Kürtler Paris’teki saldırıyı protesto etti

Fransa’nın başkenti Paris’teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ve iki Kürt işyerine yapılan saldırıda üç kişinin katledilmesi ve üç kişinin de yaralanması üzerine Kurdistanlılar, Avrupa genelinde alanlara çıktı.

22.40

LYON

Fransa’nın Lyon kenti Bellecour meydanında toplanan Kürtler ve dostları, okuyup dağıttıkları bildirilerle halkı bilgilendirdi.

Fransa devletinin Kürtlerin katliam merkezi haline geldiğini belirten kitle, "Bij^, Serok Apo”, “Jin jiyan azadî”, “Katil Erdoğan, destekçi Avrupa" sloganlarını attı.

Ardından guillotiére caddesi üzerinden yürüyüşe geçildi.  Saint Adrée’de bulunan Kürt Kültür Derneği’ne varan kitleye, Grenoble kentinde yarın saat 14.00’da yapılacak miting ve yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

Paris’te gerçekleşen katliam Pazar günü ise Lyon’da yine saat 14.00’da miting ve yürüyüşle protesto edilecek.

22.23

MONTPELLIER

Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezinde yapılan katliam Fransanın Montpellier kentinde protesto edildi.

Eyleme Fransa Sol Parti Milletvekili Nathalie Oziol katıldı.

Montpellier Valilik binası önünde toplanan Kurdistanlılar, Comedy meydanına kadar yürüyüş düzenledi.

Comedy meydanında son bulan yürüyüşte PKK bayrakları taşıyan Kurdistanlılar, sık sık “Katil Erdoğan” sloganları attı.

Burada Fransa Sol Parti Millet Vekili Nathalie Oziol bir basın açıklaması yaptı.

Fransız vekil konuşmasında Paris’te bugün gerçekleştirilen katliamı asla unutmayacaklarını belirterek, şöyle devam etti: “Katiller bu topraklarda barınamayacak. Biz her zaman Kürt halkının haklı mücadelesinin yanında yer alacağız. Katliamda yaşamını yitirenleri saygı ile anıyorum. Yaralılara da şifa diliyorum.

Konuşmanın ardından kitle, Comedy meydanından Montpellier Kürt Kültür Merkezi’ne geçti.

AVIGNON

Fransa’nın Avignon kentinde de Kurdistanlılar öfkelerini kitlesel bir yürüyüş ile dile getirdi.

Yürüyüşte Katil Erdoğan sloganlarını haykıran kitle, katiller bulunana kadar sokaklarda olacaklarını vurguladı.

22.14

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Sarbrücken şehrindeki Kurdistanlılar ve dostları, Fransa’nın başkenti Paris’te üç Kürt’ün katledilmesi, 3 Kürt’ün de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı kınamak için bir miting gerçekleştirdi.

Europa Galerie önünde gerçekleşen miting, Kurdistan Şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

2013 yılında Paris’te katledilen üç Kürt siyasetçinin üzerindeki perdenin aralanmaması sonucu bugün yeni bir katliamın gerçekleştiğine işaret edilen açıklamada “2013’teki katliam aydınlatıp adil bir yargılama gerçekleştirmiş olsaydı bugün bu katliam tekrarlanmayacaktı” denildi. Devamla, Türk devletinin Kürtlere karşı her kesimden faydalanmaya çalışıldığı belirtilerek, dün Taksim’de bir Arap vatandaşı kullanılırken, bugün de Paris’teki katliamı gerçekleştirmek için Fransız vatandaşının kullanıldığı dile getirildi. Bir daha böyle bir katliamın yaşanmaması için 2013 katliamı ve bugün gerçekleşen katliamın tüm açıklığıyla ortaya çıkarılıp adil bir yargılanma yapılması yönünde Fransız yetkilere çağrıda bulunuldu.

Mitingin sonunda yarın saat 6:00’da Saarlan Kürt Toplum Derneği önünde topluca Paris’te gerçekleştirecek protesto eylemine Saarland’da yaşayan tüm Kurdistanlıların katılması için çağrı yapıldı.

21.56

NANCY

Fransa’nın Nancy kentinde, Place Maginot meydanında, sosyalist gençlik örgütü Young Strugle’ın çağrısı ve demokratik kurumların katılımıyla, Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yapılan katliam saldırısı protesto edildi.

