BM Özel Temsilcisi Pedersen: Türkiye saldırılarına son vermeli

BM Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Türk devletinin yeniden artan şiddet eylemlerinin endişe verici olduğunu ifade ederek, sivillere ve sivil yerleşim yerlerine dönük saldırıların son vermesini istedi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik bugünkü işgal saldırılarına dikkat çekerek, Suriye’de son dönemde artan şiddet eylemlerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 

‘TÜRKİYE SİVİL YERLEŞİM YERLERİNİ HEDEF ALIYOR’

Suriye’nin birçok bölgesinde yaşanan çatışmaları hatırlatan Özel Temsilci Geir Pedersen, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Bölgesine dönük başlattığı hava saldırılarına da dikkat çekti.  “Suriye’nin Kuzeydoğusunda şiddetin tırmandığına dair kaygı verici haberler alıyoruz” diyen Pedersen, Türk devletinin can kayıplarına neden olan sivil alt yapıyı da hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğini kaydetti.

‘SİVİL YERLEŞİM YERLERİNE DÖNÜK SALDIRILARA SON VERİLMELİ’

Yeniden başlayan saldırıların BM Güvenlik Konseyi’nin 2015 tarihli 2254 sayılı Suriye kararlarına aykırı olduğunu da belirten Pedersen, “Bu çatışma hali aynı zamanda terörizmle mücadelenin önünde bir engel teşkil ediyor” dedi.  

Çatışmanın taraflarına uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini hatırlatan Pedersen, sivillere ve sivil yerleşim yerlerine dönük saldırıların son verilmesi gerektiğini çağrısında bulundu.