Avustralyalılar Abdullah Öcalan’a özgürlük için harekete geçti

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm talebiyle başlatılan küresel hamleye bir destek de Avustralyalılardan geldi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşını temsilden 74 merkezde basın açıklamaları yapılırken, Avustralya’nın Sidney kentinde parlamenterler ve senatörlerin aralarında olduğu çok sayıda kişi hamleye desteğini ilan etti.

Basın toplantısına çok sayıda parlamenter ve sivil toplum örgütü katıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin derhal sonlandırılması ve Kürt sorununun çözümü için özgürlüğüne kavuşması çağrısının yapıldığı kampanya metni okundu.

Basın açıklamasında Yeşiller Partisi’nden eski senatör Lee Rhiannon, Yeşiller Partisi’nden parlamenterler Abigail Boyd ve Kobi Shetty, Yeşiller’den Belediye Başkanı Philippa Veitch, din adamı Bill Crews, İşçi Partisi’nden parlamenterler Charishma Kaliyanda ve Nathan Hagarty ile Sosyalist İttifak üyeleri Susan Price ve Rachel Evans yer aldı.

Basın toplantısı ardından Abigail Boyd, Kobi Shetty, Lee Rhiannon, Susan Price, Rachel Evans ve Charishma Kaliyanda ANF’ye konuştu.

SHETTY: UMUDUN SEMBOLÜ

Kobi Shetty şunları ifade eti: “(Abdullah Öcalan’ın) serbest bırakılması mücadelesi çok önemli bir mücadele çünkü onun hala Kürt toplumu için bir umut sembolü olduğunu kabul etmemiz gerekiyor ve Türk hükümetinin onu serbest bıraktığını ve Kürt halkının kendi kaderini tayin etmesini gerçekten görmek istiyoruz.”

RIHANNON: KÜRESEL HAREKETİN PARÇASIYIZ

Lee Rihannon şunları dile getirdi: “Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için özgürlük çağrısında bulunan küresel bir hareketin parçasıyız. Bu kesinlikle kritik bir konu. Kendi sağlığı için de kritik. Kendisi 24 yıldır hapiste. Son zamanlarda ailesini ve avukatını bu şekilde görememesi çok yanlış. Bu aslında yasadışı. Ama aynı zamanda Öcalan Kürt halkı için barış ve adalet yolunun bulunmasında kritik bir rol oynadı, ama sadece Kürt halkı için değil. Bu bölgede barış ve adaleti kazanabiliriz. Hayatları kurtaracağız. Unutmayalım ki son yıllarda bu bölgede 40.000'den fazla Kürt öldürüldü. Bu kabul edilemez bir durumdur. İşte bu yüzden buradayız. Abdullah Öcalan'a özgürlük isteyen dünyanın dört bir yanındaki benzer protestolarla birlikteyiz.”

PRICE: SERBEST BIRAKILMASININ ZAMANI GELDİ

Susan Price şöyle konuştu: “Sosyalist İttifak'ın bir üyesi ve Kürt halkının bir dostuyum. Bugün burada Kürt lider Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ve aynı zamanda avukatları ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesi için yürütülen uluslararası kampanyayı desteklemek için bulunuyorum. Son üç yıldır tam bir tecrit altında tutuluyor ama 24 yıldır cezaevinde. Kürtler için adil ve barışçıl bir çözüm bulunmasında rol oynayabilmesi için ziyaretine izin verilmesinin ve serbest bırakılmasının zamanı geldi.”

EVANS: TECRİT İŞKENCEDİR

Rachel Evans, Abdullah Öcalan için “21’inci yüzyılın Mandelası” diyerek, şöyle konuştu: “O bir terörist değil. O bir özgürlük savaşçısıdır. Ve biz burada Türk hükümetinin Öcalan'ı gerçekten serbest bırakmasını sağlamak için bulunuyoruz. Ancak bu arada avukatlara ve aile üyelerine de ihtiyacı var. Üç yıldır tecritte tutuluyor ve bu da bir tür işkencedir. Bu yüzden mesajımızı Yeni Güney Galler Parlamentosuna iletmek için buradayız. Avustralya Hükümeti Öcalan'ın serbest bırakılması için Türkiye'ye baskı yapmalı”

KALIYANDA: KÜRT TOPLUMU İLE BİRLİKTEYİM

Charishma Kaliyanda, “Liverpool milletvekiliyim ve Sydney'deki Kürt toplumu ile birlikteyim” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah hakkındaki endişeleri dinlemek için geldiğini belirten Kaliyanda, son üç yıldır dış dünya ile iletişim kuramamanın son derece zor bir durum olduğunu kaydetti. Kaliyanda, “Dolayısıyla bu durumda biraz insan hakları, biraz adalet çağrısında bulunabilirsek, herkes için daha iyi bir sonuç olacağını düşünüyorum şeklinde konuştu.

VICKI SENTAS: PKK LİSTEDEN ÇIKARILMALI

Sydney Adalet ve Hukuk Fakültesi’nden Dr. Vicki Sentas da görüntülü bir mesajla hamleye desteğini ifade etti.

Sentas, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 25 yıldır olağanüstü ve hukuksuz tecrit koşulları altında tutulduğunu belirterek, son üç yıldır ise hiçbir şekilde haber alınamadığını hatırlattı.

Vicki Sentas, “Abdullah Öcalan'ın hapishanede kaleme aldığı yazılar Kürtlerin siyasi taleplerinin merkezinde yer almış, Kürtlere ayrı bir devlet kurmanın ötesinde tabandan gelen demokrasiyi geliştirmeleri için bir yol göstermiştir” dedi.

Sentas, “Abdullah Öcalan'a yönelik muamele, Türkiye'de Kürt halkına karşı işlenen ve diğer ciddi insan hakları ihlallerinin yanı sıra yargısız infazlar, işkence ve kayıpları da içeren aşırı insan hakları ihlallerini yansıtmaktadır” diye ekledi.

Sentas son olarak şu çağrıda bulundu: “Bu durum, Avustralya da dahil olmak üzere uluslararası toplumun Kurdistan İşçi Partisi'ni (PKK) terör örgütü olarak listelemesi ve bu listelemeden kaynaklanan zararları sürdürmesi nedeniyle mümkün olmaktadır. Bunun sona ermesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerekmektedir.”