Basın açıklamasını okuyan Young Strugle temsilcisi şunları belirtti: “Bu faşist katliam, Türk devletinin organize, planlı bir saldırısıdır. Bu saldırı, Türk ordusunun kimyasal silah kullandığına dair iddialar araştırılsın şeklinde açıklama yaptığı için tutuklanan Türk Tabipler Birliği merkez konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya yapılan saldırının devamıdır. Bu saldırı, İzmir’de HDP binası yapılan saldırının devamıdır. Bu saldırılar ne ilk ne de son olacaktır. Kürt halkına yapılan bu saldırı aynı zamanda devrimcilere, sosyalistlere, demokratlara, verilen bir mesajdır. Bu tür saldırı ve katliamlar ne Kürt halkına ne de devrimci sosyalistlere geri adım attıramaz. Bu katliamların hesabı mutlaka sorulacaktır.

Gün birleşik mücadeleyi yükseltme zamanıdır, gün alanlara çıkma zamanıdır. Gün faşist Türk devletinden ve işbirlikçilerinden hesap sorma zamanıdır. Kürt halkı özgürleşmeden Türk halkı özgürleşemez. Bundan 10 yıl önce 9 Ocak 2013’de yine Paris’te Türk devleti ve Fransız istihbaratının iş birliği ile saldırı gerçekleşmişti ve 3 devrimci Kürt kadın katledilmişti. 10. yıl dönümü hazırlık toplantısı yapılacaktı ve 2 saat ertelendi son anda. Ve böylece katliamda can kaybı daha az oldu şans eseri. Bu katliam planlıdır, sorumluları Türk devleti ve iş birlikçisi kapitalist Fransa devletidir. Paris’te Kürt halkına yapılan siyasi soykırım saldırısını şiddetle lanetliyor, sorumlulardan hesabını mutlaka soracağımızı belirtiyoruz.

Eylemde “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Şehîd Namirin”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Terörist Erdoğan” sloganlarının sıklıkla atıldığı eylemde, PKK, MLKP, AVEG-KON, Young Strugle’ın (YS), SKB Nancy, Nancy AKM (Alevi Kültür Merkezi) gibi parti ve örgütlerin bayrakları açıldı.

21.53

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve Alman dostları, Türk ve Fransa'a Konsolosluklarına doğru yürüyüşe geçti. Binin üzerinde kişinin katıldığı yürüyüşte Türk devletine öfke yağdı.

21:51

BIELEFELD

Paris’te üç Kürt’ün katledilmesi Almanya’nın Bielefeld şehrinde gerçekleştirilen bir eylemle protesto edildi.

Yoğun yağışa rağmen saat 17’de merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürtler eyleme katliamda şehit düşen Kürtler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Kürtlerin yanı sıra Türkiyeli sol-demokrat grupların da katılım sağladığı eylemde DTKM Bielefeld adına Hasan Özden bir konuşma yaptı. Özden konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Medya Savunma Alanlarındaki saldırılara dikkat çekerek “Bugün saldırı yönünü Avrupa’nın göbeğindeki Kürtlere çevirdiler. Bunlar gözümüzü korkutmak istiyor. Herkes, dünya, NATO, AB, Türkiye’nin dostları bilsinler ki sizler bizim onurlu, kudretli gücümüzü durduramaz, yok edemezsiniz” dedi.

Paris katliamında Fransa’nın parmağı olduğunu anlatan Özden, herkesi Paris’teki eyleme katılmaya çağırdı.

Miting “Şehit Namırın” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

21:28

KASSEL


Almanya’nın Kassel şehrindeki Kurdistanlılar ve dostları belediye önünde bir araya gelerek Paris katliamını kınama eylemi düzenledi. Saat 18:30’da başlayan eyleme çok sayıda kişi katıldı. Buradan Am Stern meydanına kadar yürüyen eylemciler, yürüyüş boyunca katliamı kınayan sloganlar attı.

Eylem yarın Paris’te gerçekleştirilecek olarak protestoya katılım çağrısıyla sona erdi.

21:22

FRANKFURT


Frankfurt’ta yaşayan Kurdistanlılar, merkez tren istasyonu önünde bir araya gelerek Paris’te yaşanan katliamı kınadı.

Kurdistanlılar ve dostları burada yaptıkları açıklamada 10 yıl önce yaşanan katliamının hesabı sorulmadığı için bugün de aynı katliamın yaşandığı belirtildi. Eylemciler tren istasyonundan Konstablerwache meydanına kadar yaptığı yürüyüşte sık sık “Şehit namirin”, “Sara Rojbin, Ronahi Jin Jiyan Azadî” sloganları attı.

21.20

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde Hauptbahnhof'da bir araya gelen Kurdistanlılar ve Solidat Komite, Fransa’nın başkenti Paris'te Kürtlere yönelik silahlı saldırıyı yaptıkları miting ile protesto etti. "Şehîd namirin.","Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Terörist Türkiye", "Katil Erdoğan " ve "Jin Jiyan Azadî" sloganlarının atıldığı eylemde kamuoyu verilen mesajlar ile bilgilendirildi.

