Berlin'de Seyit Rıza anıldı, mumlar yakıldı

Almanya'nın başkenti Berlin'de Seyit Rıza'nın katledilişinin yıl dönümünde anma etkinliği düzenlendi.

Dest Dan kadın meclisi, Nav Berlin ve Dersim İnşa Kongresi Berlin’in çağrısı ile Türk Büyükelçiliği önünde bir araya gelen Kürdistanlı ve Türkiyeliler, Pir Seyid Rıza'yı anarken Türk devletini protesto etti.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma, Dersim İnşa Kongresi Berlin temsilcisi Mehtap Erol'un konuşması ile devam etti. Erol, “Elazığ Buğday Pazarı’nda katledilen Seyid Rıza, oğlu ve yol arkadaşlarını saygı ile anarken, bu katliam da eli olanları kınıyorum. Dersim Soykırımı, Atatürk’ün emri, Türk devletinin eliyle yapıldı. Bu soykırım politikaları tarih boyunca günümüze dek sürmektedir. Kürt halkına yönelik soykırımları lanetliyoruz. Dersim Katliamı'nın son tanıklarından Bego (Bedri) Polat'ın yaşamını yitirmesi in üzüntüsünü yaşarken, ailesine baş sağlığı diliyoruz” dedi.
Siyasetçi Hakan Taş da bir konuşma yaparak, Dersim Katliamı ile Kürtlere, Alevilere yapılan bu katliam politikalarının kabul edilir olmadığını ifade etti. Erdoğan-AKP faşizminin Kürdistan'ın her alanında Kürt halkına yönelik terörü sürdürdüğünü belirten Taş, şöyle devam etti: “Almanya'da yeni koalisyon hükümeti de daha önceki hükümetler gibi bu olayları seyretmeyi ve askeri, ekonomik desteğini sürdürmektedir. Dersim’de olduğu gibi Türkiye kimyasal silahlar konusunda imzaladığı anlaşmalara uymamaya devam ediyor. Kimyasal silah kullanımı sonrasında 17 gerillanın katledildiğini inkar eden Türk devleti, bağımsız bir şekilde araştırılmasını savunanları da cezaevine gönderiyor.”

Aveg-Kon adına konuşma yapan Baki Selçuk ise, “Dersim'de olduğu gibi gerilla karşısında hezimete uğrayan Türk devleti, aynı zihniyetle kimyasal silah kullanarak sonuç almaya çalışıyor. Suruç'ta, Ankara'da ve birçok yerde katliam gerçekleştiren zihniyet, hafta sonunda da İstanbul'da bir katliam gerçekleştirdi. Seyid Rıza'nin dediği gibi entrikalar ile katliam gerçekleştirmek isteyen zihniyet, son katliam ile Rojava'ya saldırı planları içerisindedir. Şunu iyi görmeliler ki bu kirli politikalar ile Kürt Özgürlük Gerillaları karşısında sonuç alamayacaklardır” diye konuştu.

Die Linke Eyalet Milletvekili Ferhat Koçak ise, Dersim katliamını gerçekleştiren zihniyetin uluslararası alanda mahkum edilmesi, aynı zamanda Dersim Soykırımı’nın uluslararası alanda tanınması gerektiğini söyledi.

Anma etkinliği yakılan ağıtlarla son buldu.