Avrupa’da tecride ve işgal saldırılarına karşı protestolar

Avrupa’nın birçok kentinde ağırlıkta gençlik hareketleri tarafından düzenlenen eylemlerle tecride ve işgal saldırılarına karşı protestolar gerçekleştirildi; “Önderliğimiz, yaşam gerekçemizdir” denildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, işgal ve soykırım saldırıları dolayısıyla Avrupa’nın birçok merkezinde Kürt Gençlik örgütleri Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve  Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) öncülüğünde düzenlenen eylemlerle Türk devleti protesto edildi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde aralarında birçok sol örgüt ve sivil toplum örgütü, Rojava saldırıların durdurulması, Rojhilat direnişine destek, gerillaya karşı saldırı ve kimyasal silahların derhal durdurulması, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklarin serbest bırakılması ve PKK’nin AB terör listesinden çıkarılması talebiyle eylem yapıldı. 

Eyleme Centre Démocratique Kurde de Rennes - Amara, Zin 35 ( Organisation des femmes Kurdes à Rennes),les Amitiés Kurde de Bretagne, Comité internationaliste Serhildan-Roazhon, Comité de soutiens aux inculpé.és

du 8/12, La Maison International de Rennes, Dispac’h, La France insoumis, Gauche écosocialiste Ille et Vilaine, UCL Rennes, UCL Fougères, Solidaires 35, NPA Rennes, Solidaires étudiants.es Rennes,

Le Reseau de Ravitaillement des Luttes en Pays Rennais, Planning familial 35, Jeunes révolutionnaires Rennes ve Solidaire étudiants’unda olduğu birçok devrimci örgüt katıldı. 

République meydanında toplanan eylemciler, üzerinde “Rojava Devrimini savun”, “Jin Jiyan Azadî”, “Öcalan’a Özgürlük”, “Kürdistan için sessizliği bozup seferber olalım” Fransızca yazılı pankartlarla kimyasal saldırılar sonucu şehit olan 17 gerillanın fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşıdı.  ile birlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, YPG/YPJ ve PKK flamaları taşındı. 

Kürdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulan eylemde, Fransızca yazılı ortak bildiri okunup dağıtıldıktan sonra kurum temsilcileri birer açıklama yaptı.

İlk açıklama Comité internationaliste-Serhildan Roazhon adına yapıldı. 

Açıklamada, Türk devletinin Bakur’da siyasi soykırım saldırılarına işaret edildikten sonra 23 yıldır tutuklu bulunan ve 20 aydan fazla bir süredir kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın İmralı direnişine dikkat çekildi. Açıklamada, “Tüm devrimci aktivistler olarak desteğimizi bir kez daha teyit ediyor, Abdullah Öcalan'ın ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyoruz” denildi.

Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik kimyasal saldırı suçlarının da birer birer teşhir edildiği açıklamada, ayrıca gerilaya gönderilen yüzlerce gaz maskesine el koyan ve kendi topraklarında Türk askeri saldırılarını destekleyen KDP’nin suç ortaklığı da kınandı.

Açıklamada, "Gerillalar için gaz maskeleri" bağış kampanyası da devam ediyor ve burada bulunan tüm örgütleri katılmaya ve finanse etmeye çağırıyoruz” denildi. 

Kimyasala karşı temsili koruyucu kıyafetler giyen bir grup eylemci renklendiricilerle çevredekilerin dikkatini çekti. Eylem, “Kürdistan için siyasi çözüm”, “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Berxwedana Rojava û Gerîla” ve “Abdullah Öcalan’a Özgürlük” sloganları ile sona erdi. 

LOZAN

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlığı, güvenliği ve yaşamından duydukları kaygının bir an önce giderilmesini isteyen Kürt gençleri, İsviçre'nin Lozan kentinde bir araya gelerek bir eylem düzenledi.

Lozan merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen kitle, Abdullah Öcalan posterleri ve PKK bayrakları taşıyarak, Kürt Halk Önderi'nin özgürlüğünü talep eden, Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda, Rojava'daki savaş suçlarını teşhir eden sloganlar attı.