Eylemde Halis Sever  konuştu. Konuşmasına saldırıyı kınayarak başlayan Sever, saldırının arkasında Türk devletinin olduğunu Fransa devletinin de 10 yıl önce olduğu gibi saldırıya göz yumduğunu ve ortak olduğunu söyledi. Kürt halkına saldırarak devrim mücadelesinden geri adım attıramayacaklarını söyledi. Eylem, Paris’teki protesto eylemine katılım çağrısı ile sona erdi.

21.16

LONDRA

Londra’da bir araya Kürtler ve dostları, Paris’te yaşanan Kürt katliamını protesto ederek, “Bu alçaklıktır!” dedi.  

 Londra Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Kürtler ve dostları Paris Katliamını protesto etmek amacıyla ünlü King Cross İstasyonu önünde bir araya geldi. Eyleme, MLKP, Gik-Der, Alevi örgütleri de katılarak destek verdi. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ ile Fransız yetkililere sert tepki gösteren kitle, “Katil Erdoğan”, “Fransa Kürt soykırımına son ver”, “Faşist Erdoğan”, “Katliama sessiz kalma”, şeklinde pankart ve dövizler taşıdı.

Sık sık, “Kahrolsun faşizm”, “Faşist Türk devleti” “Katil Erdoğan”, “Utan Fransa”, “Jin jiyan azadî”, “Bijî Serok Apo” şeklinde sloganların atıldığı eylem de, Kürt Halk Meclisi’nden Ercan Akbal ve Türkan Budak birer konuşma yaptı.  

Yapılan konuşmalarda 2’inci Paris Katliamı kınanırken, uluslararası toplumun ve kurumların bir suç makinasına dönüşen Türk devletine karşı harekete geçmesi gerektiği vurgulandı. Uluslararası güçlerin Türk devletine karşı sessizliğinin bu katliamlara yol açtığının altının çizildiği konuşmalarda, “Fransa, 10 yıl önce Paris Katliamı’nın faillerini cesaretle dile getirip açık açık bu katliamı yapan Türk devletini yargılamış olsaydı bugün bu katliam yaşanmayacaktı. Türk devletinin faşist alçaklığını görmeyenler Kürtleri kriminalize ediyorlar. Kürtleri kriminalize etmek alçaklıktır. Fransızlar İngilizler Kürtleri kriminalize edeceklerine bu faşist Türk devletine tavır alsınlar” diye kaydetti. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.  

21.10

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde bir araya gelen onlarca Kürdistanlı ve Alman dostu protesto eylemi gerçekleştirdi.

Defend Kurdistan tarafından Kiel Merkez Tren İstasyonu önünde gerçekleştirilen eylemde, Paris’te Kürt Kültür Merkezi ve Kürt esnaflarına yönelik saldırının yanı sıra Alman polisinin Nürnberg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin ve bazı yurtseverlerin evlerinin kapılarını kırarak yaptığı baskın ve KNK üyesi Tahir Koçer’in gözaltına alınması protesto edildi.

Protestoda yapılan konuşmalarda Alman devletinin Kürtlere yönelik kriminalize politikalarından vazgeçmesi gerektiği vurgulandı.

Paris'te gerçekleştirilen katliama dikkat çekilerek, bu eylemin arkasında faşist Türk devletinin olduğunu, batılı devletlerin üç maymunu oynamayı bırakması gerektiği vurgulandı.

21:07

BREMEN


Almanya’nın Bremen şehrindeki Kurdistanlılar, Fransa’nın başkenti Paris’te üç Kürt’ün katledilmesiyle sonuçlanan saldırıyı kınamak için alanlara çıktı.

Bremen merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürtler, Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik saldırıyı kınayarak, katliamın azmettiricilerinin bir an önce ortaya çıkarılması çağrısında bulundu.

Eylemde yapılan konuşmalarda 2013’teki Paris katliamının faillerinin açığa çıkarılması durumunda bugün böylesi bir katliamın yaşanmayacağına dikkat çekilerek “edindiğimiz bilgilere göre katil bir süre önce cezaevinden çıkıyor ve hemen sonrasında bu katliamı gerçekleştiriyor. Cezaevinde kimlerle görüşmüş, hangi pazarlıklar yapılmış, tüm bunlar açıklığa kavuşturulmalıdır. Fransa devleti bu katliamın ortaklığından ancak böyle kurtulabilir” denildi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

21.04

AMSTERDAM/DEN HAAG/ARHEM

Bugün Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yapılan alçakça saldırı Hollanda’nın 3 kentinde protesto edildi.

Den Haag’da Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Amsterdam’da Fransa Konsolosluğu, Arhem’de ise Centralstation önünde yapılan eylemde, yarın Paris’te yapılacak eyleme katılım çağrısı yapıldı.

