GÖRÜNTÜLÜ

CDK-F'den ‘Kurdistan'ı savun, Önder Apo’yu özgürleştir” şiarıyla acil eylem çağrısı

“Tecrit ne kadar derinleşiyorsa savaş da o kadar derinleşiyor” diyen KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Avrupa'da yaşayan tüm halkı, “İşgale son verecek, Kurdistan'ı savunacağız, Önder Apo'yu özgürleştireceğiz” şiarıyla alanlara çağırdı.

Avrupa Kürt Hareketlerinin temsilcileri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a tecridin kaldırılması karşılığında bazı şartların öne sürülmesine karşı 20 Temmuz Cumartesi gününden itibaren acil eylem çağrısında bulundu.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Derneği’nde, Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) eşbaşkanları Xane Akdoğan ve Şahin Polat, CDK-F Divan Üyesi Faruk Söylemez'in katılımı ile basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklaması, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Besê Hozat'ın dün akşam saatlerinde Medya Haber TV'de yayınlanan röportajında, Erdoğan'a yakın Türk yetkililerinin İmralı'da esir tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşebilmesi için kendisiyle pazarlık yapıldığını aktarması dolayısıyla yapıldı. Temsilciler, bu ahlak dışı tutuma karşı Fransa ve tüm Avrupa'da bulunan Kürtlere ve Kürt halkının dostlarına 20 Temmuz Cumartesi gününden itibaren acil eylem çağrısında bulundu.

‘ÖNDER APO İLE KOŞULSUZ ŞARTSIZ GÖRÜŞÜN’

İlk sözü alan Zübeyde Zümrüt, önemli bir konu için açıklama gereği duyduklarını belirterek, şöyle konuştu: “10 Ekim 2023’te başlayan "Önder Apo'ya Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm" hamlesi kapsamında bugüne kadar birçok eylem gerçekleşti. Hamle önemli bir etki yarattı, yaratmaya devam ediyor. Hamle birinci senesine yaklaştı. Hem halkımız hem de dostlarımız hamleyi sahiplenerek önemli bir noktaya getirdiler. Önder Apo, 26 senedir İmralı'da ağır bir tecrit altında. Son 40 aydır kendisinden hiç bir şekilde haber alınamıyor. Türk devleti tecrit sistemi ile Kürt soykırımı politikasını temellendiriyor. Bu açıdan Önder Apo üzerindeki tecridin kırılması ve fiziki özgürlük koşullarının sağlanması Kürt halkı açısından hayati bir öneme sahip. Hamle kapsamında birçok yürüyüş ve miting gerçekleştirildi. Tabii ki hamle sadece bunlardan ibaret değil. Hem diplomatik hem de hukuki anlamda mücadele devam ediyor. İmralı'da hukuksuzca soykırım politikası uygulanıyor. Hukuki yolları da sonuna kadar kullanıyoruz. Başûr'da yaşanan savaş da tamamen bu politikalarla ilgilidir. Türk devleti Başûr'u işgal ve ilhak ederek Kürt soykırımını sürdürüyor.
Dün Sayın Besê Hozat'ın açıklamaları oldu. Önder Apo üzerinde pazarlıklar yapıldığı bilgisini paylaştı. Biz Kürt halkı olarak bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Önder Apo bizim kırmızı çizgimizdir, Önder Apo üzerinden şantaj yapılarak, Önder Apo'nun pazarlık konusu yapılmasını kabul etmiyoruz. Çözüm istiyorsanız İmralı'nın kapılarını açın. Önder Apo'nun ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine koşulsuz şartsız izin verin. Eğer Kürt sorununu çözmek istiyorsanız Önder Apo ile görüşün, hem Kürt sorununun hem de Ortadoğu'daki sorunların çözümü için tek muhatap Önder Apo'dur. Bizler de bu sorunların çözülmesini istiyorsak Önder Apo üzerindeki tecridin kaldırılması, fiziki özgürlük koşullarının sağlanması için mücadele etmeliyiz.

