimiz CPT ile görüşmemiş. Neden görüşmemiş? Ya sağlık sorunlarından dolayı ya da sürdürülen tecridi protesto etmek için görüşmemiştir. CPT üzerine düşen görevi yerine getirmiyor. Aylardır Kürt halkı sokakta. Avrupa ve CPT demokrasiyi savunduğunu söylüyor. Demokrasi sadece biz Kürt halkına yoktur. İran devleti her gün Kürt gençlerini idam ediyor. Yine işgalci Türk devleti aylardır Zap, Metîna ve Avaşîn’e saldırıyor, yasaklı kimyasal silahlar kullanıyor. Rojava’ya saldırıyor. Rojava’daki halkımız Önderliğin paradigmasını esas alarak kendini savunuyor. Kürt halkı için Önderlik, kırmızı çizgidir. Biz Kürt kadınları olarak Önderliğin bize vermiş olduğu kimlikle bugün bütün dünyada atılan Jin Jiyan Azadî sloganıyla alanlarda olacağız. Önderlik üzerindeki tecrit kalkana kadar, Önder Apo Özgür oluncaya kadar direneceğiz.”

TCŞ Koordinasyon üyesi Azad Bakur da kısa bir konuşma yaptı. Bakur yaptığı konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Genç başladık, genç bitireceğiz” sözünü hatırlatarak “ PKK yeni kurulduğunda gençlerle başladı, bugün öncülüğünü yapan komutanlarımız geçtir. Buradan başta İmralıya ve mücadele yürütenlere selam yolluyoruz. Bize, Önder APO’yu unutturmak istiyorlar. Önderliğin fikirlerini, yaşam tarzını hiç bir yerde yaşam bulmaması için çaba gösteriyorlar. Bizde şunu söylüyoruz. Nerede olursak olalım Önderliğin düşünce ve fikirlerini yaşamsallaştırmak için mücadele edeceğiz. Önderliğimizle yürüyeceğiz. Buradan herkese çağrı yapıyoruz. Başta gençler olmak üzere bütn halkımızı “Warim Cenga Azadiyê” hamlesine kapsamında yapılan eyle ve etkinliklere katılmaya çağırıyoruz” dedi.

Eyleme katılan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş da kısa bir konuşma yaptı. Abdullah Öcalan’da uzun süredir haber alınmadığına vurgu yapan Kardaş, “21 aydır Önderliğimizden haber alamıyoruz. Kürt halkının kaygısı giderek artıyor. Aynı zamanda Kürt halkının korkusu büyüyor ama aynı zamanda Kürt halkının kızgınlığı da artıyor. Düşmanlarımız büyük bir ateşle oynuyor. Kürt gençleri, bu direniş çizgisini onlarca kez dünyaya göstermiştir. Önderlik tutsak edildiğinde Kürt gençleri bütün yaşamı düşmana ve dünyaya dar etmişti. Tamda böyle bir dönemde Kürt gençlerinin kızgınlığı artıyor. Bu uyarı herkesedir. Kimse ateşle oynamasın. Kimse Kürt gençlerinin ve Kürt halkının sabrını sınamasın” dedi.

Konuşmaların ardından Almanca, Kürtçe ve Türkçe sloganlarla yürüyüşe başlayan kitle St. Alban-Graben caddesi üzerinde bir süre oturma eylemi yapıp kısa bir gösteri yaptı.

Abdullah Öcalan’ın büyük boy posterini taşıyan gençler, Keserne meydanına kadar yürüdü. 

DRESDEN

Almanya'nın Dresden kentindeki Neustadt Bahnhof'ta bir araya gelen Kürtler ve dostları, siyasi tutsaklarla dayanışma amaçlı bir yürüyüş düzenledi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Alman devletinin PKK yasağı da protesto edildi.

Yürüyüş sonlandırıldığı sırada polis bazı aktivistlere saldırıp kimlik tespiti yaptı.

