GÖRÜNTÜLÜ

Britanya Parlamentosu önünde ‘işgal’ protestosu

KCDK-E’nin çağrısı üzerine Britanya Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürtler, hükümetin Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarına karşı tavır göstermesini istedi.

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi’nin (KCDK-E) çağrısı ile Londra Kürt Halk Meclisi üyeleri Britanya Parlamentosu önünde bir araya geldi.

Eylemde, sık sık, “Kahrolsun TC faşizmi”, “İşgale ‘dur’ de insanlığı koru”, “Türk ordusu defol Kurdistan’dan”, “Kurdistan’a karşı saldırıları durdur” şeklinde sloganlar atıldı. Başûrê Kurdistan’a yönelik işgalin durdurulması çağrısını içeren pankartların taşındığı eylemde, Türk devletinin Kürt halkına yönelik savaş suçlarının yer aldığı dövizler taşındı.

Bildirilerin dağıtıldığı eylemde, Kürt Halk Meclisi’den Ercan Akbal, İshak Dursun ve Türkan Budak birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda Türk devletinin, bölgesel ve küresel etkileri olan uzun vadeli savaşı tırmandırdığına dikkat çekildi.  Türkiye'nin PKK gerillalarıyla mücadele bahanesiyle Başûrê Kurdistan’daki askeri varlığını arttırmasının, Irak'ın egemenliğinin açık bir ihlali ve bölgesel istikrara yönelik bir tehdit olduğu vurgulanan konuşmalarda, bölgesel barışı uzun süredir bozan ve tehdit eden Türk devletinin bu girişiminin daha derin bir savaşın tırmanmasına yol açacağı uyarısında bulunuldu.

Türk devletinin Başûr’u işgal etmeye yönelik girişiminin uluslararası hukuk suçu olduğu kadar ciddi insan hakları suçları oluşturduğu ifade eden konuşmacılar, Türk işgalciliği ve faşizmine karşı derhal harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İşgal saldırılarının kınandığı konuşmalarda, “PKK ile Erdoğan hükümeti arasında 2013-2015 yıllarında yürütülen diyalog sürecine benzer bir diyalog süreci, Kürt sorununu çözerek Türkiye'ye  ve tüm bölgeye istikrar getirebilir. Daha fazla şiddetin önlenmesi için Irak hükümeti, İngiltere, ABD, AB, BM ve Avrupa Konseyi'nin acilen harekete geçmesi gerekmektedir” denildi.

Kürtlerin eylemi bölgede yoğun ilgi görürken, alkış ve sloganlarla sona erdi.