Berlin’de binler: PKK yasağını kaldırın, barışın önünü açın!

Almanya’da PKK yasağının 30. yılında binlerce kişi Berlin’de yürüdü. PKK yasağının kaldırılması isteyen binler, Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını kınadı.

Almanya Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED), Yekîtiya Xwendevanên Kurdistan-YXK, Almanya Kürt Kadınlar Birliği-YJK-E, Antifa, Interventionistische Linke (Müdahaleci Sol), Linksjugend (Sol Gençlik), Zora genç kadın, Berlin Migrant Strikers, Women Life Freedom Collective, Rote Hilfe, Azadi e. V. ve Sol Parti gibi 50’den fazla sivil toplum kuruluşunun, organizasyon ve siyasi partinin destek verdiği gösteride, PKK yasağının kaldırılarak Kürtlere yönelik kriminalizasyon siyasetine son verilmesi talep edildi.

“Den weg für Frieden ebnen, PKK-Verbot Aufheben (PKK yasağını kaldırın, barışın önünü açın) şiarıyla 30 yıllık PKK yasağına karşı Berlin Hermannplatz’da bir araya gelen binlerce kişi, Oranienplatz’a kadar yürüdü. 26 Kasım 1993’te dönemin Alman İçişleri Bakanı Kanter’in hazırladığı ve Kürdistan’daki savaşa, Türk ordusunun katliamlarına ilişkin tek kelimenin bile geçmediği 53 sayfalık bir bültenle PKK’yi yasaklamasına ve yasağın aradan geçen süre zarfında kaldırılmamasına ilişkin yapılan konuşmalarda “PKK’yi yasaklamak, bir halkı yasaklamakla aynı anlama gelir” vurgusu yapıldı.

KİMYASAL SALDIRILAR, GÜCÜNÜ ALMANYA’DAKİ YASAKTAN ALIYOR

Yürüyüşün açılış konuşmasını yapan Fed-Kurd Eşbaşkanı Niştiman Tarhan, “Bugün buradayız ve herkes neden burada olduğumuzu biliyor. PKK halktır, halk buradadır” dedi.

Fed-Kurd’un diğer Eşbaşkanı Kerem Gök ise PKK yasağının Kürt halkına verdiği tahribatlara değindi. Kerem Gök, şunları söyledi: “Bundan 30 yıl önce 26 Kasım’da Alman devleti öncülüğünde Kürt Özgürlük Hareketi PKK yasaklandı. Bu yasağa dayanarak şu ana kadar yüzlerce yurtseverimiz farklı cezalara maruz kaldı. Yine yüzlerce arkadaşımız hukuk dışı, ahlak dışı, insani olmayan cezalara maruz kaldı. PKK yasağı bir partinin yasaklanması anlamına gelmez. 50 milyon Kürt’ün yasaklanması anlamına gelir. Almanya’da yaşayan bir buçuk milyon Kürt’ün yasaklanması anlamına gelir. Alman devletine sesleniyoruz; Kürt halkına karşı saygılı olun! Türk devletinin bugünkü kimyasal saldırıları, gücünü Almanya’daki yasaktan alıyor.”

PKK’Yİ YASAKLIYOR AMA TÜRK DEVLETİNE SİLAH SATIYOR

KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ise, Kuzey ve Doğu Suriye’de, Zap, Metîna ve Avaşîn’de direnenleri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı selamladıktan sonra şunları vurguladı: “29 yıl önce Alman devleti PKK yasağı kararını aldı. Yasağın 30. yılına giriyoruz ama Alman devleti hala PKK yasağını sürdürüyor. Almanya devleti PKK’yi yasaklıyor ama Kürtlere saldıran Türk devletine silah satıyor. Kimyasal silah satıyor.”

PKK KÜRT HALKININ KİMLİĞİDİR, YASAKLANAMAZ

Diğer Eşbaşkan Engin Sever de “PKK, 45 yıldır Kürt halkının kimliği olmuştur. Kürt halkı diyor ki “PKK halktır, halk burada”. Bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de halk buradadır. Hiç kimse, hiçbir idare bu kimliği yasaklayamaz!” dedi.

KİMİN ULUSLARARASI HUKUKU ÇİĞNEDİĞİ BİLİNİYOR

PKK yasağının kaldırılması için başvuran avukatlardan Lukas Theüne de eylemde söz alanlar arasındaydı. Theüne; “PKK yasağının kaldırılması için bugün sokaktayız. PKK’nin önemli olduğunu görüyoruz. Daha çok demokrasi, daha çok eşitlik, kadın özgürlüğü, ekoloji ve insan hakları için önemlidir. Bu nedenle Alman hükümeti PKK yasağını daha çok sürdüremez, yasağı kaldırmalıdır. Alman hükümeti uluslararası hukukun çiğnendiğini söylüyor. Ama kimin uluslararası hukuku çiğnediğini belirtmiyor. Bu suçu işleyenin Türk devleti ve Erdoğan rejimi olduğunun altını çizmiyor ve herhangi bir yaptırım uygulamıyor. Sadece Türk devleti sınırları içinde değil, Suriye ve Irak devletleri sınırlarında dronlarla, kimyasal gazlarla sivil insanlar katlediliyor. Bunlar uluslararası hukukun açıkça ihlalidir. Alman hükümeti artık tavrını değiştirmelidir. Alman Dışişleri Bakanı, Jin Jiyan Azadî sloganını atıyor. Öncelikle söyleyelim; bu sloganın nereden geldiğini bilmeli ve neden önemli olduğunı da. Kürtlere yönelik kriminalizasyon siyasetine son verin!”

İranlı devrimciler adına yapılan konuşmada ise “Nereden geldiğimiz önemli değil; Rojhilat, Rojava veya dünyanın herhangi bir yerinden. Jin jiyan azadî’nin nereden geldiğini biliyoruz. İran devriminin nereden, nasıl başladığını biliyoruz. Jin jiyan azadî!”

PYD adına yapılan açıklamada da PKK’nin kuruluşunu tüm insanlığa kutluyorum. PKK şahsında özgürlük zihniyeti Ortadoğu’da kuruldu” denildi.

Kürt sanatçılar Hozan Comert ve Neşwan Herikî’nin stranlar söylediği yürüyüşte kitle Kottbusser Damm ve Görlitzer Bahnhof’tan geçerken, çevreden havai fişeklerle kitleye destek verildi.

Sık Sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana Kobanê”, “Faşist Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “Bijî azadî”, “Bijî Rojava”, “Weg den Verbot mit dem PKK”, “Jin jin jiyan azadî” ve “Hoch die internationale Solidaritat” sloganları atıldı.