CDK-F’den Fransa Dışişleri Bakanlığı açıklamasına tepki

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamaya tepki gösteren CDK-F, “Açıklama ile Kürt halkına yönelik çirkin ve haksız ithamda bulunuyor” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın “PKK’nin Güney Kürdistan hükümet güçlerine yaptığı saldırıyı kınıyoruz” açıklamasına tepke gösteren Fransa Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F), Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın iki yüzlülüğüne son vermesi gerektiğini belirtti.

Fransa devleti / hükümetinin Türkiye ile ciddi sorunlar ve gerilimler yaşadığı, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ağzından Fransa’yı açıktan tehdit ettiği bir dönemde Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın Kürtleri, PKK’yi araçsallaştırarak, Türkiye’ye destek mesajı verdiğini dile getiren CDK-F, Fransa’nın Türkiye’nin işgal ettiği Kuzey Doğu Suriye/Rojava bölgeleri ile Güney Kürdistan topraklarında 40 askeri üs kurduğunu gayet iyi bildiğini kaydetti.

Bakanlığın yaptığı açıklamada “PKK’nin Güney Kürdistan hükümet güçlerine yaptığı saldırıyı kınamıştır” denildiği kaydeden CDK-F şunu belirtti: “Kınamanın içine ‘PKK’nin terör örgütleri listesinde olduğu’ ibaresi de özenle yerleştirilmiştir.”

Türk devletinin Güney Kürdistan’da kapsamlı bir savaş hazırlığı yaptığı ve KDP ile PKK arasında savaş kışkırtıcılığı yaptığını da belirten CDK-F, “Bu plan tamamen bir Türk planıdır ve Kürtler arasında bir savaş çıkartarak Güney Kürdistan topraklarına çıkmamak üzere yerleşme planıdır.

Fransa hükümeti, Türkiye’nin yaratmak istediği Kürtler arası savaşı engellemek için yapıcı bir rol oynayabilir. Kürtler arası sorunların çözümü için çatışma ve savaş yolunu değil; KDP ile PKK’nin diyalog ve müzakere için görüşmelerine aracılık edebilir” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması ile Türk devletinin Irak/Güney Kürdistan’da geliştirmek istediği yayılmacı politikaya destek sunma yolunu tercih ettiğini vurguladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması ile Kürt halkına yönelik çirkin ve haksız ithamda bulunduğunu da belirten CDK-F şöyle devam etti: “Böyle bir açıklamayla, Fransa Dışişleri Bakanlığı doğrudan Kürt halkına dönük çirkin ve haksız bir ithamda bulunmuştur. Fransa hükümeti, Avrupa Adalet Divanı’nın 2019 yılında aldığı ve PKK’nin terör listesinden çıkarılması kararı ile Belçika Mahkemelerinin verdiği PKK bir terör örgütü değil savaşan bir taraftır kararı Fransa Dışişleri Bakanlığı için bir anlam ifade etmemektedir. Fransa hükümeti Türk devletinin argümanlarını Avrupa yargı organlarının kararlarına tercih etmiştir.”

Bu açıklamayla Fransa, Güney Kürdistan’da Türkiye’nin kışkırtması sonucunda KDP ve diğer tüm Kürt güçleri arasında gelişebilecek bir savaş durumunun önünü açtığını da belirten CDK-F, “Fransa Dışişleri Bakanlığı’nı yıllardan bu yana sürdürmüş olduğu ikiyüzlü siyasetine son vermesi çağrısında bulunurken, Türkiye ile ilişkileri düzeltmek adına PKK’yi teröristlikle itham ederek araçsallaştırma politikasına ve Türkiye’ye dolaylı desteğini sonlandırma çağrımızı yineliyoruz.”