20.57

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da aralarında Kürtler ve enternasyonalistlerin de bulunduğu halk, Fransız büyükelçiliği önünde toplandı. Eş zamanlı olarak da Graz’da Kürt ve enternationalistler beraber tren istasyonu önünde eylem yaptı. 

Büyükelçilik önünde FEY-KOM, Dem-Kurd ve Defend Kurdistan konuşma  yaptı.  Konuşmalarda, Sara, Rojbîn ve Ronahî'nin katledilmesinin 10. yıl dönümüyle bağlantısına değinildi.  

2013 yılında Paris'te gerçekleşen faşist saldırıyla ilgili soruşturmada Fransız makamlarının ilgisizliğinin, Türk devletini Kürtlere yönelik terör politikasını Avrupa'ya genişletme konusunda cesaretlendirdiği ve yaydığı vurgulandı.

Yüzlerde kişi Ring üzerinden Schwarzenbergplatz'dan Heldenplatz'a yürüdü.  

Gösteri sırasında “Sara, Rojbîn, Ronahî!  Jin, Jîyan, Azadî” ve “Kürdistan'daki katliamı durdurun” sloganları atıldı. 

20.49

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde yaşayan Kurdistanlılar, Bahnhofplatz'ta bir araya gelerek burada bir miting düzenledi. CDK adına yapılan konuşma sonrası Almanca basın metni okundu. Eylem katliama karşı atılan sloganlarla sonlandırıldı. 

Öte yandan İsviçre’de yaşayan Kurdistanlılar, eylemin gerçekleştiği Fransa’nın başkenti Paris’e gitmek için bu gece yola çıkacak.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) Paris'te yapılacak merkezi yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.

Araçların kalkış yerleri ve saatleri şöyle:

Zürih’te saat 23.00da Steinwiesenstrasse 1, 8952, Schlieren’de

Bern’de Fischermåttelistrasse 6, 3008, Bern

Basel’de saat 24.00’da Elsåsstrasse 215, 4056, Basel

Aarau’da saat: 24.00’da Sågestrasse 46, 5600, Lenzburg 

20.42

SOLOTHURN

İsviçre’nin Solothurn kentinde Kurdistanlılar, merkez tren istasyonu önünde bir araya gelerek Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne yönelik katliamı protesto etti. CDK Solothurn adına okunan Almanca basın metni ardından eylem, yarın Paris kentinde yapılacak olan merkezi protestoya katılım çağrısıyla eylem sonlandırıldı. 

20.40

ST. GALLEN

Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK) çağrısıyla Kornhausplatz'da düzenlenen eyleme İsviçreli siyasi kurum STK'lar da katılarak destek verdi.

Almanca basın metninin okunduğu eylemde CDK adına konuşan Zeynel Aslan şunları dile getirdi: “Kürtler Ortadoğu’da ve Kurdistan’da yeni bir yaşam inşa ettiği için bu durum dünya gladyolarını rahatsız ediyor. Kürtlerin kendi varlığını tayin etmesi ve özgürleşmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmasını onlar için bir tehdit oluşturuyor. Fakat ne kadar Kürt halkının gerçekliğini kabul etmeseler de Kürtler her yerde ve artık bütün dünya Kürtleri tanıyor ve dünya hakları da destek sunuyor. Neden? Çünkü Kürt halkı yeni bir yaşam talep ediyor, halkların özgürlüğünü esas alıyor. Bu yüzden Kürtlere karşı yeni bir konsept oluşturuluyor. Bugünkü Paris katliamı da bu konseptten bağımsız değildir, bunun bir parçasıdır. Fakat biz Amed zindanından, Zap ve Metîna'dan biliyoruz; ne olursa olsun mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Bu konsepti de yerle bir edeceğiz ve kazanacağız."

Eylem sloganlarla sona erdi.

20.36

LOCARNO

İsviçre’nin Bellinzona kantonuna bağlı Locarno kentinde Kurdistanlılar Piazza Grande meydanında bir araya gelerek Paris’te Kürtleri hedef alan saldırıyı protesto etti.

Kitle adına bir konuşma yapan CDK Eşbaşkanı Recep Akkamış, düzenlenen bu saldırının Kürt halkına yönelik sürdürülen soykırım saldırılarının devamı olduğuna işaret etti.

Almanca basın metniyle katliamın protesto edildiği eylem sloganlarla sonlandırıldı.

20.30

BASEL

Paris'te yaşanan katliama karşı Basel’deki Kürtler, merkez tren istasyonunda öfkelerini dile getirdi. Her kesimden devrimci kurum ve STK, Ronahî Kadın Meclisi'nin acil eylem çağrısıyla bir araya geldi ve Claraplatz’a kadar yürüdü.

