GÖRÜNTÜLÜ

Britanya’daki Newroz kutlamaları ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ hamlesine adandı

Britanya’da Newroz kutlamaları bu yıl 17-24 Mart tarihleri arasında Londra, Liverpool, Edinburgh, Exeter ve Brigton gibi birçok merkezde “Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa barışçıl çözüm” şiarı ile düzenlenecek.

Kürt Halk Meclisi ve bileşenlerinin öncülüğünde bu yıl "Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa barışçıl çözüm” şiarı ile düzenlenecek olan Newroz kutlamaları, 17-24 Mart tarihleri arasında başta Londra, Liverpool ve Edinburgh merkezli olmak  üzere birçok kentte yapılacak.

Britanya’da Newroz kutlamalarının en önemli merkezlerinden biri Londra olacak. Newroz hazırlıklarının tamamlandığı Londra’da, Kurdistanlılar ve dostlarını Newroz heyecanı sarmış durumda.

Londra’da Finsbury Park’ta görkemli bir Newroz kutlamasının gerçekleşmesi bekleniyor. Finsbury Park’ta 17 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan merkezi Newroz kutlamasına Kürt siyasetçi Ahmet Yıldırım katılacak ve sanatçılar Hozan Dino, Beser Şahin, Necmeddin Xulami, Koma Zelal ve Merwan Şan sahne alacak. Yine Dilan Davul Zurna eşliğinde Halk Oyunları ekibi de Newroz sahnesinde yerini alacak. Londra Newroz’una aralarından sağlık ve hukuk firmalarının da bulunduğu 70’i aşkın işveren ve esnaf sponsorluk desteğinde bulundu.

Londra’da ayrıca her yıl olduğu gibi bu yıl da Britanya Devrimci Gençlik Hareketi tarafından 20 Mart akşamı ateşlerin yakılacağı, halayların çekileceği görkemli bir Newroz kutlaması yapılması bekleniyor. KCC’de yapılacak gençlik Newroz’unda sanatçı Rotinda, Suna Alan, Mir Serhed ve Koma Zelal sahne alacak, davul zurna eşliğinde halaya durulacak.

Britanya’daki merkezi kutlamaların bir diğer durağı ise Liverpool olacak. Kürt Halk Meclisi tarafından 19 Mart günü İnvisible Wind Factory’de gerçekleşecek olan Newroz kutlamasında, sanatçılar Beser Şahin, Necmeddin Xulami, Sipan Xelat, Merwan Şan, Mir Serhed sahne alacak.

Kürt Halk Meclisi’nin Newroz programı kapsamında İskoçya’nın Edinbourg kentinde kitlesel Newroz kutlaması yapılacak. Kürt Toplum Merkezi’nin bulunduğu alanda yapılacak olan Newroz kutlamasında sanatçı Rotinda, Koma Çar û Yek, Koma Denge Jiyan, Koma Rojava ve Merwan Şan sahne alacak.

Britanya’da 18 Mart günü Exeter kentinde, 22 Mart günü Brighton ve Sheffield kentlerinde de Newroz kutlamaları gerçekleşecek. ANF’ye konuşan Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanları Sait Suruç ve Aso Kamali, Kurdistan devriminin mimarı Abdullah Öcalan’ın  52 yıl önce bir Newroz günü Kürt halkının özgürlük mücadelesinde “başlama fişeği” diyeceğimiz ilk adımı attığını vurgulayarak, “Milattan Önce 612 yılında Demirci Kawa’nın zalim Asur Kralı Dehak’a karşı direnişi örgütlediği gün olan 21 Martlar, Abdullah Öcalan önderliğindeki mücadeleyle özüne uygun olarak ‘yeniden doğuş’ ve özgürlük bayramı olarak kutlanmaya başlandı ve Newrozlar böylelikle özüyle buluştu” dedi.

Eşbaşkanlar, 10 Ekim 2023 günü dünyanın 74 merkezinde Kürt halkının dostları tarafından başlatılan Uluslararası Hamlenin, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” sloganıyla toplumsal, siyasal ve kurumsal alanlarda tecrit ve kırım politikalarına karşı direnişi yeni zirvelere taşımayı hedeflediğine dikkat çekti.

Britanya’da “Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa barışçıl çözüm” şiarı ile yapılacak olan Newroz etkinliklerini 10 Ekim hamlesine adadıklarını ifade eden Eşbaşkanlar Kamali ve Suruç, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm’ hamlesi öncülüğünde Önder Apo ve Özgürlük Hareketimiz etrafında kenetlenmemizle birlikte kendi karanlığında çırpınan faşist ve şovenist oluşumlar geri dönülemez bir yenilgiye uğratılmıştır. 2024 Newrozu Önder Apo'ya Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm Newrozu olacaktır. Newroz Pîroz Be!” dedi.

Britanya’da Newroz programı:

Londra Merkezi Newroz

Tarih : 17 Mart 2024

Saat: 12:00-19:00

Adres : Finsbury Park

 

Londra Gençlik Newrozu

Tarih : 20 Mart 2024

Saat: 16:00-23:00

Adres : Londra Kürt Toplum Merkezi

 

Exeter

Tarih: 18 Mart

Saat: 17:00-22:00

Yer: Exeter Phoenix

 

Liverpool

Tarih : 19 Mart 2024

Saat : 17:00-22:00

Adres : İnvisible Wind Factory

 

Brighton

Tarih: 22 Mart

Saat: 17:00-22:00

Yer: St. Martin’s Church Levels Road

Edinburgh

Tarih: 24 Mart

Saat: 12:00

Yer: Edirburgh Kürt Toplum Merkezi