Cambridge’de coşkulu 15 Ağustos kutlaması

Kürt halkının ‘diriliş bayramı’ olarak kutladığı 15 Ağustos Atılımı’nın 39’uncu yıl dönümü Cambridge’de Devrimci Gençlik öncülüğünde coşkuyla kutlandı.

15 Ağustos atılımının 39’uncu yıl dönümü bu yıl Britanya Devrimci Gençlik Hareketi’nin öncülüğünde Cambridge kentinde gerçekleşti.

Cherry Hinton Parkı’nda gerçekleşen kutlamaya Kurdistanlılar yöresel elbiseleri ile katılırken, parkın dört bir yanına PKK, PYD, YPG, YPJ, TCŞ bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları asıldı. Sahneye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile 15 Ağustos Atılımı’nın efsanevi Komutanı Mahsum Korkmaz’ın (Egîd) resimleri ve 15 Ağustos’u selamlayan pankart asıldı.

Kurdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamalarda ilk olarak Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Baran Pazarcık bir konuşma yaptı. Baran Pazarcık, 15 Ağustos hamlesi ile inkar edilen, adı bile yok sayılan bir halkın diriliş sürecinin başladığına dikkat çekerek, “Komutan Egîd öncülüğünde gerçekleşen 15 Ağustos Atılımı ile tarihin akışı değiştirilmiştir. Varlığı yok sayılan, iliklerine kadar köleleştirilmiş bir halk 15 Ağustos ile bugün tüm Ortadoğu’yu etkileyen onurlu bir halk haline gelmiş ve onurlu bir mücadelenin sahibi olunmuştur. Bugünleri bize armağan eden Önder Apo ve şehitlerimize selam olsun” dedi.

Britanya TCŞ adına bir konuşma yapan Musa Amed ise, 15 Ağustos ruhunun bir özgürlük, bir inanç ve kararlılık ruhu olduğunu söyleyerek, “Bilinmelidir ki 15 Ağustos’ta sıkılan o ilk kurşun faşizme, işgalciye, barbarlara sıkıldığı kadar karanlığa, umutsuzluğa da sıkılmıştır. İşte bu görkemli özgürlük ruhu, Kurdistan’ın dört bir parçasından tüm Ortadoğu’nun özgürlük ruhu haline dönüşmüştür. Ve biz bu ruhu büyüterek mutlaka zafere ulaşmanın sözünü yineliyoruz” diye kaydetti.

Sık sık, “Bijî berxwedana 15’ê Tebaxê”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî PKK” sloganlarının atıldığı etkinlikte, TCŞ’nin öncülüğünde oluşturulan Londra Gençlik Korosu; ardından sanatçı Mervan Şan ve yerel sanatçılar sahne aldı. Sanatçıların PKK ve gerilla temalı şarkılarına eşlik eden kitle coşkuyla halaya durdu.

Kutlamada ayrıca bilgi yarışması ve farklı sosyal etkinlikler gerçekleştirildi.