20.25

CENEVRE

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK) çağrısıyla Fransa Konsolosluğu önünde İsviçreli sivil toplum kurumlarının desteğiyle bir eylem gerçekleştirildi.

PKK, KCK bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ve üzerinde “2013'te Paris'te gerçekleştirilen katliam 2022'de devam ediyor” yazılı pankart taşındı. 

Kürt halkının  katliamı gerçekleştirenleri çok iyi bildiğini söyleyerek, CDK adına bir konuşma yapan Sıtkı Demir, “Bundan 9 yıl önce 2013'te Paris'te gerçekleştirilen ve 3 Kürt kadınını katleden zihniyet, bugün bir kez daha Kürt halkına saldırmaktan geri durmamıştır. Katliamcı güçler kadar Fransa devleti de bu katliamlardan sorumludur” diye konuştu.

Demir, katliam saldırısı aydınlatılarak asıl sorumlular ortaya çıkarılana kadar alanlarda olmayı sürdüreceklerini söyledi.

Rojava Komitesi tarafından Fransızca basın metninin okunmasından sonra kitle sloganlarla yürüyüşe geçti.

20.21

KÖLN

Köln Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nin çağrısı ile Bahnhofvorplatz’da bir araya gelen Kurdistanlılar, AGİF, Alınteri ve alman sol hareketi aktivistleri Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne dönük gerçekleştirilen ve üç Kürt’ün katledilmesi ile sonuçlanan katliamı protesto etti. Eylemde yapılan konuşmalarda Paris’te katledilen üç kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’e dönük gerçekleştirilen katliamın yıl dönümü yaklaşıyorken yeni bir Paris katliamının yaşandığı, bu katliamı da aynı güçlerin yaptığı vurgulandı.

Kon-Med Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt yaptığı konuşmada, “Katilleri ve düşmanlarımızı çok iyi tanıyoruz. Yıllardır Kürt kadınlarını, sivilleri, halkları hedef aldılar. Heval Sara, heval Rojbîn ve heval Leyla'ya dönük gerçekleştirilen katliamın yıl dönümü yaklaşıyorken bu sabah Paris’te benzer bir katliam gerçekleştirildi. Bu saldırının evimizin içinde, derneğimizde yapıldığı bilinmelidir. Kürt halkı ve dostları buna karşı sessiz kalmamalıdır” dedi.

HDP Eski Milletvekili Nursel Aydoğan ise yaptığı konuşmada, “Bugün saat 12.00 sıralarında Paris’in göbeğinde bir katliam daha yaşandı. Katliamı yapanları ve arkasındaki güçleri kınıyoruz. Bu katliamı her kim yaparsa yapsın, bunu yapan Fransız uyruklu olsa da biz bu katliamı yapanları ve arkasındaki güçleri çok iyi tanıyoruz' dedi.

Sanatçı Beser Şahin, Ozan Canê ve AVEG-KON Eşbaşkanı Serpil Arslan ise ajansımıza katliamla ilgili konuştu. röportaj verdi.

Beser Şahin “Kürt halkı olarak bugün tekerrür eden bir acı içerisindeyiz. Bu katliamlar Türk MİT’i eliyle planlanan organizeli saldırılardır. Bir birey olarak Kürt halkının bir önceki katliamlardan yola çıkarak Fransa devletinin ve Avrupa’nın bu katliamdaki rolünün çok iyi farkında olduğuna inanıyorum” dedi.

Ozan Canê ise “Bugün yine çok büyük bir acı içerisindeyiz ve Kürtlerin yüreğine bir kez daha ateş düştü. Fransa devleti ve Avrupa devletlerini kınıyorum. Sakine hevallerin katliamına sessiz kaldılar. Bu katliam da onlardan biridir. Kürt halkı Fransa devletinden hesap sormalıdır” dedi.

Serpil Arslan ise şunları belirtti: “Sakine Cansızlara dönük yapılan katliamın yıl dönümünde ve Rosa Lüksemburg-Karl Liebknechtler'in katliam yıl dönümününde onları anmaya hazırlanıyorken aralık aya kana bulandı. Paris Katliamı’nın hesabı sorulmuş olsaydı, katliamcılar açığa çıkarılmış olsaydı bugün bu katliam yaşanmayacaktı”.

20.07

NÜRNBERG


Paris’te Kürt Kültür Merkezi ve Kürt esnaflarına yönelik saldırının yanı sıra Alman polisinin Nürnberg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin ve bazı yurtseverlerin evlerinin kapılarını kırarak yaptığı baskın ve KNK üyesi Tahir Koçer’in gözaltına alınması FED-GEL Eşbaşkanları, ADGB ve Alman dostları tarafından protesto edildi.

Protestoda kurum temsilcileri birer konuşma yaparak Alman devletinin Kürtlere yönelik kriminalize politikalarından vazgeçmesi ve Tahir Köçer’in hemen serbest bırakılması istendi.

