Britanya Kürt Halk Meclisi kongresini yaptı

Britanya Kürt Halk Meclisi 14’üncü Olağan Kongresi’ni bünyesinde bulunan meclis, komün ve toplum merkezli delegelerinin katılımı ile gerçekleştirdi. Meclisin yeni eşbaşkanları seçildi.

Britanya Kürt Halk Meclisi 14. Olağan Kongresi’ni Londra KCC binasında gerçekleştirdi. Kongreye, İngiltere, İskoçya ve Galler’de bulunan Kürt Halk Meclisleri, kent komünleri, inisiyatif ile PYD, PJAK ve KCDK-E Başur Temsilciliği’nden gelen delegelerin katılımı ile gerçekleşti.

Devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongre, divan seçimi ile başladı. Divan oluşumunun ardından Civaka Azad’ın siyasal ve örgütsel raporu Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Miraz Serhad tarafından okundu.

Kongrede, Britanya Demokratik Kürt Halk Meclisi bünyesinde bulunan Londra, Liverpool ve İskoçya Halk Meclisleri, PJAK, PYD ve KCDK-E Başur temsilcileri, Liverpool ve Exeter Komünleri, Sheffield İnisiyatifi ile gençlik ve kadın hareketinin örgütsel değerlendirmelerin yer aldığı raporları okundu.

Örgütsel durumun sert eleştiriye tabi tutulduğu kongrede, Civaka Azad’ın zayıf bir çalışma yürüttüğü gibi ciddi bir gerileme ve motivasyon sorunu yaşadığı belirtildi. Civaka Azad’ın özellikle ideolojik yetersizliğe karşı eğitimleri geliştirmediği, kendini değiştirip dönüştürüp yenileyemediğinin altı çizilirken, hiçbir meclisin istenilen düzeyde çalışmadığı ifade edildi.

Ayrıca Kurdistan’daki direniş ve mücadeleye denk bir refleksin de ortaya çıkmadığı belirtilirken, Kürt diplomasinin yetersiz kaldığına dair eleştiriler de dile getirildi.

Kongrede yapılan oylamada Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanlığına Kuzey Kurdistanlı Seyit Suruç ve Doğu Kurdistanlı Aso Kerimi seçildi.

Eşbaşkanların seçiminin ardından Kurdistan’ın dört parçasını temsilen Civaka Azad bünyesinde 6 kişilik bir divan oluşturuldu. Disiplin ve denetleme komisyonunun yeniden oluşturulduğu kongrede, bir de eğitim komisyonu oluşturuldu.