BM önünde Lozan’ın 100’üncü yılına vurgu

Kürt Halk Önderi’nin fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle BM Ofisi önünde sürdürülen oturma eyleminde, Lavrio kampının boşaltılmasına tepki gösterildi; 22 Temmuz günü Lozan’da düzenlenecek merkezi yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde “Dem dema azadiyê ye” hamlesi kapsamında 21 Ocak 2021'den bu yana her çarşamba düzenlenen oturma eylemiyle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talep ediliyor.

Bu hafta düzenlenen eylemde bir konuşma yapan Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) Eşbaşkanı Mehmet Latif Çelebi, 100 yıllık Kürt inkarının temeli olan Lozan Antlaşması'nın yıl dönümünün yaklaştığını hatırlattı. Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen mutlak tecridin 100 yıldır devam eden Lozan Antlaşması'nın, Kürt halkına yönelik katliamların bir 100 yıl daha sürdürülmesi için devreye konulduğunu söyleyen Çelebi, Avrupa devletlerinin Kürt siyasetçilerine yönelik baskısının da bu temelde ele alınması gerektiğini ifade etti.

Uluslararası komplonun mimarları olan Avrupa devletleri, Birleşmiş Milletler (BM),  Avrupa Konseyi (AK) ile İşkenceyi Önleme Komitesi CPT'nin tecride yönelik suskunluğunun yanı sıra bugün Yunanistan’ın Lavrio Kampı'na yönelik yapılan baskın ve boşaltma girişiminin temelinde Lozan Antlaşması’nın bir 100 yıl daha sürdürme isteminin yattığını dile getiren Çelebi, son olarak 22 Temmuz günü Lozan’da düzenlenecek merkezi yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.

Çelebi'nin konuşması sonrası sırtlarını BM'ye dönen kitle, sloganlarla oturma eylemine geçti.