Avrupa'da Paris katliamına öfke dinmiyor-YENİLENDİ-II

Avrupa'daki Kürtler, Paris'teki katliama karşı alanlara çıkmayı sürdürdü.

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne dün gerçekleştirilen saldırıda Kürt kadın hareketinin öncülerinde Emine Kara (Evin Goyi), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Abdurrahman Kızıl katledildi. Katliamı protesto etmek amacıyla Avrupa’da yaşayan Kürtler ve dostları Paris'e akarken, kimi ülkelerde Fransa Konsoloslukları önünde ve meydanlarda bir araya geldi. 

BARCELONA

Katalonya’nın başkenti Barcelona’da Paris Katliamı, Fransa Konsolosluğu önünde protesto edildi.

Burada Kongra Star’ın açıklaması okunduktan sonra Azadî Jin kurumu adına hazırlanan bildiri okundu. Daha sonra Jineolojî Merkezi üyesi Nora Merino konuştu.

Merino şunları söyledi: Rojava’yı işgal etmek isteyenler, Kurdistan Özgürlük Gerillası’na karşı kimyasal silah kullananlar, 4 Ekim günü Süleymaniye’de Nagihan Akarsel’i katledenler ve bundan 10 yıl önce kadın öncüler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i katledenler, dün 3 yoldaşımızı katlettiler. Bizi korkutmak, durdurmak istiyorlar ancak Kurdistan Özgürlük Hareketi cesaretle ve güçlü bir şekilde mücadelesini aralıksız devam ettirecektir.”

Konuşma sonrası kitle, “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana Kurdistan”, “Katil Erdoğan” sloganlarıyla Türk Konsolosluğu önüne kadar yürüdü.
Burada da Kongra Star açıklamasını okuyan kitle, sloganlar atarak eylemlerini sonlandırdı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih şehrindeki Kurdistanlılar ve dostları, Fransa’nın başkenti Paris’te üç Kürt’ün katledilmesiyle sonuçlanan saldırıyı kınamak için alanlara çıktı.

Max Josef Platz´da bir araya gelen Kürtler ve dostları Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik saldırıyı kınayarak, katliamın azmettiricilerinin bir an önce ortaya çıkarılması çağrısında bulundu.

Eylemde yapılan konuşmalarda Sara, Rojbîn ve Ronahî'nin katledilmesinin 10. yıl dönümüyle bağlantısına değinilerek  2013’teki Paris Katliamı'nın failleri açığa çıkarılsaydı bugün böylesi bir katliamın yaşanmayacağına dikkat çekildi. Dün Sakinelerin aynı şekilde katledildiği ve hiçbir araştırma yapılmadan üstünün örtüldüğü, adaletin yerine getirilmediği için Fransa devletinin de gerçekleşen bu katliamlardan sorumlu olduğu belirtilerek gerçekleşen katliamın tüm açıklığıyla ortaya çıkarılıp adil bir yargılanma yapılmasıyla Fransa devletinin bu katliamın ortaklığından  kurtulabileceği kaydedildi.

Eylemde sık sık "Şehîd raminin", "Sara, Rojbîn, Ronahî;  Jin,  jiyan, azadî” ve Bijî Kurdistan ” sloganları atıldı. 

LONDRA


İngiltere’nin başkenti Londra'da Fransa ve Türk Konsoloslukları önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Paris Katliamı’nı protesto ederek, "Katil Erdoğan hesap verecek" dedi.
Britanya Demokratik Güç Birliği, Kürt Halk Meclisi, MLKP, Partizan ve çok sayıda demokratik kitle örgütünün çağrısı ile yüzlerce kişi, Paris Katliamı'nı kınamak amacıyla Fransa Konsolosluğu önünde bir araya geldi. Sık sık, "Katil Erdoğan", "Terörist Erdoğan", "Kahrolsun faşizm", "Kurdistan faşizme mezar olacak", "İntikam", "Jin jiyan azadî", "Şehîd namirin" sloganları atan kitle, Paris Katliamı’nı kınayan pankart ve dövizler taşıdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın flamalarının taşındığı eylem boyunca, Fransa devletinin katliamın asıl faili olan Türk devleti ve Erdoğan'a tavırsızlığına öfke vardı.
Paris’te gerçekleşen her iki katliamın aydınlatılmasını isteyen yüzlerce kişi, uluslararası kamuoyunun Türk faşizmine karşı birleşik devrimci bir güç oluşturması gerektiği kaydedildi.

