Britanya Parlamentosu’nda Kürtlere saldırılar tartışıldı

Britanya Parlamentosu’nda ‘Kürtler’ konulu toplantıda konuşan İşçi Partisi Milletvekili Bambos Charalambous, Türk devletinin saldırılarını net kınadıklarını ve Kürt halkının yanında olduklarını belirtti.

Britanya Parlamentosu’nda İşçi Partisi Milletvekili Lloyd Russell Moyle’nin ev sahipliğinde Kürtlere yönelik saldırılar Suriye ve İran başlıklı bir toplantı düzenlendi. Parlamento binasında yapılan toplantıya, Doğu Kürdistan Kadın Örgütü KJAR) İngiltere Temsilcisi Sonia Karimi, Akademisyen Azad Deewanee, SDG İngiltere Temsilcisi Ahmad Müslim ve İşçi Partili Gölge Ortadoğu Bakanı ve Kürt dostu Bambos Charalambous konuşmacı olarak katıldı.

Suriye Demokratik Konseyi Eşbaşkanı İlham Ahmed’in ise online olarak katıldığı toplantıya siyasetçi akademisyen  ve gazeteciler yoğun ilgi gösterdi.

Toplantıda, Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal ve soykırım saldırıları, İran devletinin  Rojhilat'taki saldırılar ve "Jin, Jiyan, Azadî" temelinde gelişen serhildanlar ele alındı.

Toplantıya Rojava'dan video mesaj yollayan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı İlham Ahmed, Türk devletinin 19 Kasım'da başlattığı yoğun hava bombardımanlarının bölge halklarında yarattığı etkiye değinerek, uluslararası yasalar çiğnemesi karşısında uluslararası toplum ve hükümetlerin sessizliğine dikkat çekti. Ahmed, Türk devletinin Kürt halkına yönelik silahlı saldırılar yoluyla bölgedeki DAİŞ’lileri özgürleştirmek istediğini belirtti. Özel olarak Britanya hükümetine Türk devletinin savaş suçlarına karşı tutum alması yönünde çağrı yapan Ahmed, toplantıya ev sahipliği yapan milletvekillerine de teşekkür etti.

İşci Partisi Gölge Ortadoğu Bakanı Bambos Charalambous da Türk devletinin saldırılarını net kınadıklarını ve Kürt halkının yanında olduklarını belirtti. Charalambous, hükümet ve Parti içinde gereken adımları atmak için çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Toplantı daha sonra soru-cevap şeklinde sürdü.