Belçika, Fransa, Almanya ve Kıbrıs’ta protesto eylemleri

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri sürüyor.

Belçika’nın başkenti Brüksel, Fransa’nın Strasbourg, Marsilya, Almanya’nın Mannheim ile Kıbrıs’ın Lefkoşa kentlerinde kitlesel eylemlerle protesto edildi.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki eylem kalabalık bir şekilde gerçekleşti. Saint Gilles Meydanı’nda düzenlenen eyleme Kürdistanlıların yanı sıra Belçikalı sendika, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti üyelerinin de katıldı. Eylemde, “Biji YPG”, “Biji YPJ”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin işgal saldırıları kınandı ve Kuzey Doğu Suriye ile dayanışma mesajları verildi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde de Fransızların da katılımının yoğun olduğu bir eylem düzenlendi. KCDK-E ve TJK-E’nin çağrısı ile düzenlenen eylem Kleber Medanı’nda yapıldı.

Kleber Meydanı’ndan kitle, “Katil Erdoğan”, “DAİŞ terörist, Türkiye işbirlikçi”, “Yaşasın Rojava direnişimiz”, “Yaşasın YPJ, yaşasın YPG”, “Bıji Serok Apo”, “Rojava’da katliama ses ver” sloganları atıldı. Yol boyunca okunan metinlerden Erdoğan ve Türk devletinin Kürt halkına karşı topyekün bir soykırım gerçekleştirdiğine dikkat çekildi.

Kitle yeniden Kleber Meydanı’na gelince bir miting düzenlendi. Burada yapılan konuşmalarda, işgal ve soykırım girişimini kınayarak Türk yevletinin Kürt halkına karşı geliştirdiği katliam ve işgalin amaçlarından birisinin de DAİŞ yeniden canlandırmak olduğu ifade edildi.

Eyleme EELV Yeşil Parti, Rojava Komitesi, FUAF (Avrupa Aleviler Federasyonu), PCF (Fransa Komünist Partisi), Fİ (France İnsoumise), Sarı Yelekliler, MRAP, Partizan, ATİK, EMEP ve Sosyalist Partisi eski Milletvekili Philipe Bies ve Sosyalist Partisi Strasbourg encümenleri katıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de on binlerce kişinin katılımıyla işgal saldırıları protesto edildi. Canebiere Meydanında toplanan on binler, Kürtçe ve Fransızca sloganlar eşliğinde Vieux-Port meydanına yürüdü.
Solidarité et Liberté Provence Collectif Solidarité Kurdistan 13, Coordination Nationale Solidarité Kurdistan, Conseil de Coordinations des Organisations Arméniennes de France-Sud, NPA 13, Union Départemental CGT, Parti de Gauche, PCF 13 ve Ligue des Droits de I’Homme Marseille sendikalarının katıldığı yürüyüşte Colberte’te oturma eylemi yapıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda saldırıların bir an önce sona ermesi için Avrupa devletlerinin bir an önce adım atması gerektiği belirtildi.

Vieux-Port Meydanı’nda düzenlenen miting ise bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Fransız kuruluşların ile DTM konuşmaların ardından eylem sona erdi.

MANNHEİM

Almanya’nın Mannheim kentinde ise halk Paradaplatz’da bir araya geldi. Schloss’a kadar yürüyen binlerce kişi, Erdoğan ve rejimine karşı öfkesini sloganlarla dile getirdi. Eylemde sık sık, “Yaşasın Rojava”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı.

MLPD, Die Linke, Rote hilfe ve sosyalist gençliğin de aralarında olduğu 3 bin kişinin katıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

LEFKOŞA

Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da ise Kıbrıslıların organizesiyle kitlesel bir eylem düzenlendi.

Kıbrıs Komünist Partisi (AKEL) öncülüğünde düzenlenen mitingde birçok sivil toplum örgütü ve siyasi partiler de katıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda bunun bir emperyalizm paylaşım savaşı olduğunu ve Türkiye’nin kendi iç krizini aşmak için bölgede kendine yeniden alan açma ezilen halkları ve başta Kürtler olmak üzere sivil katliamlar dahil her şeyi yapabileceğini son dört günlük şiddetli güç kullanarak bölgede bir soykırım gerçekleştireceği görünmektedir.

Bugün Kürtleri en iyi anlayabilecek olan kendileri olduklarına dikkat çekilen konuşmalarda 1974'de “Barış Harekatı” adı altında topraklarını işgal ettiklerini, çok büyük acılar çektiklerini vicdan sahibi herkesin bugün ki Türkiye’nin işgaline sessiz kalmamalarını belirtti.

Eylem, "Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Biji Rojava”, “Biji Serok Apo”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Biji berxwedana Rojava" sloganlarıyla sona erdi.