‘SAVAŞ, KAOS, KRİZ TECRİTTEN AYRI DEĞİL’

Tek bir gündemimiz var; o da Önder Apo'nun özgürlüğüdür. Bugün yaşanan savaşı, kaosu, krizi tecritten ayrı göremeyiz. Tecrit ne kadar derinleşiyorsa savaş da o kadar derinleşiyor. Bu temelde çağrımızı yineliyoruz. Avrupa'da yaşayan tüm halkımız, bütün bölgeler, ülke eşbaşkanlarımız, meclislerimiz, inanç kurumlarımız tek gündemle; ‘İşgale son verecek, Kurdistan'ı savunacağız, Önder Apo'yu özgürleştireceğiz’ şiarı ile alanlara çağırıyoruz.

‘ÖNDER APO ETRAFINDA DİRENİŞE DAVET EDİYORUZ’


CDK-F Eşbaşkanı Xane Akdoğan, Fransa’da yaşayan tüm halkı eylemselliğe davet etti. Xane Akdoğan, “CDK-F ve TJK-F (Fransa Kürt Kadın Hareketi) olarak şunları belirtmek istiyoruz. Önemli bir dönemden geçiyoruz. Önder Apo üzerinden yapılmak istenen pazarlığı kabul etmiyoruz. Önder Apo, Kürt halkının kırmızı çizgisidir. Halkımızı bu temelde Önder Apo etrafında direnişe davet ediyoruz. "Özgür Önderlik, Özgür Kurdistan" şiarı ile Fransa'da bulunan tüm halkımızı alanlara çıkarak eylemselliğe çağırıyoruz” dedi.

‘TECRİDİ KIRMAKTAN BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK’

Tecridi kırmak için eylemselliğe geçtiklerini belirten CDK-F Divan Üyesi Faruk Söylemez; “ Tecridi ya kıracağız ya kıracağız başka seçenek yok, kazanacağız. Kurdistan'ı özgürleştireceğiz. Bugünden itibaren başta Fransa olmak üzere tüm halkımızı eylemselliğe davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

‘EYLEMSELLİĞİ EN ÜST SEVİYEYE TAŞIYACAĞIZ’

Son olarak konuşan CDK-F Eşbaşkanı Şahin Polat da, CDK-F adına yapmış oldukları bu açıklamayı dün akşam basına ve kamuoyuna yansıyan bilgilerden yola çıkılarak yapıldığını söyledi. Polat, şunları vurguladı: “Milyonlarca Kürt’ün iradesi olarak belirttiği Önder Abdullah Öcalan üzerinde pazarlıklar yapıldığı bilgisi geldi. Hiçbir irade pazarlık konusu yapılamaz. Başûr'da AKP-MHP faşizminin yürüttüğü işgal ve ilhak saldırıları, gelinen  aşamada çöktüğü görülüyor. Sayın Öcalan'ı pazarlık konusu yaparak hiçbir insani, vicdani, ahlaki ve hukuki norma uymadığınızı gösteriyorsunuz. Bu acizliktir, çaresizliktir. Kürt halkının meşru iradesini, özgür iradesini rehin alamazsınız, pazarlık konusu yapamazsınız. CDK-F olarak dün akşam Rennes'de startı verilen eylemselliklerin yükselerek devam edeceğini, bütün bileşenlerimizin Fransa genelinde dost kamu kuruluşları, sivil kitle örgütleri dahil olmak üzere bütün yoldaşlarımız ve arkadaşlarımızla bu eylemselliği en üst seviyeye taşıyacağımızı belirtiyoruz. Başlatılan hamleyi netice verene kadar sürdüreceğimizi, ortaya koyduğumuz iradenin sonuna kadar arkasında olacağımızı belirtiyoruz. Halklar Önderi Abdullah Öcalan özgür olana, Kurdistan'a statü sağlanana kadar mücadele edeceğiz. Çözümün anahtarı Sayın Öcalan’dır. CDK-F olarak bir kez daha halkımızı ve dostlarımızı eylemsellikleri en üst seviyeye çıkarmaya çağırıyoruz.”