Başbakanlık binası önünde ‘kimyasal’ protestosu

Kürtler ve dostları İngiltere Başbakanlık binası önünde caddeyi trafiğe kapatarak, Türk devletinin kimyasal silah kullanımına karşı İngiltere’nin sessizliğini protesto etti.

Kürtler ve dostları, Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Türk devletinin Kurdistan'da kimyasal silah kullanımına karşı Britanya Parlamentosu önünde bir araya geldi. Sık sık, “Katil Erdoğan, Terörist Türkiye”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Utan İngiltere, kimyasala dur de” şeklinde İngilizce ve Kürtçe sloganlar atıldı. Türk devletinin kimyasal gaz kullanımını protesto eden pankart ve dövizler taşınırken, temsili olarak kimyasal koruyucu tulumlar giyimler dikkat çekti.  

Burada Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada, Türk devletinin insanlık ve savaş suçu olarak kabul edilen kimyasal kullanımına karşı İngiltere devleti ve hükümetinin sessizliğine sert tepki gösterildi. Türk devletinin uluslararası hukuku hiçe sayarak Kurdistan’da kimyasal kullandığı vurgulanan açıklamada, “Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) bugüne kadar Türk devletinin savaş suçuna karşı harekete geçmemesi bu suça ortaklık anlamını taşımaktadır. İngiltere’nin de bugüne kadar kimyasal silahlara karşı ciddi bir açıklama yapmaması da onu bu suça ortak hale getirmektedir. Bu insanlık suçuna ortak olmayın ve Türk devlet barbarlığına karşı harekete geçin. Bu insanlık suçuna karşı durmak, insanım diyen herkesin kutsal görevidir. Herkesi bu görevi yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

Parlamento binası önünde bir süre protestosunu sürdüren kitle, ardından Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.  

Yürüyüş boyunca alkış ve sloganlar atılırken, çevredekiler eyleme yoğun ilgi gösterdi.

Kitle, Başbakanlık binası önünde caddeyi tamamen trafiğe kapattı. Bu sırada üzerinde kimyasal koruma tulumları bulunan grup, Başbakanlık binası girişinde bedenlerini caddeye yatırarak protestolarını sürdürdü. Başbakanlık binasının önünde yapılan eylemin ardından kitle, Trafalgar Meydanı’na ulaştıktan sonra sonlandırıldı.