Beluciler ve Kürtler, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için buluştu

BM Ofisi önünde iki yılı aşkın süredir devam eden oturma eylemine bu hafta sürgündeki Beluc politikacılar da destek verdi. Eylemde Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması istendi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi'nin bulunduğu Nations meydanında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle 25 Ocak 2021'den bu yana her Çarşamba günü gerçekleştirilen oturma eylemini bu hafta Belucistanlı sürgündeki politikacılar ziyaret etti. Burada ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklama, 30 Haziran 1996 yılında Dersim’de fedai eylem yapan PKK’nin öncü kadrolarından Zîlan (Zeynep Kınacı) şahsında Kürt Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. 

Daha sonra Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Ge) Eşbaşkanı Mehmet Latif Çelebi, bu yıl Lozan'ın 100'üncü yılına girildiğini hatırlattı. 30 aydır BM önünde Kürt Halk Önderi'ne yönelik tecridi protesto ettiklerini belirten Çelebi, tecridin geldiği noktanın Kürtlerin tahammül sınırlarını zorladığını vurguladı. Uluslararası kuruluşların tecrit konusunda sorumluluklarını yerine getirmediğini söyleyen Çelebi, CPT'nin (Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi) tavrını ve sessizliğini eleştirdi.

Kürt halkının 100 yıl önce Lozan Antlaşması ile dört parçaya bölündüğünü hatırlatan Çelebi, Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin de Lozan'dan bağımsız düşünülemeyeceğini vurguladı. Çelebi, tecride son verilmediği sürece Kürtlerin alanlarda olmaya devam edeceğini vurgulayarak, Kürtlerin özgürlüğünün Öcalan'ın özgürlüğüne bağlı olduğunun altını çizdi. 

BÜTÜN SİYASİ TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK

Ardından konuşan Belucistan BM Röportörü Munir Mengal, tarih boyunca Beluciler ile Kürtlerin aynı kaderi paylaştığını söyledi. Kendi topraklarının da Kurdistan gibi işgal altında olduğunu dile getiren Mengal, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Mangal, bugün BM önünde bulunmalarının sebebinin de bu talep olduğunu vurguladı. Hem Kürtlerin hem de Belucilerin Kanada'da mücadelelerini ortaklaştırarak hareket ettiklerini söyleyen, Mengal, “BM önünde Kürtler ve Beluciler olarak ortak taleplerimizi dile getirmek için bir araya geldik” dedi.  

ULUSLARARASI ARENADA ORTAK MÜCADELE

2013 yılında Paris'te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın fotoğraflarını gösteren Belucistan'ın sürgündeki Parlamento Başkanı Prof. Naela Qaudri Baloch ise, direnen Kürt kadınların kız kardeşleri olduğunu söyledi. Baloch da Kürtlerle Belucilerin mücadele tarihinin birbirine benzediğini ifade ederek, kardeş olan iki halkın uluslararası arenada ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Baloch, başta Abdullah Öcalan olmak üzere dünyanın her yerindeki siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep etti.

Konuşmaların ardından kitle oturma eylemine geçti.