CDK-F 10. kongresini gerçekleştirdi

Fransa’da Kürt dernek ve kurumlarının çatı örgütü Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) başkent Paris’te 10. kongresini gerçekleştirdi.

Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye, Marsilya, Lyon, Montpellier, Toulouse, Bordeaux, Draguignan ve Strasbourg’dan gelen delegeler katıldı.

Salona, Paris’te katledilen 6 devrimcinin fotoğraflarının asıldığı ana pankartın üzerine yazılan “Rêxistinkirina gelê me tolhildana şehidan û pêkanîna armanca wan e” sloganının yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri asıldı.

Açılışta, CDK-F Eşbaşkanları kitleyi selamlayan bir konuşma yaptı. Eşbaşkanlar, 23 Aralık 2022’de kongreyi gerçekleştirdikleri merkezde katledilen Kürt siyasetçi Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ı anarak, kongrenin bu isimlere adandığını söyledi.
Divana seçilen KCDK-E Divan Üyesi Murat Ceylan da katılımcıları selamladı ve kongrenin adandığı şehitleri andı.

Ardından siyasi süreç tartışıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik sistematik tecrit ve özgürlüğü, gerilla direnişi ve Lozan’ın 100’üncü yılını kapsayan değerlendirmelerin yapıldığı bölümde, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için gerekli adımlar atılana kadar direnişi büyütmeliyiz. Gerilla direniş ruhuyla bir bütün olup mevcut saldırıları hep beraber boşa çıkarmalıyız. Topyekun direnip kazanmaktan başka şansımız yok. Yüz yıldır hiçe sayan bu sistemi yerle bir etmeliyiz” denildi.

Kongre, alanların çalışma raporlarının okunup değerlendirilmesiyle devam etti. Değerlendirmelerde Fransa’da bulunan toplam 19 meclis ve kurum çalışmalarında mevcut eksiklikler dile getirilip yeni döneme daha güçlü bir giriş temelinde çözüm önerileri geliştirildi. Değerlendirmelerde, “Herkes kendi çalışmasını geliştirip büyüttüğü oranda CDK-F’yi büyütebilir. Bu nedenle meclisler sorumluluğu sadece eşbaşkanlara yükleyerek değil, kendi misyonunu yerine getirme temelinde yaklaşmalıdır” denildi.

Kongre, CDK-F Eşbaşkanlık seçimi ardından sona ererken, yapılan oylamayla Şahin Polat ve Xane Akdoğan, CDK-F Eşbaşkanlığına seçildi.