DUISBURG


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit koşullarının devam etmesi, Rojava'ya yönelik işgal saldırıları ve gerilla alanlarında kimyasal mühimmat kullanımı Almanya’nın Duisburg kentinde yapılan kitlesel yürüyüş ve açıklama ile protesto edildi.  Yürüyüş, KON-MED, YJK-E NRW, ICOR, ADGB, KBDH ve Halkların Birleşik Devrim Hareketi tarafından ortak düzenlendi.  Duisburg Tren İstasyonu önünde bir araya gelen kurum temsilcileri, Kurdistanlılar ve dostları, Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit koşulları protesto eden yazılar bulunan pankart ve dövizler taşırken, sık sık ‘Be Serok Jiyan Nabe’ sloganları ve PKK mücadelesini sahiplenen sloganlar attı.

Kurum temsilcileri adına açıklamalar yapılırken KON-MED Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt de tecrit koşullarına yönelik bir konuşma yaptı. Zümrüt, "Önderlikten haber alamadığımız hem kaygılıyız hem de öfkeliyiz. İmralı sistemi kendi başına bir işkence sistemidir. Önderlik İmralı’da tek başına mücadele ederek uluslararası komployu boşa çıkarmıştır. Önderlik tek başına direnerek uluslararası güçlerin kirli oyunlarını boşa çıkarmıştır. Önderlik 2 yıla yakın bir süredir hem kendi ailesi ile hem de avukatlarıyla görüşmemiştir. CTP Önderlik ile görüştüğünü söyledi. Ancak  Önderliği avukatları bu bilgiyi doğrulamadı. Biz şu anda İmralı'da ne olduğunu bilmiyoruz. Ne ailesi ne avukatları bir haber alamadığı ve orada ne olduğunu bilmediğimiz için bugün buradayız. Önderlik özgürleşmediği sürece Ortadoğu’da yürütülmek istenen ve devam eden savaşlar bitmeyecektir. Artık Önderliğimizi özgürleştirme mücadelesi vereceğiz” dedi.

Zümrüt, "Kobanê’de DAİŞ’in yapmak istediği ve yapamadığını şu an Erdoğan ve çeteleri yapmak istiyor. Kobanê özgürleşince Erdoğan ve temsil ettiği faşist zihniyet açısından büyük bir yara olarak kaldı” dedi.

Zümrüt’ün konuşmasının ardından toplanan kalabalık sloganlar eşliğinde Duisburg merkeze kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş ve açıklamalarda Avrupa’daki açlık ve yokluk durumuna dikkat çekilerek, Avrupa devletlerinin siyasi mültecilere yönelik kötü muamelede bulunmaları ve sınır dışı etme olaylarına da dikkat çekildi.

PARİS

 TCŞ ve TekoJIN öncülüğünde Fransa’nın başkenti Paris’te gençler Republice Meydanı’nda bir araya geldi.
Burada TCŞ ve TekoJIN adına ortak bir açıklama yapıldı. Gençler tecridi kabul etmeyeceklerini ve sürekli tecride karşı örgütlü bir mücadele sürdüreceklerini söyledi.
Gençler tarafından yapılan açıklama şu şekilde;
"Asrın Hukuk Bürosu’nun yaptığı son açıklama ile Önderliğimizin sağlık durumu başta olmak üzere yaşam koşullarının daraltılması ve insanlık hukukunu ayaklar altına alan yaklaşımlarda bulunulması ve hiçbir yerde görülmemiş tecrit – izolasyon politikasının zirveye ulaştırılmış olması kabul edilemez.
24 yıldır Önderliğimizin fiziki esareti vardır ve bununla beraber 21 aydır hiçbir şekilde avukatlar veya aile ile bir görüşme sağlanmamaktadır.
Bizler tecridi kabul etmiyor ve sürekli mücadele edeceğiz.”
Gençlerin eylemi “Bijî Serok Apo” ve “Be Serok Jiyan Nabe” sloganları ile devam etti.
MARSİLYA

 
Marsilya’nın Canebier Meydanı’nda da aynı amaçla bir araya gelen TCŞ’li ve TekoJIN’lı gençler yürüyüş düzenledi.