Paris'te gerçekleştirilen katliama da dikkat çekilen eylemde, “Bu katliamı kimin yaptığı değil kimler tarafından organize edildiği önemlidir. Kürtler ile dostları çok iyi biliyor ki, katliamın sorumlusu faşist Erdoğan ve iktidarıdır“ denildi.

19.55

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde, Rotebühlplatz’da, Fransa’nın başkenti Paris’te Kürt Kültür Derneği’ne düzenlenen silahlı saldırı protesto edildi, katliam saldırısında şehit düşenler anıldı.

“Şehit Namirin”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Terörist Erdoğan” sloganlarının sıklıkla atıldığı eylemde, PKK, MLKP, AVEG-KON, Partizan, ATİK, YDG gibi parti ve örgütlerin bayrakları açıldı.

Eylemde yapılan konuşmada, "Bugün Fransa’nın başkenti Paris’te Kürtlere yönelik gerçekleştirilen vahşi saldırının öfkesi içindeyiz. Paris’te Kürt Kültür Merkezi’ne gerçekleştirilen silahlı saldırıda 3 kişi şehit düştü, 3 kişi yaralandı" denildi.

Konuşmada, “Türk devletinin Kürt halkına yönelik gerçekleştirdiği savaştan dolayı mülteci olmuş ve burada örgütlülüğünü değişik kurumlar ile yürüten Kürtlerin hedef hale getirilmiş olmasını protesto ediyoruz. Fransa devletinin bunu Türkiye devleti tarafından yönlendirildiğini bilerek, sorumluluğunu yerine getirmelidir.” diye kaydedildi.

An itibarıyla katliam saldırısına karşı kitle sloganlarla yürüyüşe geçti.

19.44

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde de protesto mitingi vardı. Wasserturm’da bir araya gelen halk, saldırının tesadüf olmadığına işaret ederek, yeni hapisten çıkan saldırganın çantasında cephanelikle Kürt Kültür Derneği’ne ve Kürt iş yerlerine saldırmasının Türk devletinin organizeli bir planı olduğuna işaret ediyor” denildi.

Yarın protesto için Avrupa’da yaşayan bütün Kürt halkı ve dostlarının Paris’e gitmesi çağrısında bulunulan miting, “Şehîd namirin” sloganlarıyla sona erdi.

19.37

BERLİN

Berlin'de Fransa'da Kürt kurumuna yapılan saldırı protesto edildi

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Kürt Kültür Merkezi ve esnaflarına yönelik saldırı Almanya'nın başkenti Berlin'de protesto edildi.
Dest-Dan Kadın Meclisi ve Nav-Berlin Meclisi’nin acil çağrısıyla bir araya gelen Kurdistanlı, Türkiyeli insanlar ve enternasyonallerin katılımı ile protesto mitingi gerçekleşti.

Protesto mitingine katılım sağlayan birçok siyasi parti temsilcisi ve sivil toplum kuruluşu, “Paris'te yaşanan saldırının failleri apaçık ortadadır. 9 Ocak 2013'te Paris'te katledilen Sara, Rojbîn ve Ronahî'nin faillerinin ve arkasındaki güçlerin açığa çıkmaması bugün bu saldırıların önünü açmıştır” denildi.
Eylem boyunca “Sara Rojbîn Ronahî, Jin Jiyan Azadî”, “Bimre xiyanet” sloganları atıldı.

19.07

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kenti Hauptbahnhof önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, bugün Fransa'nın başkenti olan Paris 'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne ve Kürt iş yerlerine yapılan saldırıyı protesto etti.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan protesto eyleminde sık sık "İntikam”, “PKK”, "Şehîd namirin” ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

19.00

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinin işlek meydanı Luisenplatz’ta bir araya gelen Kurdistanlılar, Paris’teki saldırıyı bir mitingle kınadı.

Saldırının direkt Erdoğan ve Süleyman Soylu’nun emriyle gerçekleştirildiğini belirten Kurdistanlılar, yarın Paris’e akıp şehit ve yaralıları sahiplenmeye çağırdı.

18.46

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta Kurdistanlılar, Fransa Konsolosluğu önünde bir araya gelerek Paris’teki Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yönelik gerçekleştirilen faşist katliamı kınadılar.

