Berlin’de Kürdistan’daki orman yangınları protesto edildi

Dersim, Bingöl, Bitlis’teki orman yangınlarına tepki göstermek için Dersim Cemaati, Nav-Berlin, Dersim İnşa Kongresi ve Demokratik Güç Birliği çağrısıyla Berlin-Kottbusser Tor’da miting düzenlendi.

Dersim’deki orman yangınlarına dikkat çekmek için “Türkei läßt Dersims Wälder brennen/Dersim’de başka boyutlu orman yangınları” pankartı ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki doğa katliamlarına dikkat çekmek için “Naturvernichtung Stop Nature Destruction” pankartları Munzur, Murat havzası, Kazdağları, Hasankeyf, Cerattepe ve Salda Gölü fotoğraflarının olduğu pankart taşındı.

Mitingde konuşan Dersim Cemaati Başkanı Müslüm Karadaş doğa katliamı nedeniyle oluşan küresel ısınmaya ve orman yangınlarına dikkat çekti.

Dersim’deki orman yangınlarının bu kategoriye girmediğini belirten Karadaş “Dersim’deki orman yangınları belli bir politikanın parçası” dedi.

Karadaş, Dersim orman yangınlarının bağımsız kurumlardan oluşan heyetlerin incelemesi ve nedenleri-sonuçlarıyla kamuoyuna açıklanmadı gerektiğini belirtti.

Dersim İnşa Kongresi’nden İrfan Keskin ise şöyle konuştu: “Türkiye’nin batısındaki orman yangınları rant içindir; ama Kürdistan’daki yangınlar, Dersim, Bitlis, Bingöl’deki yangınlar; HES’ler, Hasankeyf gibi doğa katliamları devlet politikasıdır. Kürt karşıtıdır!”

Demokratik Güç Birliği- Berlin adına yapılan açıklamada Kürdistan’daki orman yangınlarının devlet politikası olduğu belirtildi. Özellikle Dersim’deki yangınların yeni bir politika olmadığı, “Dersim’in üzücü bir tarihi arka planı vardır” denildi.

Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz da mitingde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Dersim başta olmak üzere Kürdistan’da yangınlarla devlet insanı katlediyor, hayvanları katlediyor, ne kadar doğal yaşam varsa onu yakmak istiyor. Ancak bu saldırılara karşı başta Dersim halkı olmak üzere insanımız kahramanca direniyor. Bu nedenle dört parça Kürdistan’da ortak, ulusal tepki gösterilmeli” dedi.
Miting yapılan açıklamalarla sona erdi.