“Werin Cenga Azadiyê” hamlesi kapsamında bir araya gelen gençler, Kurdistan Devrim Şehitleri anısına saygı duruşunun ardından eyleme başladı.

Burada da TCŞ ve TekoJIN adına ortak açıklama yapıldı. Gençlerin açıklaması şu şekilde:
“CPT, Avrupa Konseyi gibi tüm uluslararası kuruluşlara sorumluluklarını hatırlatmalı ve tarihin bize yüklediği misyona sahip çıkmalıyız. Bu nedenle tecride karşı seferberlik ruhu ile alanlarda olmamız gerekir. Sizlerle gerçekleştirmek istediğimiz bu yürüyüşte Kürt halkının yanında yer almalı ve direnişine güç katmalısınız. Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşana kadar hiçbirimiz özgür değiliz.”

Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için atılan sloganlara devam eden eylem, bir saat boyunca sürdü.

STRASBOURG 

Strasbourg kentinde de bir araya gelen kitle, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için miting gerçekleştirdi.

Miting, Kurdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.

Tecride dikkat çeken pankartın açıldığı eylemde, örgütlenme çağrısı yapıldı.

Eylem “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.

HANNOVER

Kurdistan gençliği Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwan ên Têkoşer öncülüğünde Almanya’nın Hannover kentinde “Önder Apo’ya özgürlük” sloganını haykırdı.

Saat 14:30da başlaması planlanan yürüyüş Hannover polisinin provokasyonları nedeniyle geç başladı. Gençler eylemlerine halayla başlangıç yaptı. 

Tüm Kurdistan Devrim Şehitleri için söylenen Çerxa Şoreşê marşı ile başlayan eylem,  Jinên Xwendekaren Kurdistan (JXK) adına Almanca okunan bildiri ile devam etti.

Bildiride, “Önderlik ile özgür bir yaşam sürmediğimiz bir gün, bir dakika daha geçirmeyeceğimizi tüm dünyaya ilan ediyoruz. Çünkü Önder Apo Kürt halkının iradesi, varlığı ve özgürlüğüdür. Bu nedenle tüm Kürt halkı nerede olursa olsun Önder Apo için el ele vermelidir. Önder Apo kırmızı çizgimizdir ve 24 yıldır ağır bir tecrit altında tutuluyor. Kürt gençliği olarak bunu kabul etmiyoruz. Önder Apo’nun yaşamına yönelik her geçen gün artan tehlikeler bizi endişelendiriyor. Bu yüzden rahat bir nefes alabilmemiz için Önder Apo’nun ailesi ve avukatları bir an önce görüşme gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Bu tecridin bir an önce kırılması için her gün eylem gerçekleştireceğiz. Bu temelde tüm Kurdistan gençliği Werin Cenga Azadiyê” hamlesi kapsamında her alanda yerini almalıdır. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü haykırmalıdır.”

Eylem esnasında gençler öncülüğünde kortejler oluşturuldu. Kortejlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimleri yansıtıldı.

Gençler, polis ve faşistler tarafından saldırıya uğrasa da eylemlerini devam ettirdi. Gençlerin eylemi “Bê Serok Jiyan Nabe” , “Bijî Serok Apo”, "Jin Jiyan Azadî" ve "Gençlik Apo’nun Fedaisidir" sloganları ile devam etti.

Yürüyüş kolu işgalci Türk devletinin Hannover Konsolosluğu önüne geldiğinde Alman polisinin yoğun önlemine maruz kaldı. Gençler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini açarken polisin engeline maruz kaldı. Ancak tüm engellere rağmen TCŞ ve TEKO Jin aktivistleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın görselinin olduğu mozaik gösterisi yaptı.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde FCDK-KAWA’nın organizesiyle merkez tren istasyonunda halk, -8 derece sıcaklığın altında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için bir araya geldi.

