Almanya ve Kıbrıs'ta 15 Ağustos kutlamaları

Almanya’nın başkenti Berlin, Hamburg, Giessen ve Lübeck kentlerinde ve Kıbrıs Troodos’ta Diriliş Bayramı kutlandı. Berlin’deki etkinlikte konuşan Siyasetçi Kemal Aktaş, “Gerillanın destansı direnişi, kaynağını 15 Ağustos Atılımı’ndan alıyor” dedi.

BERLİN


Dest-Dan Kadın Meclisi ve Nav-Berlin’in (Özgür Kurdistanlılar Meclisi) nin çağrısıyla Berlin’in başkenti Berlin’in Waterloo-Ufer7 adresinde 15 Ağustos Atılımı kapsamında şenlik düzenlendi.

Komutan Egîd şahsında tüm Kurdistan şehitleri için saygı duruşunun ardından Siyasetçi Kemal Aktaş söz aldı. Kemal Aktaş, 15 Ağustos atılımının 39'cu yıl dönümünü geride bırakırken 40’ıncı yılında Kürt Özgürlük Hareketi’nin destansı direnişine vurgu yaptı. 1982 yılında faşist sömürgeci devletin Kürt Özgürlük Hareketinin öncü kadrolarına yönelik işkence ile tasfiyeciliğe karşı 14 Temmuz Büyük Ölüm Direnişi ve arkasından 15 Ağustos Atılımı’nın Kürt halkına umut olduğunu belirtti. Aktaş, “Komutan Egîd’in öncülüğünde gerçekleştirilen atılım, Kürtlerin adeta yeniden dirilişi, uyanışı oldu. Bu sebeple 40'ıncı yılına girerken saldırıları boşa çıkaran Kürt Özgürlük Savaşçılarına yönelik yasaklı kimyasal silahlar kullanıldı. Bunca saldırılara destansı direniş ile karşılık veren Özgürlük Savaşçıları, gücünü 15 Ağustos Atılımı’ndan alıyor” dedi.

Şenlik, Grup Mitra, Neshwan Hariki ve Özgür Işık'ın şarkıları eşliğinde çekilen halayla devam etti.

HAMBURG

15 Ağustos diriliş bayramı Almanya’nın Hamburg kentinde büyük bir coşkuyla kutlandı. Volkspark’ta kutlanan 15 Ağustos etkinliğine Hamburg ve çevresinde yaşayan Kurdistanlılar ve dostları katıldı.

Halk bir yandan birbirleriyle hasret giderirken diğer yandan el ele tutuşarak çektikleri halaylar ve söyledikleri devrimci marşlarla 15 Ağustos Diriliş Bayramı’nı kutladı.

Etkinlik “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” ve “Bijî berxwedana gerîla”sloganları ile sona erdi.

TROODOS

Kıbrıs'ta yaşayan Kurdistanlılar  ve dostları da 15 Ağustos Atılımı’nı Limasol sınırlarındaki Troodos’ta kutladı.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından Siyasetçi Kamil Akalın, 15 Ağustos Atılımı’na ilişkin konuşma yaptı. Akalın, "Önderliğin çizdiği yol doğrultusunda yürüyeceğiz. 15 Ağustos gerillanın atılımı bir derinlik kazandı, genişledi” dedi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Kurdistan Özgürlük Gerillasının ve halkın diriliş bayramını kutladı. Konuşmanın ardından Koma Teofilos Müzik Grubu sahne aldı. Şarkılar eşliğinde halay çekildi.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde ise 15 Ağustos kutlaması Giessen Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde gerçekleştirildi.

15 Ağustos Atılımı’nın önemine dikkat çeken konuşmaları, müzik programı takip etti.

LÜBECK

Almanya'nın Lübeck kentinde 15 Ağustos diriliş bayramı coşkuyla kutlandı. Etkinliğe yüzlerce Kurdistanlı ve dostları katılım sağladı.
Saygı duruşu ile başlayan kutlamada sanatçılar Baran Agir, Saîd Dêrik, Îbo Qamişlo, Salih Ali Qamişlo sahne aldı.
Etkinlikte hazırlık komitesi adına yapılan konuşmada, “Özgürlük savaşçılarının ilk ateşlediği mermi, ilk önce ihanetçiliğe, kirli ilişkilere ve köleliğe karşı sıkılmıştır. Bugün özgür kadın her alanda direnişini ve mücadelesini yürütüyor. Bütün bunlar için hareketin öncülerine, liderine, savaşçı, şehitler, zindanlardaki tutsaklara borçluyuz” denildi.
Defend Kurdistan adına yapılan konuşmada da direnen Kürt halkının diriliş bayramı kutlandı.

FED-DEM Eşbaşkanı İhsan Altındağ ise “Lozan adı altında Kurdistan'ı dört parçaya ayırarak her türden katliamı, asimile planlarını, işkenceleri, yok saymayı ve insanlık suçlarını halkımıza reva gördüler. Bu gidişatı durdurmak ve işgal altındaki yurdumuzu özgürleştirmek için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın liderliğinde bu büyük ve eşsiz direnişi ortaya konuldu. Bu gün, bütün şehitlerimize, tutsaklarımıza, özgürlük savaşçılarımıza, başkan Apo'ya ve siz halkımıza kutlu olsun” diye konuştu.
Kutlamada sık sık “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Jin Jiyan Azadî”, “Bê Serok Jiyan Nabe” ve “Bijî Berxwedana YPG” sloganları atıldı.