Daha sonra tren istasyonu içerisine giren Kürdistanlılar, eylemlerine burada da devam etti.

Eylem, yarın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebi ve Türk devletinin savaş suçlarına karşı uluslararası kurumları harekete geçirmek amacıyla Basel De Wette Park'ta saat 14.00'te düzenlenecek merkezi yürüyüşe katılım çağrısı ardından sonlandırıldı.

HAMBURG

TekoJIN ve TCŞ, enternasyonalist gençlerle birlikte Türk Hava Yolları'na giden paranın ne amaçla kullanıldığını ve turistlerin kimyasal silah suçları işleyen bir ülkeye gitmemelerini sağlamak amacıyla Almanya’nın Hamburg kenti havaalanındaki Türk Hava Yolları terminalini bloke etti.

BREMEN

Enternasyonalistler, Almanya’nın Bremen kentinde bulunan "B90/Die Grünen" partisinin bölge ofisini işgal etti.

İşgal eylemi, "Türkiye'nin Kurdistan'daki Kimyasal Silah Saldırılarına Karşı Uluslararası Eylem Günleri" kapsamında gerçekleşti. Benzer eylemler Berlin, Leipzig, Köln, Düsseldorf ve Roma'da da gerçekleşti.

Defend Kurdistan Bremen sözcüsü "Bu eylemle Türk hükümetinin saldırganlık savaşına karşı dünya çapında oluşmakta olan direnişe katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Türk devletinin Kurdistan'da özellikle kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek amacıyla mitingler, blokajlar ve Noel pazarında gösteriler düzenlendiğini belirten Sözcü, “Bugün, Dışişleri Bakanı Baerbock'un partisini sorumlu tutmak ve güçlü bir şekilde harekete geçmesini talep etmek için protestomuzu Yeşiller Partisi'nin eyalet merkezine taşıdık. En önemlisi de, Yeşiller'in liderliğindeki Dışişleri Bakanlığı'nı OPCW'den (Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü) kimyasal silah saldırılarına ilişkin bağımsız bir soruşturma talep etmeye çağırıyoruz. Dünya kamuoyu uluslararası hukuka aykırı saldırılar karşısında sessiz kalmamalıdır. Partiden Bündnis90/Die Grünen partisi, çokça övülen 'feminist dış politikası’na rağmen somut bir eylem görmedik. Tüm Kürt bölgelerine yönelik saldırıları durdurması gerekmektedir. Kuzey ve Doğu Suriye'de inşa edilmekte olan özgürleştirici toplumun, daha iyi bir yaşam ve ataerkil baskıya son verilmesini savunan herkesin dayanışmasına ihtiyacı var" dedi.

PISA

Kürdistan'da Erdoğan-Bahçeli hükümetinin başlatmış olduğu katliama artan tepkiler bütün Avrupa'da devam ederken, bu katliama karşı İtalyan halkı ve öğrenciler de sessiz kalmadı.

Dünyanın en eski üniversitelerinden olan Pisa Üniversitesi’nde sol-sosyalist öğrenciler kampüs içinde bildiri yayınladı. Bildiride, “İtalya devletinin Terörist Erdoğan hükümeti tarafından Kürdistan'da yapılan katliama karşı somut bir tutum sergilemediğini, daha önce de yaptığımız eylemlerde katliamlar durmayana kadar eylemlerin artarak devam edeceğimizi bildirmiştik. Yapılan bu uyarının dikkate alınmadığını görüyoruz ve Pisa üniversitesi öğrencileri olarak somut adımlar atılmayana kadar eğitime ara vereceğimizi ve üniversite sıralarını direniş alanına çevireceğimizin bilinmesini istiyoruz” denildi.

Pisa üniversitesinde 30 Aralık'ta başlayan eylemler sebebiyle eğitime ara verildi ve eylemler şehrin birçok alanında devam etmekte.