Basel'de petrol gemilerinin geçişi engellendi

Basel'de iklim aktivistleri petrol tankerlerinin geçişini engelledi.

Basel kentinde Ren Nehri'nde petrol tankerlerinin geçişi  iklim kampı aktivistleri tarafından 8 saatten fazla bloke edildi.

Eylemde bazı petrol gemileri  durdurulurken iklim krizi sonrası göç ve göçmenlik arasındaki bağlantılarına işaret edildi.

 Aktivistler, fosil yakıtların ve kolonyal sömürünün durdurulması, dikenli tel yerine mültecilerle dayanışma, militarizasyon ve tecrit fonlarının iklim adaletine yönelik yatırımlara yeniden dağıtılması, yıkıcı hammaddeler için değil, insanlar için hareket özgürlüğünün sağlanmasını istedi.

Basel iklim kampının aktivistleri, Dreirosen Köprüsü'nden kendilerini iplerle sarkıtarak, Ren Nehri üzerinden geçmek isteyen petrol gemilerinin geçişini 8 saat boyunca engellediler. Aynı zamanda Ren Nehri'nin içinde yüzen eylemciler arkadaşlarını destekledi.

Polislerin şiddetli müdahalesine rağmen, aktivistler eylemlerini kendi planlama çerçevesinde tamamladı. Birçok insan polis kontrolünden geçip, akşama kadar gözaltına maruz bırakıldı.

 Bir iklim  kampı aktivisti polis tarafından takip edilmiş, ve bir koşuşturmaca yaşanmıştı. Akşam saatlerinde bütün aktivistler tekrar kampa geldi.
Kamp aktivistleri, polise bir aktivisti şiddetle iplerden çıkarıp tekneye bindirdiği ve yüzen bir kişi de polis botları tarafından Basel limanına kadar kovalandığı için tepki gösterdi.

İklim aktivistleri tarafından yapılan açıklamada, "İnsanların hareket etmesi sistem tarafından engellenirken, kapitalist sistemin araç ve gereçleri sınır tanımıyor. Mücadele devam edecek" denildi.

İklim adaleti, göç ve göçmenlik sorunları üzerine sınırların açılması talebiyle iklim aktivistleri tarafından Cumartesi günü Basel kentinde bir gösteri planlanıyor.

 Öte yandan 15 Eylül'de Küresel İklim Grevi kapsamında İsviçre'nin St Gallen, Baden, Luzern, Neuchâtel ile Zürih kentlerinde, 30 Eylül'de ise Ulusal İklim Grevi kapsamında Bern kentinde iklim aktivistleri eylemde olacak.