Bern’de taziye, Luzern’de şehit anması

Geçtiğimiz günlerde Xîzan’da şehit düşen Ardem Ararat için Bern’de taziyeler kabul edildi; Luzern’de ise 2022’de Medya Savunma Alanları’nda şehit düşen Armanc Cemre ile Manisa’da 2018'de şehit düşen Ali Fırat düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Bedlîs’in Xîzan ilçesinde geçtiğimiz günlerde Türk ordusuyla yaşanan savaşta şehit düşen YJA Star gerillası Ardem Ararat (Sultan Oruç) için İsviçre'nin Bern kentinde taziye kuruldu.
Ailesi tarafından teşhis edilen ve 3 Ağustos günü Êlih’te defnedilen Ardem Ararat'ın Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK) düzenlenen taziyesine, şehidin yakınları ve çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Ardem Ararat şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada Şehit Aileleri ile Dayanışma Derneği (KOMAW) adına kısa bir konuşma yapılarak şehidin ailesine başsağlığı dilendi.
Ardından CDK Bern Eşbaşkanı Burhan Karakoç, şunları söyledi: “Bugün kimliksiz, topraksız ve Önderliksiz bir yaşamı kabul etmeyen Kürt gençleri yönlerini dağa çeviriyor. Bize yakışan da şehitlerimizin bize bırakmış olduğu mirasa sahip çıkmak olmalıdır."
Ardem Ararat'ın ailesi adına ise kız kardeşi Şerife Oruç söz aldı. Şehit kardeşinin mücadeleye katılmadan önce ailesine bıraktığı mektubunda "Ben artık bir tek sizin kızınız değilim; tüm Kurdistan'ın ve Kürt halkının kızıyım" sözünü hatırlatan Şerife Oruç, duygularını "Üzgünüz ama bir o kadar da şehidimizin gururunu yaşıyoruz. Ailesi olarak bizler de tüm Kurdistan halkının başı sağ olsun diyoruz" şeklinde aktardı.

Taziyede sık sık "Şehîd namirin” sloganı atıldı.

LUZERN

Luzern’de ise 17 Temmuz 2022 günü Medya Savunma Alanları’nda şehit düşen Armanc Cemre (Fatoş Zuğurli ) ile 13 Temmuz 2018'de Manisa’da şehit düşen Ali Fırat (Naci Dayangaç ) anıldı. Şehit Armanc Cemre ile Ali Fırat’ın ailelerinin yanı sıra çok sayıda Kurdistanlı’nın katıldığı anma programı bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

ŞEHİTLERİMİZE LAYIK OLMAMIZ GEREKİYOR

Daha sonra KOMAW İsviçre Eşsözcüsü Mustafa Karahan bir konuşma yaptı. “Şehit Cemre ve Ali Fırat’ın anıları ve direnişleri karşısında saygıyla eğiliyorum” diyen Karahan, devamla şunları ifade etti: “Kurdistan’ın değerli gençleri 40 yıldır aralıksız bir mücadele yürütüyorlar ve bu uğurda şehit düşüyorlar. Kurdistan’ın özgürlüğü için şehadete ulaşan yiğitler için ne yapsak da cevap olamayacağız. Her ne yaparsak yapalım eksik kalacacağız. Şehitlerimizin amacının sonuca ulaşması için, Kurdistan ve onun Önderliği’nin özgürleşmesi için, yeni şehadetler olmaması için onların amacını kendi amacımız haline getirmek zorundayız. Bu bir devrimci halk savaşı. Bunu bilip bu uğurda mücadele etmemiz ve şehitlerimize layık olmamız gerekiyor.”
Luzern Kürt Halk Meclisi Eşsözcüsü Nurşen Demir de, “Şehit vermediğimiz tek bir günümüz olmuyor. Kurdistan’ın dört bir yanında dünyanın bütün tekniği ile Kurdistan fedaileri üzerinde yürütülen bir savaş var. Bu savaşın çok iyi farkına varmalıyız. Ve bu uğurda şehitlerimizin yolunu örenlerden olmamız gerekiyor. Şehitlerimizin yolundan gitmeli ve bu mücadele zafere ulaşana kadar bu uğurda mücadele etmeliyiz” vurgusunda bulundu.

Ardından Şehit Armanc Cemre’nin abisi Semir Zuğurli ile Şehit Ali Fırat’ın abisi Hikmet Dayangaç konuştu. Zuğurli, “Kardeşim, arkadaşım, yoldaşım” diye hitap ettiği Armanç Cemre’nin şahsında bütün devrim şehitlerini andı ve; “Şehidimiz sadece bizim değil Kurdistan’ın şehididir. Şehit düşen arkadaşlarımız, PKK felsefesini felsefesini yaşayan bu halkın ve Kurdistan’ın fedaileridir. Özgür Kurdistan uğruna verilen bu canların hiçbirini unutmayacak, anılarını son nefesimize kadar mücadelemizde yaşatacağız” ifadelerini kullandı.

‘HER TÜRDEN MÜCADELEYE HAZIR OLMALIYIZ’

Hikmet Dayangaç ise, “Kurdistan ve halkı uğruna yaşamlarını ortaya koyan bu halkın fedailerine çok şey borçluyuz. Her bir Kürt genci bu ağır ve tarihi süreçte yönünü Kurdistan’a çevirmeli. Bu ağır süreçte her birimiz işgalci bir devletin firarisi ve mahkumuyuz. Amacımız Kurdistan’dır. Şehitlerimizin yolunda olmak ve onların meşalesini zafere taşımak zorundayız. Zîlanların, Hakilerin, Fıratların hattını referans almamız gerekiyor. Biz Kürt halkı olarak, Kürt gençleri olarak bu uğurda verilecek her mücadeleye hazır olmamız gerekiyor ve mücadeleyi her alanda büyütmemiz gerekiyor” dedi.
Ardından şehitlerin mücadelesini anlatan bir sinevizyon izlendi. Anma, “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.