Britanya Newroz kutlamaları Abdullah Öcalan’a adandı

Britanya’da "Dem dema Azadiyê ye" şiarı ile başta Londra, Liverpool ve Edinburgh olmak üzere birçok kentte 19-27 Mart tarihleri arasında Newroz kutlaması yapılacak. Kutlamaların tümü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne adandı.

Kürtler açısından diriliş ve özgürlüğü temsil eden Newroz heyecanı Kürdistan’ın yanı sıra Avrupa’yı da sarmış durumda.

Britanya ‘da her yıl olduğu gibi yıl da Newroz kutlamaları Kürt Halk Meclisi öncülüğünde gerçekleşecek.

Kürt Halk Meclisi ve bileşenlerinin öncülüğünde bu yıl "Dem Dema Azadiyê ye" (Şimdi özgürlük zamanı) şiarı ile düzenlenecek olan Newroz kutlamaları, 19-27 Mart tarihleri arasında başta Londra, Liverpool, Edinburgh olmak üzere birçok kentte düzenlenecek.

Newroz'un 3 kentte merkezi olarak kutlanması planlanırken Manchester, Exeter, Brighton, Sheffield gibi birçok kentte ise Newroz ateşleri yakılarak kitlesel sokak kutlamaları yapılacak.

Britanya’da Kürdistanlılar ve dostlarını Newroz coşkusu sararken kutlamaların en önemli merkezi Londra olacak. Londra’da geleneksel olarak yurtsever Kürt gençliğinin gerçekleştirdiği Newroz kutlaması 19 Mart akşamı Haringey Kürt Toplum Merkezi binasında gerçekleşecek.  

Serhado ve Hozan Canê gibi birçok sanatçı ve grubun sahne alacağı Gençlik Newrozu’nun en önemli özelliği ise, 21 Mart’a görkemli bir Newroz ateşi yakılarak girilecek olması.

LONDRA'DA 20 MART’TA

Londra’da yapılacak olan merkezi Newroz ise 20 Mart Pazar günü Finsbury Park’ta gerçekleşecek. Kürt siyasetçi Osman Baydemir’in katılacağı kitlesel Newroz kutlamasında sanatçılar Ferhat Tunç, Serhado, Omid Şerîfî, Hozan Canê ve Koma Zelal sahne alacak.

Britanya’daki bir diğer kitlesel Newroz kutlaması, Liverpoll kentinde gerçekleşecek. Liverpool Olympia Salonu’nda 19 Mart günü gerçekleşecek olan Newroz’a birçok sanatçı katılacak.

İSKOÇYA'DA 27 MART’TA

Newroz etkinlikleri kapsamında 22 Mart günü Britanya Parlamentosu’nda Kürt dostu siyasetçi, yazar, akademisyen ve sanatçıların katılımıyla bir resepsiyon düzenlenecek.

Kürt Halk Meclisi’nin Newroz programı kapsamında İskoçya’nın Edinbourg kentinde kitlesel Newroz kutlaması yapılacak.

İskoçya Newroz’unda sanatçı Memozan ile bir ok yerel grup sahne alacak ve konuşmacı olarak Osman Baydemir katılacak.

NEWROZ'U ÖNDER APO’YA ADIYORUZ

Newroz kutlamalarına ilişkin bilgi veren Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanları Miraz Serhat ve Elif Sarican, Newroz’u "Dem Dema Azadiyê ye" şiarı ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne adadıklarını ifade etti.

Newroz'un tiranlara karşı gelişen gelişen halk reflekslerinin mitosu olduğunu belirten eşbaşkanlar  “1982 yılında Diyarbakır zindanında Mazlum Doğan’ın fedai bir ruhla yeni Dehaqlara başkaldırması, bu günü çok daha anlamlı kılmış, aynı zamanda Kürt özgürlük mücadelesinin çağdaş önderliği Önder Apo’nun ne kadar özgürlüğe bağlı bir önderlik olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Bu anlamda Newrozlarımızı Önder Apo’ya adıyoruz” dedi.

‘DEM DEMA AZADİYÊ YE’

İşgalci Türk devletine karşı Kürt Özgürlük Hareketinin Kawavari bir biçimde eşsiz bir direnişi büyüttüğünü vurgulayan eşbaşkanlar, “Bertaraf edilen bu saldırılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dünya halklarına armağan ettiği Demokratik Modernite Paradigması’nı korumuş, direnen halkların umudu olmuştur. Kendi karanlığında çırpınan faşist ve şovenist oluşumlar, "Şimdi Özgürlük Zamanı" (Dem Dema Azadiyê ye) hamlesi ile birlikte geri dönülemez bir yenilgiye uğratılmıştır. Bu ruh ve inançla 2022 Newrozu, Önderliğe Özgürlük Newrozu olacaktır.  Newroz pîroz be!” dedi.   

İNGİLTERE'DE NEWROZ PROGRAMI

London Gençlik Newrozu

Tarih : 19 Mart 2022

Saat: 16:00-23:00

Adres : Londra Kürt Toplum Merkezi

Londra Merkezi Newroz

Tarih : 20 Mart 2022

Saat: 12:00-19:00

Adres : Finsbury Park

Liverpool

Tarih : 21 Mart 2022

Saat : 17:00-23:00

Adres : Olympia, Liverpool

Edinburgh

Tarih: 27 Mart 2022

Saat: 12:00-17:00

Adres: Edinburgh Kürt Toplum Merkezi