Kürt Halk Meclisi'nden Ercan Akbal, Türkan Budak ve GİK-DER adına Ufuk Yoldaş birer konuşma yaptı. Türk devleti ve Erdoğan faşist rejimine karşı Kürt halkının asla diz çökmeyeceği vurgulanan konuşmalarda, katliamlara karşı sessiz kalan uluslararası güçlere tepki gösterildi. Kürt halkına karşı alçakça bir saldırılar gerçekleştiren faşist rejime karşı mücadele edileceğinin altı çizilen konuşmalarda, soykırımcı ve katil sistemin hesap vereceği ifade edildi.
Fransa Konsolosluğu önünde protestosunu bir süre sürdüren kitle, buradan kortej halinde Türk Büyükelçiliği önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca kitle "Katil Erdoğan hesap verecek", "Şehîd namirin" sloganları attı.
Yürüyüş, Türk Elçiliği önünde alkış ve sloganlarla sona erdi.

LOZAN

Fransa'nın başkenti Paris'te 23 Aralık tarihinde Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ile Kürt işyerlerini hedef alan katliam saldırısı İsviçre'nin Lozan kentinde düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Lozan Lajîn Kadın Meclisi ile Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK) çağrısıyla Kürt Toplum Merkezi önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ve her kesimden dostları burada bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün en önünde katliamda şehit düşen Kürt Kadın Hareketi’nin öncülerinden Evîn (Emine Kara), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer ile Abdurrahman Kızıl'ın fotoğraflarını taşıyan kitle, sloganlarla yürüyüşe geçti.

Katliama karşı öfkelerini attıkları sloganlarla dile getiren kitle, St. Laurent meydanında bir miting düzenledi.

Üzerinde “Irak'ta, Suriye'de, İran'da, Türkiye'de ve şimdi de Avrupa'da Kürtler katlediliyor. Kürtler için şimdi adaleti sağlama zamanı” yazılı pankart önünde gerçekleştirilen mitingde CDK adına Hayrettin Öztekin Fransızca bir konuşma yaparak şunları dile getirdi: “Esas faillerin kimler olduğu açıkça ortada olan bu katliamda 3 Kürt katledilmiş 3 Kürt de yaralanmıştır. Fransa devleti  bu katliamı aydınlatmakla sorumludur.”

Eylem, Fransızca basın metninin okunması ardından eylemlerini sloganlarla sonlandırdı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de Paris Katliamı protesto edildi. FCK-KAWA Federasyonu’nun Frankfurt HBF önünde organize ettiği yürüyüşe yüzlerce Kurdistanlı katıldı.  

Yürüyüşte üç şehidin portreleri taşındı. Yapılan konuşmalarda, gerçekleşen saldırının Kürt halkını hedef alan çok organizeli ve soğukkanlı bir terör saldırısı olduğu belirtildi.

STOCKHOLM

İsveç’in Stockholm kentinde Paris Katliamı’nı protesto etmek için Fransa Konsolosluğu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, “Katil Erdoğan”, “Kürtlerin kanını akıtmaktan vazgeçin” ve “DAİŞ eşittir Erdoğan” sloganları attı. Paris’te katledilen üç şehit ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını ve PKK flamalarını taşıyan Kurdistanlılar, katliam açıklığa kavuşturuluncaya kadar davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.

ATİNA

Atina'da gençler öncülüğünde İmralı tecridi ve Paris'teki katliama karşı yürüyüş düzenlendi.

Yunanistan’ın Atina kentinde TCŞ’li gençler öncülüğünde Kürt halkı ve dostları, Paris katliamını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacı ile bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Atina Tren Garında başlayan kitlesel yürüyüş Acharnon Caddesi üzerinden Patision Caddesi'ne kadar devam etti. Ardından Yunanistan Kürt Kültür Merkezi’ne kadar süren yürüyüşte TCŞ’li gençler katliamın iç yüzü açığa çıkartılana kadar alanda olacaklarını belirtti. Eylemde “Bijî Serok APO", "Bijî Berxwedana Paris’e", "Şehîd Namirin" ve "İntikam” sloganları atıldı.
Eylemde 25 Aralık Pazar günü Lavrio’da devam edecek yürüyüşe katılım çağrısında bulunuldu.