Yapılan konuşmada şunlar vurgulanddı: “Kürt halkı bu katliamlara karşı sessiz kalmayacaktır ve kabul etmiyoruz. Bütün dünya ve kamuoyu bilmelidir ki, bu katliam Kürtleri her yerde hedef haline getiren, soykırım politikaları ile her türlü katliam ve saldırıları  açık tutan Türk devletinin politikalarından ve teşvikinden bağımsız değildir. Saldırı nereden gelirse gelsin, Türk devletinin Kürt halkına karşı yürüttüğü kirli savaş politikalarıyla, Kürtleri ve seçkin kişiliklerini her yerde ve her platformda hukuksuz ve keyfi uygulamalarla açık hedef haline getirmiştir ve getiriyordur. Türk devleti, ordusu, polisi ve kendi ürünleri olan DAİŞ gibi çete yapılarla Kürt halkının özgürlük mücadelesine karşı topyekûn imha savaş ve politikalarını uluslararası alanlara taşırıyor. 2013’te aynı şehirde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i katleden katil devlet politikası, aynı motivasyonla bugün tekrar bir katliam gerçekleştirmiştir. Eğer Fransa devleti bu katliamı, tüm yönleriyle açığa çıkarmış olsaydı, bugün bu katliam yaşanmayacaktı ve gerçekleşmeyecekti. Konuşma esnasında sürekli “Faşist Erdoğan, DAİŞ lideri Erdoğan’ın Paris’te gerçekleştirdiği katliamı protesto ediyoruz, sessiz kalma, sessiz kaldıkça daha çok katliamlar yaşanır”  sloganları atıldı.

Kitle, başta Fransa olmak üzere Avrupa Birliği ve diğer ülkeleri, Kürtlere karşı uygulanan bu insanlık dışı faşist ve barbarca katliamlara karşı sorumluluğa çağırdı.

18.42

HELSİNKİ

Finlandiya’nın Helsinki kentinde de Paris’teki katliamı duyan halk Fransa Konsolosluğu önüne geldi. Burada yapılan açıklamayla Fransa devletinden katliamın arkasındaki gücün açığa çıkarılması çağrısı yapıldı. Atılan sloganlarla katliam kınandı.

18.38

LİMASOL

Gün içerisinde Fransa'nın Paris şehrinde bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik yapılan katliam saldırısını protesto etmek için Kıbrıs'in Limasol kentinde yaşayan Kurdistanlılar ile dostları bir araya gelerek yürüyüş ve miting düzenledi.       

Kıbrıs'ın Limasol kentinde bulunan Teofilos Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ile dostları buradan yürümeye başladı. Yürüyüş esnasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile PKK, HPG, YPG, YPJ ve 9 Ocak 2013 yılında Paris'te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ile Fidan Doğan'ın resimlerinin bulunduğu bayrak, poster ve flamalar ile birlikte "Katil Erdoğan", " Faşist Türk devleti", "Kurdistan faşizme mezar olacak", "Diktatör Erdoğan", "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana gelê Kurd" sloganları atıldı.

Yürüyüşü Limasol şehir merkezinde mitinge dönüştüren Kurdistanlılar, eyleme Paris'te şehit düşen Kurdistan devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu.

Mitingde Kürt siyasetçi Lezgin Serhat bir konuşma yaptı. Serhat katliamı kınayarak şöyle konuştu. “Bu saldırıyı yapan ve ortak olanlar bizim açımızdan çok net ve açıktır. Faili belli olan bir katliamla yine karşı karşıya kaldık. Bugün yapılan katliam tesadüf değildir. Bilinçli, planlı, organizelidir. 9 Ocak 2013 yılında Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez arkadaşı katledenler, yine aynı tarihte, aynı şehir de ve aynı tarzla kendini gösterdi. Üç kadın arkadaş katledildiğinde Fransa'ya, bu katliama ortak olma çağrısında bulunmuştuk. Fakat Fransa ve ve Fransa hükümeti yapılan katliamı ve arkasında duranları açığa çıkartmak yerine aksine korumaya aldı. 9 Ocak katliamı aydınlatılmadığı için bugün yapılan katliama ön ayak olmuştur. "

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı da eleştiren Lezgin Serhat, Fransa İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması bir kez daha failleri koruma, sorumluları gizleyeceklerinin sinyalini vermektedir. Yapılan bu katliam sıradan bir ırkçı saldırısı olarak değerlendirilemez. Bu yönlü açıklamalar katliamı yapanları sahiplenmek anlamına gelir. Hiç kimse Kürt halkının aklıyla dalga geçmeye kalkışmasın. Fransa hükümeti bir an önce yapılan bu katliamı, arkasında duran güçleri ve buna ortak olanları aydınlatmalıdır. Bunu yapmadığı müddetçe bizim açımızdan bu katliamı yapanlar ile Fransa devleti ve hükümetinin aynı safta yer aldıkları anlamına gelecektir. "

18.30

FREIBURG

Kürt halkı ve dostları Almanya’nın Freiburg kentinde Paris’te yapılan katliam dolayısıyla alanlardaydı.

