Basel’de 8 Mart yürüyüşü, Rochefort’ta Newroz kutlaması

İsviçre’nin Bassel kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle savaş ve sömürüye karşı bir yürüyüş yapılırken, Fransa’nın Rochefort kentinde ise Newroz kutlaması gerçekleşti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında İsviçre'de 1 Mart'ta startı verilen etkinliklerin finali Basel kentinde düzenlenen yürüyüşle yapıldı.

Aralarında Kürdistanlı, Türkiyeli, İsviçreli ve göçmen kadın kurumlarının yer aldığı 8 Mart Platformu öncülüğünde cumartesi günü Theaterplatz'da yüzlerce kadın bir araya geldi.

Kadın Platformları adına yapılan konuşmalarda özellikle son iki yılda Covid-19 koşulları altında öncelikli olarak kadınların bir çok haktan mahrum bırakıldığı ve tüm sorumlulukların yükünün kadınların üzerine bırakıldığına tepki gösterildi.

Kadın örgütleri Rusya ve Ukrayna'da süren savaşa karşı kadınlar olarak barışı savunmayı sürdürecekleri mesajını verdi.

Basel Ronahî Meclisi adına Özen Aytaç'ta Kürt kadının mücadelesini sürdürdüğü kadın özgürlükçü, demokratik ve ekolojik paradigmaya dikkat çekti.

Ronahî Kadın Meclisi üyeleri eylem boyunca PKK'nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması için başlatılan kampanya kapsamında yüzlerce imza topladı.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Kadın İnisiyatifi sözcüsü Fahriye Usta Türkiye zindanlarında ağır hasta tutsakların durumunu hatırlatırken, Aysel Tuğluk'un ağır sağlık sorunlarına ilişkin bilgi verdi.  Usta, Aysel Tuğluk ve diğer hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Basel polisi yapılan yürüyüşün izinsiz olduğunu gerekçe göstererek yürüyüş güzergahlarında barikatlar kurdu ve kadınlara göz yaşartıcı gazlarla saldırdı. Bu müdahaleye rağmen kadınlar ClaramattePark'ta sloganlarla yürüdü.

ROCHEFORT’TA NEWOZ KUTLAMASI

Fransa’nın Rochefort kentinde ise yüzlerce kişi Newroz kutlaması için buluştu. Kutlamada Aras Agir, Metin Zilan, Seyda Perinçek ve Çetin Zilan sahne aldı.