ZÜRİH

Katliam İsviçre'nin Zürih kentindeki Türk konsolosluğu önünde düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Beritan Kadın Meclisi'nin çağrısıyla Türk konsolosluğu önünde bir araya gelen her kesimden Kurdistanlılar ve dostları, Kürt Kadın Hareketi’nin öncülerinden Evîn (Emine Kara), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl'ın fotoğrafları ile PKK bayrakları taşıdı. 

Katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşunun yapıldığı eylemde İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanlık Divanı adına Emrullah Bingül yaşanan katliamın tesadüf bir olay olmadığını söyleyerek, "Tıpkı bundan 10 yıl önce yine Paris'te 3 Kürt kadınını hedef alan katliamın devamı" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından kitle katliama karşı öfkesini dile getirdiği ve gerilla mücadelesini sahiplenen sloganlarla Fransa Konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti.

Fransa Konsolosluğu önüne ulaşan kitle burada bir miting düzenledi. İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) adına Fidan Güler, şunları söyledi: "2013'te üç kadın yoldaşımızı katleden zihniyet bugün bir kez daha katliamcı yüzünü ortaya çıkarmıştır. Dün Paris katliamının üstünü kapatarak suça olan ortaklığını ortaya koyan Fransa devleti katliamları aydınlatarak gerçek suçluları ortaya çıkarmakla yükümlüdür. Katliamın gerçek sorumluları ortaya çıkarılana kadar başta Kürt kadınları olmak üzere Kürt halkı olarak alanlarda olmayı sürdüreceğiz."

AufBau ve İsviçre İklim Grevi tarafından mitingte yapılan konuşmalarda ise "Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olacağız" denildi.

Yapılan konuşmanın ardından Almanca ve Fransızca basın metinleri okundu.

HANNOVER

Hannover Haupbannof önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, Paris'teki katliama karşı yürüdü.

Eylemde sık sık "İntikam PKK, "Şehîd namirin "ve "Bijî serok Apo" sloganları atıldı.

Şiddetli yağmura aldırış etmeyen Kürtler ve dostları, eylemini akşamüstüne kadar sürdürdü.

BORDEAUX

Fransa'nın Bordeaux kentinde de katliam protesto edildi.

Place de la Bourse Meydanı'nda toplanan Kurdistanlılar, katledilenleri andı.

INNSBRUCK

Avusturya’nın Tirol eyaletinde yaşayan Kürtler ve dostları, Paris' teki katliamı kınamak için bir araya geldi.

Innsbruck kentindeki Annasäul heykeli önünde bir araya gelen kitle, Paris'teki katliamın ırkçı bir saldırı gibi lanse edilmesi doğru olmadığını, 9 Ocak 2013’te Saraların katliamının devamı olarak ele alınması gerektiğini ve Fransa devletinin katliamın arka perdesini bir an önce aydınlatması gerektiğini söyledi.

Kitle Sık sık "Şehîd namirin, “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî" sloganları attı.

GRENOBLE

Fransa’nın Grenoble kenti Victor Hugo meydanında bir araya gelen Kürt halkı ve dostları ikinci Paris Katliamını kınadı.

Farklı sivil toplum kuruluşları ve parti temsilcilerinin saldırıyı kınayan açıklamaları ardından “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

ULM

Dün Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne düzenlenen faşist saldırıda üç Kürt'ün katledilmesini protesto etmek için bugün Almanya'nın Ulm şehir merkezinde Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm tarafından miting düzenlendi. Karabalık bir kitlenin katıldığı mitingde ADGB adına Almanca ve Türkçe konuşmalar yapılarak, katliamın ve yerin tesadüfi bir seçim olmadığı, bilinçli bir yönelimin olduğu ve Fransa devletinin yaklaşımının da manidar olduğu dile getirildi.
Döviz ve pankartların açıldığı, sloganların atıldığı mitingde, “geri adım atmadan faşist saldırılara karşı birlikte mücadele edilmeli” çağrısı yapıldıktan sonra etkinlik sonlandırıldı.