“Bu katliamın faillerini elbette tanıyoruz. Bu katliamın Sakine Cansızların katledilmesinin 10’uncu yıl dönümünde yapılması kesinlikle tesadüf değildir. Bu katliamı yapan sadece bir kişi değildir, arkasındaki faili de biliyoruz ve hesap soracağız. Cevap alana kadar da alanları terk etmeyeceğiz” mesajı verildi.

18.26

GIESSEN

Kürt özgürlük hareketleri ve örgütlerinin çağrısı ardından Almanya’nın Giessen kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar, Paris’teki katliamı protesto etti.

Giessen DTKM öncülüğünde gerçekleştirilen mitingde acil olarak katliamın arkasındaki güçlerin açıklanması isteyen halk, herkesi yarın saldırının gerçekleştirdiği Paris’e akın etmeye çağırdı.

18.20

ATİNA

Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne yapılan soykırım saldırısını protesto etmek için Atina'da bulunan Kürtler ve dostları Syntagma Meydanı'ndan önce Fransız Konsolosluğu'na, daha sonra Türkiye Konsolosluğu'na yürüdü.
Fransız Konsolosluğu'na varan kitlenin önü Yunan polisi tarafından kesildi. Sloganlar ve alkışlarla protesto gösterilerini devam ettiren kitleye gaz bombalarıyla saldırı gerçekleştirildi. Kitlenin dağılmasını isteyen polislere karşı öz savunmaya geçen halk eylemlerinde kararlı olduklarını göstermek amacıyla bulundukları yerden ayrılmayarak sloganlar ile protesto gösterisine devam etti.
Sık sık "PKK, intikam", "Diktatör Fransa" ve "Faşist, Katil Erdoğan" sloganları atan kitle, yol açılana kadar direnişlerini Yunanistan meclisi önünde sürdüreceklerini ifade etti. Daha sonra yolu açmak zorunda kalan polis, kitlenin Türkiye Konsolosluğu'na doğru yürüyüşüne izin vermek zorunda kaldı.

Türkiye Konsolosluğu'na varan kitle burada önce Kurdistan devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu ardından Atina Kürt Kültür Merkezi adına soykırım saldırısını kınayan açıklama yapıldı.

Kitle açıklama sonrası "PKK intikam" ve "Şehîd Namirin" sloganları sonrasında dağıldı.

18.17

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde Kurdistanlılar ve dostları merkez tren istasyonu önünde saat 17.00’da toplanarak Paris’teki katliamı protesto etti.

Protesto eyleminde “Avrupa, Türk devletinin Kurdistan’daki katliam ve bombardımanına sessiz kalma!”, “Türk devletine silah ihracatı ve finansal destek, Kürtlerin soykırımına yol açıyor” pankartları taşındı.

Paris’teki katliamda yaşamını yitirenler anısına tapılan saygı duruşu ile başlayan protestoda yapılan konuşmalarda Paris’teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezine saldırıya tepki gösterildi.

BERN

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ni hedef alan saldırı sonrası yapılan acil eylem çağrısıyla İsviçre'nin Bern Kantonu’nda yaşayan Kurdistanlılar Fransa Konsolosluğu önünde bir araya geldi.

KCK bayrakları açan Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı.

“Katil Erdoğan”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atan Kurdistanlılar adına Bern Kürt Kültür Derneği Eşbaşkanı Mine Çetinkaya bir konuşma yaptı. Yapılan saldırı ile Kürtlere gözdağı verilmek istenildiğini belirten Çetinkaya, bu saldırının Kürtlere karşı yürütülen soykırım saldırılarından bağımsız ele alınamayacağını dile getirdi. Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilişlerinin yıl dönümüne dikkat çeken Çetinkaya, “Paris’te 3 kadın yoldaşın katliamını protesto etmek için eylem hazırlığı içerisinde olduğumuz bu günlerde bu tarz bir katliamın olması tesadüf değildir. Onların saldırılarına rağmen biz şehitlerimize sahip çıkacağız. Fransa 3 kadın katledilirken gereken tepkiyi gösterseydi belki bugün bu saldırı yaşanmazdı” dedi. 

Çetinkaya’nın konuşmasından sonra Almanca hazırlanan basın metni okundu. 

Daha sonra söz alan Kürt siyasetçi Nejdet Atalay da bu katliamın arkasındaki gücün Türk devleti olduğunu dile getirerek, “Türk devleti Kürtler nerede kazanım sahibi ise oraya saldırıyor. Kürtler aya çıksa Türk devleti gelip oraya da saldırır. Türk devleti Kürt halkına olan düşmanlığını net bir şekilde ifade ediyor. O yüzden burada tetiği çeken Fransız da olsa Almanda olsa saldırıda Türk devletinin parmağı var” dedi. 

Eylem atılan sloganlarla sona erdi.