Saarbrücken, Frankfurt, Darmstadt, Offenbach, Giessen ve Bensheim’den yüzlerce kişinin katıldığı etkinlik Kurdistan Devrim Şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.

Halk, taşıdığı Abdullah Öcalan’ın posterleri ve tecridin teşhir edildiği pankartlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında bildiriler okunarak, 24 yıldır İmralı’da haksız yere esir tutulan Kürt halkının önderi Abdullah Öcalan’ın halkların kardeşliği, özgürlüğü ve barışı için mücadele verdiğine işaret edilerek, bu değerler uğruna yaşamını adayan bir önderin derhal serbest bırakılması istendi.

Eylem, “Bê Serok jiyan nabe”, “Katil Erdoğan” sloganlarıyla kentin en işlek meydanlarından olan Luisenplatz’da sona erdi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kürt halkı ve dostları Museumsquartier’de buluşarak,
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit koşullarının devam etmesi, Rojava'ya yönelik işgal saldırıları ve gerilla alanlarında kimyasal mühimmat kullanımını kitlesel bir yürüyüş ve açıklama ile protesto etti.

FEY-KOM gençliği, TCŞ’liler ve Viyana’dan farklı örgütlerin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte konuşmalar yapıldı.

Türk faşistlerin provokasyon yaratmak istediği yürüyüş, Pilgramgasse’ye kadar sürdü.

LÜBECK

Almanya'nın Lübeck kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve Alman dostları, Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve faşist Türk devletinin Kurdistan'da devam ettirdiği işgal saldırılarına dur demek için sokaklara çıktı.

Defend Kurdistan tarafından organize edilen yürüyüşte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) heyeti ile görüşmeye çıkmadığı yönündeki duyumlara dikkat çekilerek Abdullah Öcalan'ın sağlık durumu hakkında bilgi alınamadığı, onun üzerindeki tecridin derhal son bulması gerektiği ifade edildi. CPT'nin asli görevini yerine getirmediği, söz konusu Kürtler olunca demokrasiden uzak oldukları ifade edildi.
Protesto eyleminde ayrıca faşist Türk devletinin Kurdistan'daki işgal saldırılarına dikkat çekildi.
Çeşitli pankartların taşındığı protesto eylemi sloganlarla son buldu.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra'da TCŞ öncülüğünde başkentin en işlek tren istasyonlarından Liverpool St Station önünden Trafalgar meydanına "Önder Apo'ya Özgürlük" talebiyle yürüyüş düzenlendi.
Yürüyüşte "Freedom for Öcalan", "Peace in Kurdistan", "Bijî Serok Apo", "Long Live our Leader Öcalan" ve "Bijî PKK" sloganları atıldı.

Eylem esnasında kamuoyuna "Who is Abdullah Öcalan?" (Abdullah Öcalan kimdir?) başlıklı bildiriler dağıtıldı.

Eylem sonuna doğru Tevgera Ciwanên Şoreşger adına konuşan Çekdar Amara, Önderliğin 20 aydır sağlık ve güvenlik durumundan habersiz kalan Kurdistan gençliğinin tedirgin olduğunu vurgulayarak, özgürlük gerillasına karşı yürütülen vahşi operasyonların İmralı tecrit sistemiyle eşzamanlı bir soykırım politikası olduğunu belirtti.

Kürt Halk Meclisi adına kapanış konuşmasını yapan Türkan Budak ise, 24 yıllık uluslararası komplo ve Önderlik üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit gerçekliği nedeniyle Kürt halkını ellerini vicdanlarına koymalarına, varlık yokluk savaşı olarak tanımlanan bu kritik süreçte her gün alanlara akmalarına çağrı yaptı.