Britanya ve Almanya’da Madımak anmaları

İngiltere’nin başkenti Londra’da Madımak Katliamı’nın 30’uncu yıl dönümünde kitlesel bir anma ve yürüyüş gerçekleştirildi. Almanya’nın Hochtaunuskreis kentinde bir anma etkinliği yapıldı.

Londra’da Britanya Alevi Federasyonu’nun (BAF) öncülüğünde Madımak Oteli’ndeki katliamın 30’üncü yıldönümü dolayısıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Aralarında Kürt, devrimci sol ve yöresel derneklerin bulunduğu Demokratik Güç Birliği’nin de destek verdiği Madımak yürüyüş için yüzlerce kişi Dalston Kingsland Tren İstasyonu önünde bir araya geldi.

Ellerinde Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile katliamı kınayan pankart ve dövizler taşıyan kitle, burudan Stoke Nevington bölgesine doğru yürüyüşe geçti.

Katliamı protesto eden ve 30’uncu yılında halen gerçek sorumluların açığa çıkarılmamasını protesto eden sloganların atıldığı yürüyüş Stoke Newington Common Park içerisinde bulunan Sivas Anıtı önünde sona erdi.

Burada bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, anıta karanfiller bırakılarak çıralar yakıldı ve semaha dönüldü.

ALMANYA

Almanya’da Hessen eyaletine bağlı Hochtaunuskreis’ta Alevi Kültür Merkezi’nde bir anma gerçekleşti. Anma sırasında çıralar yakıldı. Katliamda yitirilenler için ağıtların da yakıldığı anmaya Frankfurt Kürt Kültür Merkezi bileşenleri de katıldı.

MÜNİH

Bavyera eyaletinin başkenti Münih'teki anma etkinliğini Kurdistan gençliği ve Kürt Halk Meclisi düzenledi.

Eine Welt Haus´da gerçekleştirilen anma, Sivas'ta katledilenler şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Programa FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik görüntülü telefon üzeri ve  Demokratik Alevi Derneği’nden Selda Güneş katıldı.

Zîlan, Dersim, Agirî, Mereş ve Sivas'ta yaşanan katliamların günümüzde de sürdüğü ifade edilen konuşmalarda Sivas Katliamı’nı gerçekleştiren faillerin 30 yıldır cezasız bırakıldığı belirtildi.

Etkinlikte Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla Lozan’da yapılacak merkezi yürüyüşe katılım çağrısında bulunuldu.

Anmada sinevizyon gösterimi yapıldı, deyişler seslendirildi.